Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 9

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. The revolt of the Khasis against the British was led by
[A] Surendra Sai
[B] Titu Mir
[C] BIrsa Mundda
[D] U Tirot Singh

Correct Answer: [D] U Tirot Singh
Explanation: The Khasi uprising took place in 1829-33 in the regions between the Khasi hills and Jaintia Hills, against a planned British Road in that area. The leader of this uprising was Tirot Sing Syiem/U Tirot Singh.

2. Who among the following did not die during the Mutiny 1857?
[A] Rani Laxmi bai
[B] Kunwar Singh
[C] Tantia Tope
[D] Begum of Oudh

Correct Answer: [D] Begum of Oudh
Explanation: The 1857 revolt in Awadh was led by Begum Hazrat Mahal, the wife of the nawab, who has been exiled to nepal. She died on 7 April 1879 in Kathmandu.

3. ​Who was the leader of revolt of the Mundas in 1899-1900?
[A] Siddhu
[B] Buddhu Bhagat
[C] Birsa Munda
[D] Shambhudan

Correct Answer: [C] Birsa Munda
Explanation: Munda Rebellion is one of the prominent 19th century tribal rebellions in the subcontinent. Birsa Munda led this movement in the region south of Ranchi in 1899-1900.

4. The main cause of the tribal uprisings of the 19th century was
[A] The British land settlements and land laws had created tension in the tribal society
[B] Christian Missionary activities in the tribal areas
[C] The British Forest Laws
[D] New excise regulations and police exactions

Correct Answer: [C] The British Forest Laws
Explanation: The tribal community enjoyed independence regarding the management of their affairs. The land and forests were their main source of livelihood. The forests provided them with basic items which they required for survival. The main cause of the tribal uprisings against British was the British’s Forest Laws.

5. Two great socio-religious reformers of the 19th century who provided Inspiration to the Indian National Movement were
[A] Dayanand Saraswati and Swami Vivekananda
[B] Raja Ram Mohan Roy and Debendra Nath Tagore
[C] MG Ranade and DK Karve
[D] Keshab Chandra Sen and Ishwar Chandra Vidyasagar

Correct Answer: [A] Dayanand Saraswati and Swami Vivekananda
Explanation: Dayanand Saraswati and Swami Vivekananda were two great socio-religious reformers of the 19th century who provided Inspiration to the Indian National Movement.

6. ​The main cause for the Instant popularity of the Arya Samaj was that
[A] It represented the purified form of Hinduism
[B] It supported and worded for the cause of western education
[C] It combined the opposition to the evil practices of Hinduism with an aggressive assertion of the superiority of the Vedic religion and Indian thought over all other faiths
[D] It gave a call to its followers to go back to the Vedas

Correct Answer: [C] It combined the opposition to the evil practices of Hinduism with an aggressive assertion of the superiority of the Vedic religion and Indian thought over all other faiths

7. Who is known as the ‘Father of Modern India’?
[A] Jawaharlal Nehru
[B] Womesh Chunder Bonnerjee
[C] Ram Mohan Roy
[D] Mahatma Gandhi

Correct Answer: [C] Ram Mohan Roy
Explanation: Raja Ram Mohan Ray is known as the `Father of Modern India’ in acknowledgment of his age making social, instructive and political changes.

8. From which area the social and religious reform movements started?
[A] Bihar
[B] Bengal
[C] Orissa
[D] Madras

Correct Answer: [B] Bengal
Explanation: Socio-religious reforms movements in the 19th century was started from Bengal and soon spread in all parts of India.

9. In which case the Supreme Court held that the Preamble is not the Part of the Constitution?
[A] Shankari Prasad Case
[B] Berubari Union Case
[C] Kesavanand Bharati Case
[D] A.K. Gopalan Case

Correct Answer: [B] Berubari Union Case
Explanation: In the Berubari Union case,1960, the Supreme Court stated that Preamble is not a part of the Constitution. But, in 1973, in the Kesavanand Bharati case, the Supreme Court held that Preamble is a part of the Indian Constitution.

10. Who of the following was the first Indian to be appointed in Viceroy’s executive Council?
[A] Rashbehari Ghosh
[B] Satyendra Prasad Sinha
[C] Badruddin Tayyabji
[D] B R Ambedkar

Correct Answer: [B] Satyendra Prasad Sinha
Explanation: India Council Act of 1909 provided (for the first time) for the association of Indians with the executive Councils of the Viceroy and Governors. Satyendra Prasad Sinha became the first Indian to join the Viceroy’s Executive Council. He was appointed as the law member.

11. Which article of the Constitution of India defines the name and the territory of India?
[A] Article 1
[B] Article 2
[C] Article 3
[D] Article 4

Correct Answer: [A] Article 1
Explanation: Article 1 of the Constitution states that India, that is Bharat, shall be a Union of States. The territory of India shall consist of: The territories of the states, The Union territories and Any territory that may be acquired. The names of the States and the Unions have been described in the First Schedule.

12. . Which of the following is incorrectly matched (Constitutional Features – Sources):
[A] Structural Part : GoI Act, 1935
[B] Political Part : British Constitution
[C] Federal Part : Constitution of the USA
[D] Residuary Powers with Union : Canadian Constitution

Correct Answer: [C] Federal Part : Constitution of the USA
Explanation: Structural part is based on GoI Act 1935. The present constitution is a modified form of GoI Act, 1935.
Indian political system follows Parliamentary form which is based on the British practices.
Federal part is not taken from USA. USA is a model federal system whereas Indian system is modified to suit its own needs, hence is also called Quasi-federal where centre has more powers than states have (as per Canadian System).
Residuary powers vest with the centre is taken from Canadian Constitution.

13. The Indian Independence Act, 1947 was passed by the British parliament on
[A] 5 July, 1947
[B] 14 August, 1947
[C] 3 June, 1947
[D] 18 July, 1947

Correct Answer: [A] 5 July, 1947
Explanation: The Indian Independence Act, which was based on the Mountbatten plan of June 3, was passed by the British parliament on July 5, 1947 and received royal assent or approval on July 18, 1947.

14. Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly of India?
[A] Dr. Rajandra Prasad
[B] Dr. B.R. Ambedkar
[C] Sir B.N. Rau
[D] Shri K.M. Munshi

Correct Answer: [C] Sir B.N. Rau
Explanation: Sir B. N. Rau was appointed as the Constitutional Adviser to the Constituent Assembly in 1946.

15. Match the following List-I(Forms of Government) and (Essential Features) using correct code:

Forms of Government

Essential Features

1. Parliamentary Government

A. Centralisation of Powers

2. Presidential Government

B. Distribution of Powers

3. Federal System

C. Separation of Powers

4. Unitary System

D. Collective Responsibility

 

[A] 1-B, 2-A, 3-D, 4-C
[B] 1-B, 2-A, 3-C, 4-D
[C] 1-C, 2-D, 3-A, 4-B
[D] 1-D, 2-C, 3-B, 4-A

Correct Answer: [D] 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
Explanation:The basic premise of Parliamentary system is the principle of collective responsibility which the council of ministers owes to Lok Sabha. This leads to an accountable and answerable government.
In Presidential system, there is strict separation of Powers where all the organs remain confined to their own domain.
Federal system is best practised when there is distribution of powers between Union and State Governments.
In unitary system, Union Government centralises all powers.

16.The first ‘Vande Bharat Express’ was flagged off in February 2019, was started its service between which two stations?
[A] New Delhi – Agra
[B] New Delhi – Varanasi
[C] New Delhi – Bhopal
[D] New Delhi – Allahabad

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [B] New Delhi – Varanasi

17. Which Municipal Corporation bagged first prize of Swachhata Excellence awards 2019?
[A] Ambikapur
[B] Raigarh
[C] Kumbakonam
[D] Ranchi

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [B] Raigarh

18. Which state assembly has passed a Bill to make Sanskrit the 2nd official language of the state in February 2019?
[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Sikkim
[D] Haryana

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [A] Himachal Pradesh

19. Which state government has announced in February 2019 that all state government offices will be paperless by 2021?

[A] Kerala
[B] Telangana
[C] Arunachal Pradesh
[D] Gujarat

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [C] Arunachal Pradesh

20. Where did Union Cabinet approved to set up of a Circuit bench of Calcutta High court?
[A] Siliguri
[B] Jalpaiguri
[C] Dhupguri
[D] Mainaguri

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [B] Jalpaiguri

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: