fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-45

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. The Chola age was very famous for
[A] Village assemblies
[B] War with the Rashtrakutas
[C] Trade with Ceylon
[D] Advancement of Tamil Culture

Correct Answer: [A] Village assemblies
Explanation: The cholas are best known for their lical selfgovernment at village level. The Chola village assemblies were of 3 types Ur, Sabha and Nagaram. The appointment of these assemblies was made by election, “Vyavasthas”. Uttaramerur inscriptions speak much about the Chola administration.

2. Who wrote Amuktamalyada in Telugu, Ushaparinayam and Jambavathi Kalyanam in Sanskrit?
[A] Rana Pratap Singh
[B] Ahmad Shah
[C] Krishnadeva Raya
[D] Harihara and Bukka

Correct Answer: [C] Krishnadeva Raya
Explanation: Krishnadeva Raya was a gifted scholar of Telugu and Sanskit. Sanskrit plays Jambavati Kalyanam, Ushaparinayam, Madalasacharitha, Rasamanjari, Satyavaduparinaya and a Telugu poem Amuktamalyada were written by him.

3. The single most import item of the Chola Empire was
[A] Dye stuff
[B] Horses
[C] Precious stones
[D] Metal wares

Correct Answer: [B] Horses
Explanation: The single most import item of the chola empire was horses. The Cholas possessed an efficient army and navy. The army was made of 70 regiments. Chola kings imported highly efficient Arabian horses at a very high price.

4. Who was the founder of Vikramshila University?
[A] Dharmapala
[B] Gopala
[C] Lakshmana Sena
[D] Ballala Sena

Correct Answer: [A] Dharmapala
Explanation: Dharmapala founded the famous Buddhist monastery at Vikramshila as a centre for higher learning.

5. Who among the following refer the Pala Kingdom as Ruhma?
[A] Tribikrama
[B] Akalavarsha
[C] Suleiman
[D] Subhatunga

Correct Answer: [C] Suleiman
Explanation: Suleiman was an Arab merchant who visited India and wrote an account in 5850AD refers to the Pala Kingdom as Ruhma.

6. Which of the following early medieval Indian dynasty built famous rock-cut temple of Kailasha (Shiva) at Ellora?
[A] Pala Dyansty
[B] Chalukyas Dynasty
[C] Rashtrakutas Dynasty
[D] Chola Dynasty

Correct Answer: [C] Rashtrakutas Dynasty
Explanation: The famous rock-cut temple of Kailasha (Shiva) at Ellora was built by the Rashtrakutas king Krishna I.

7. Which Bhakti Saints writings influenced Hinduism’s Bhakti movement and his verses are found in Sikhism’s scripture Adi Granth?
[A] Ramananda
[B] Kabir
[C] Mirabai
[D] Tukaram

Correct Answer: [B] Kabir 

8. Jivaka, the famous physician of the time of Mahatma Buddha, was associated with the court of-
[A] Bimbisara
[B] Chanda Pradyota
[C] Prasenjit
[D] Udyana

Correct Answer: [A] Bimbisara 
Explanation: The famous historical physician Jivaka, contemporary of Lord Buddha was related to the court of Bimbisara. Bimbisara had sent Jivaka to the state of Avanti’s king Chandapradyota for medicinal service.

9. A person with which one of the following blood group is considered a universal donor
[A] A
[B] AB
[C] B
[D] O

Correct Answer: [D] O

10. Which has the lowest freezing point?
[A] Mercury
[B] Helium
[C] Caesium
[D] Aluminium

Correct Answer: [B] Helium
Explanation: Helium has the lowest freezing point of all the elements. When coming to metals, mercury has the lowest freezing point of all the metals.

11. Malaria can be cured with a drug extracted from
[A] Aelladonna tree
[B] Cinchona tree
[C] Oak tree
[D] Amaltas tree

Correct Answer: [B] Cinchona tree
Explanation: Quinine is an extract of cinchona tree bark, and the bark itself was used to treat malaria.

12. Which of the following is an antibiotic for the treatment of Syphilis?
[A] Cephalexin
[B] Penicillin
[C] Erythromycin
[D] Ciprofloxacin

Correct Answer: [B] Penicillin 

13. Nuclear sizes are expressed in a unit named
[A] Fermi
[B] Newton
[C] Angstrom
[D] Tesla

Correct Answer: [A] Fermi

14. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
[A] Chlorine
[B] Phosphorous
[C] Bromine
[D] Helium

Correct Answer: [C] Bromine

15. The increase in temperature due to the concentration of the greenhouse gases in atmosphere is known as the greenhouse effects. Which of the following is not directly responsible for a greenhouse effect?
[A Water vapour
[B] Methane
[C] Ozone
[D] Carbon monoxide

Correct Answer: [D] Carbon monoxide
Explanation: Carbon monoxide is a non-greenhouse gas, which is not directly responsible for greenhouse effect.

16. Who was appointed as the Chairman of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21?
[A] Ashok Lavasa
[B] Rajiv Mehrishi
[C] Sunil Arora
[D] Om Prakash Rawat

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] Sunil Arora

17. Which Legislative Assembly becomes India’s first paperless assembly?
[A] Rajasthan Legislative Assembly
[B] Andhra Pradesh Legislative Assembly
[C] Karnataka Legislative Assembly
[D] Jharkhand Legislative Assembly

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [D] Jharkhand Legislative Assembly

18. Which city will host the 8th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2020?
[A] Port Louis, Mauritius
[B] The Hague, Netherlands
[C] Chicago, United States
[A] New Delhi, India

Current Affairs September  2019

Correct Answer: [B] The Hague, Netherlands

19. Who became the India’s first female military diplomat to join Indian Mission abroad after joining the Indian Embassy in Russia?
[A] Padmavathy Bandopadhyay
[B] Mitali Madhumita
[C] Anjali Singh
[D] Punita Arora

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] Anjali Singh

20. What is the total number of judges in the Supreme Court(SC) of India after appointing 4 new judges in September?
[A] 31
[B] 30
[C] 34
[D] 33

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] 34

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: