Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 8

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Which was the first uprising of the Sepoys?

[A] 1757
[B] 1765
[C] 1806
[D] 1824

Correct Answer: [C] 1806
Explanation: The Vellore Mutiny erupted on 10th July 1806 in Vellore, present-day Tamil Nadu, and lasted only for a day. It was the first major mutiny by the Indian sepoys in the East India Company.

2. Who was Mangal Pandey?

[A] A prominent social reformer of the nineteenth century who favoured continuance of British rule in India
[B] He was the first martyr of the Revolt of 1857, who rebelled and attacked his superior officers
[C] He was the first Indian sepoy who refused to use the greased cartridges and was expelled from the army
[D] None of above

Correct Answer: [B] He was the first martyr of the Revolt of 1857, who rebelled and attacked his superior officers

3.The Revolt of 1857 was widespread and intense dislike for the foreign rule prevailed among large numbers of Indian people and soldiers. This feeling was later summed up by whom in his book Causes of the Indian Mutiny:
[A] S.N Sen
[B] Saiyid Ahmed Khan
[C] R. C Majumdar
[D] John Lawrence

Correct Answer: [B] Saiyid Ahmed Khan
Explanation: Widespread and intense dislike and even hatred of the foreign rule prevailed among large numbers of Indian people and soldiers of the Company’s army. This feeling was later summed up by Saiyid Ahmad Khan in his “Causes of the Indian Mutiny”

4. This social reformer most ardently worked for the removal of untouchability and uplift the depressed classes before Gandhiji came on the scene
[A] M G Ranade
[B] Jyotiba Phule
[C] Dayanand Saraswati
[D] Atmaram Panduranga

Correct Answer: [B] Jyotiba Phule
Explanation: Jyotiba Phule was a 19th century social reformer who was a pioneer of women’s education in India. He also worked in the fields of Caste system, education particularly for women and lower castes, removal of untouchability and upliftment of widows.

5. The social reformer of Maharashtra who became famous by his pen name Lokhitwadi was

[A] Atmaram Panduranga
[B] Bal Gangadhar Tilak
[C] Gopal Hari Deshmukh
[D] KS Chaplunkar

Correct Answer: [C] Gopal Hari Deshmukh
Explanation: Gopal Hari Deshmukh was a well known social reformer in Maharashtra. He began composing articles in the weekly Prabhakar under the pen name Lokhitwadi.

6. The first political association of India founded was the

[A] Landholders Society of Calcutta
[B] Indian Association
[C] British Indian Association
[D] Madras Native Association

Correct Answer: [A] Landholders Society of Calcutta
Explanation: Zamindari Association was established by Dwarkanath Tagore, the reckoned to be the first political association of modern India. Formally launched in Calcutta in March 1838, it was renamed the Landholders’ Society shortly afterwards.

7. ‘Daman-i-Koh’ was famous for which revolt?
[A] Indigo revolt
[B] Munda
[C] Santhal
[D] Deccan riots

Correct Answer: [C] Santhal
Explanation: The Santhals, who live in the area between Bhagalpur and Rajmahal, known as Damani-koh. The Santhal rebellion, also known as the Santhal Hool in the Santhali language, started on June 30th 1855 in present-day Jharkhand. It was led by four Brothers named Sindhu, Kanhu , Chand and Bhairav.

8. ​Who among the following was the founder of the Servants of India Society?
[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Gopal Krishna Gokhle
[C] Lala Lajpat Rai
[D] Dadabhai Noroji

Correct Answer: [B] Gopal Krishna Gokhle
Explanation: The Servants of India Society was formed in Pune, Maharashtra, on June 12, 1905 by Gopal Krishna Gokhale, who left the Deccan Education Society to form this association.

9. ‘System of double government’ was established under
[A] Pitt’s India Act of 1784
[B] Government of India Act of 1919
[C] Indian Councils Act of 1909
[D] Government of India Act of 1935

Correct Answer: [A] Pitt’s India Act of 1784
Explanation: The Pitt’s India Act of 1784 distinguished between the commercial and political functions of the Company i.e. Court of Directors (CoD)-commercial affairs and Board of Control(BoC)-political affairs.

10. The first attempt by Indians to write a Constitution to India was done by a Committee headed by Motilal Nehru, which is known as

[A] Swaraj Report
[B] Nehru Report
[C] The White Paper
[D] None of above

Correct Answer: [B] Nehru Report 
Explanation: The Nehru Report of 28-30 August, 1928 was a memorandum outlining a proposed new dominion status constitution for India. It was prepared by a committee of the All Parties Conference chaired by Motilal Nehru.

11. ​The Christian Missionaries were allowed to spread their religion in India, under the Act?
[A] Pitts India Act of 1784
[B] Charter Act of 1813
[C] Charter Act of 1853
[D] Charter Act of 1833

Correct Answer: [B] Charter Act of 1813
Explanation: The Charter Act of 1813 granted permission to the persons who wished to go to India for promoting moral and religious improvements (Christian Missionaries).

12. The ideals of liberty, equality and fraternity mentioned in our Preamble have been taken from
[A] Russian revolution
[B] American Civil War
[C] French Revolution
[D] None of the above

Correct Answer: [C] French Revolution
Explanation: The Idea of liberty, equality and fraternity mentioned in the Preamble of our Constitution has been taken from the French Revolution (1789-1799). And the idea of social, economic and political justice has been taken from the Russian Revolution of 1917.

13. The Preamble embodies certain ideals that were first spelt out in
[A] Nehru Report
[B] Objectives Resolution which was introduced by Jawaharlal Nehru and adopted by Constituent Assembly
[C] Jawaharlal Nehru’s speech when he called for Purna Swaraj
[D] Karachi Resolution of the Indian National Congress

Correct Answer: [B] Objectives Resolution which was introduced by Jawaharlal Nehru and adopted by Constituent Assembly
Explanation: Jawaharlal Nehru introduced an objective resolution, which provided the philosophy and guiding principles for framing the Constitution on December 13, 1947 and it was adopted by Constituent assembly the form of Preamble on 22 January 1947

14.The Constituent Assembly was constituted under the scheme formulated by which of the following
[A] Simon Commission
[B] Cripps Mission
[C] Cabinet Mission
[D] Wavell Plan

Correct Answer: [C] Cabinet Mission
Explanation: The Constituent Assembly was constituted in November 1946 under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan. The features of the scheme were:
1. The total strength of the Constituent Assembly was to be 389. Of these, 296 seats were to be allotted to British India and 93 seats, to the Princely States. Out of 296 seats allotted to the British India, 292 members were to be drawn from the eleven governors’ provinces and four from the four chief commissioners’ provinces, one from each.
2. Each province and princely state (or groups of states in case of small states) were to be allotted seats in proportion to their respective population; roughly, one seat was to be allotted for every million population.
3. Seats allocated to each British province were to be decided among the three principal communities-Muslims, Sikhs and general (all except Muslims and Sikhs), in proportion to their population.

15. Indian Constitution provides for a blend of Unitary and federal features. Which of the following is not a federal feature of the Indian Constitution?

[A] Written Constitution
[B] Independent Judiciary
[C] Division of powers
[D] Emergency provisions

Correct Answer: [D] Emergency provisions
Explanation:Federal feature of the Indian Constitution
1. Daul Polity – It is establishes a dual polity consisting of the Union at the Centre and the States at the province.
2. Written Constitution- It is the lengthiest written Constitution of world. Originally, it contained a Preamble, 395 Articles and 8 Schedules.
3. Supremacy of the Constitution – The Constitution is the supreme low of the land.
4. Rigid Constitution – It is the division of powers established by the Constitution as well as supremacy of the Constitution can be maintained only if the method of its amendment is rigid.
5. Division of Powers – It is divided the powers between the Centre and the States in terms of the Union List(100 subjects), State List(61 subjects) and Concurrent List(47 subjects) in 7th Schedule.
6. Independent Judiciary – Is is establishes an independent judiciary headed by the Supreme Court.
7. Bicameral Legislature – Is is provides for a bicameral legislature consisting of an Upper House(Rajya Sabha) and a Lower House (Lok Sabha).

16. Where was the first ever ‘Skill Saathi Youth Conclave’ was held in February 2019?

[A] Jaipur
[B] Bhubaneswar
[C] Hyderabad
[D] Ranchi

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [B] Bhubaneswar

17. Which film bagged the Best Film Award at Oscars 2019?
[A] Roma
[B] The Favourite
[C] Green Book
[D] None of above

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [C] Green Book

18. Where did the Prime Minister formally launch PM-KISAN scheme in February 2019?

[A] Ranchi
[B] Gorakhpur
[C] Gandhinagar
[D] Hyderabad

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [B] Gorakhpur

19. Who among the following has been awarded the Seoul Peace Prize 2018?
[A] Narendra Modi
[B] Sushma Swaraj
[C] Piyush Goyal
[D] Mamata Banerjee

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [A] Narendra Modi

20.Who was presented the Tagore Award for Culture Harmony for the year 2016?
[A] Chhayanaut
[B] Amjad Ali Khan
[C] Ram Vanji Sutar
[D] Rajkumar Singhajit Singh

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [C] Ram Vanji Sutar

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: