fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-43

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Whose teachings are compiled in Bijak?
[A] Tulsidas
[B] Kabir
[C] Mirabai
[D] Ramdas

Correct Answer: [B] Kabir
Explanation: Kabir’s ideas were later collected and preserved in Bijak.

2. Which one of the following statements is correct about ‘agrahara’?
[A] It was land granted to a Brahmana
[B] It was a title given to a military chief
[C] It was a halting place for the saints
[D] It was an all women village

Correct Answer: [A] It was land granted to a Brahmana
Explanation: Agrahara was the land granted to a Brahmana, who was usally exempted from paying land revenue and other dues to the king, and was often given the right to collect these dues from the local people.

3. The dynasty that excelled itself as a naval power was that of the
[A] Cheras
[B] Pallavas
[C] Cholas
[D] None of above

Correct Answer: [C] Cholas
Explanation: At the time of death of Rajendra Chola-I, the Chola Empire was the widest in the word and naval prestige was highest.

4. Which of the following pairs is/are not correctly matched?
[A] Ramanuja – South India
[B] Chaitanya – Central India
[C] Vallabhacharya – Gujarat and Braj
[D] Ramanand – North India

Correct Answer: [B] Chaitanya – Central India
Explanation: Chaitanya Mahaprabhu was a 15th century Vedic spiritual leader, who is considered an avatar of Lord Krishna by his followers. He was from Bengal and Orissa region.

5. The Pala Empire was founded by
[A] Gopala
[B] Dharmapala
[C] Mahipala
[D] Devapala

Correct Answer: [A] Gopala
Explanation: Pala dynasty ruling dynasty in Bihar and Bengal from the 8th to the 12th century. Its founder, Gopala, was a local chieftain who rose to power in the mid-8th century during a period of anarchy.

6. Which of the following dynasties did not take part in the triangular conflict for the control of Kanauj?
[A] Palas
[B] Senas
[C] Pratiharas
[D] Rashtrakutas

Correct Answer: [B] Senas
Explanation: During the 8th century AD, a struggle for control over the Kannauj took place among three major empires of India namely the Palas, Pratiharas and Rashtrakutas.

7. Tolkappiyam is a
[A] Tamil epic
[B] Book of sacrifices
[C] Eulogy of Pandyas
[D] Book on Tamil grammar

Correct Answer: [D] Book on Tamil grammar

8. During the 13thand 14th Centuries AD the Indian peasants did not cultivate :
[A] Wheat
[B] Barley
[C] Rice
[D] Maize

Correct Answer: [D] Maize
Explanation: Tobacco and maize were introduced in the 17th century. The adoption of potato and red chillies followed during the 18th century.

9. Plants which grown in waters of high salinity are called:
[A] Xerophytes
[B] Mesophytes
[C] Hygrophytes
[D] Halophytes

Correct Answer: [D] Halophytes
Explanation: Halophytes are salt-resistant or salt-tolerant plants that thrive and complete their life cycles in soils or waters containing high salt concentrations. Despite high salt content in the tissues of halophytes, they can be grown and harvested as food or animal fodder.

10. The Environment (Protection) Act of India was enacted in
[A] 1981
[B] 1986
[C] 1995
[D] 2000

Correct Answer: [B] 1986
Explanation: The Environment (Protection) Act of India was enacted in the year 1986. It extends to the whole of India.

11. Who among the following personalities is popularly known as ‘Father of DNA fingerprinting in India’?
[A] Jayant Vishnu Narlikar
[B] Jagdish Chandra Bose
[C] Lalji Singh
[D] Har Gobind Khorana

Correct Answer: [C] Lalji Singh

12. Electronic devices that convert DC power into AC power are called
[A] Converters
[B] Transformer
[C] Inverter
[D] Rectifiers

Correct Answer: [C] Inverter

13. Which of the following is an insulator?
[A] Aluminium
[B] Copper
[C] Glass
[D] Silver

Correct Answer: [C] Glass
Explanation: An insulator is a material that does not conduct electrical current. Insulating materials include paper, plastic, rubber, glass and air. Vacuum is also an insulator, but is not actually a material.

14. Proton carries

[A] A positive charge
[B] A negative charge
[C] Both positive and negative charges
[D] None of above

Correct Answer: [A] A positive charge
Explanation: A proton has positive charge of 1, that is, equal but opposite to the charge of an electron. A neutron, like the name implies, is neutral with no net charge.

15. The radio isotope used for locating brain tumour is
[A] Phosphor
[B] Potassium
[C] Iodine
[D] Sodium

Correct Answer: [C] Iodine
Explanation: The radioisotope, iodine-131, which has a half-life of eight days. It is employed in medicine to monitor thyroid gland functioning, to treat goitre and thyroid cancer, and to locate tumours of the brain and of the liver.

16. Which has become the first state in the country to ban sex reassignment surgeries on intersex infants and children?
[A] Tamil Nadu
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Karnataka

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [A] Tamil Nadu

17. Who has become the first woman president of a BCCI State Association?
[A] Meenalakshmi Saravanan
[B] Preeta Reddy
[C] Chitra Ramakrishna
[D] Rupa Gurunath

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [D] Rupa Gurunath

18. Who has been appointed as managing director of the International Monetary Fund?
[A] Michelle Bashlet
[B] Judy Cheng Hopkins
[C] Josettee Sheeran
[D] Kristalina Georgieva

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [D] Kristalina Georgieva

19. Who was selected for the 2019 Dadasaheb Phalke award,highest award in Indian cinema ?
[A] Aamir Khan
[B] Amitabh Bachchan
[C] Dharmendra
[D] Rajesh Khanna

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [B] Amitabh Bachchan

20. Megan Rapinoe of which country, won the Best FIFA Women’s Player award 2019 for the first time in FIFA Football Awards 2019?
[A] Norway
[B] United States
[C] Argentina
[D] Netherlands

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [B] United States

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: