fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-42

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. From the times of which among the following Chola rulers, the Gangaikondacholapuram became the capital of the Chola Empire?
[A] Parantaka Chola I
[B] Rajendra Chola I
[C] Raja Raja Chola I
[D] Vikrama Chola

Correct Answer: [B] Rajendra Chola I
Explanation: Gangaikondacholapuram was constructed by Rajendra Chola I to commemorate his conquest over the chalukyas and other feudatories Kalonga, Gangas, Palas etc .These victories led him to assume the title Gangaikonda.

2. The earliest Tamil compositions are known as ‘Sangam’. Why these texts are called ‘Sangam’?
[A] These texts were the meeting of the best of the ancient wisdom and contemporary values
[B] The poets composing the texts named it so
[C] They were composed in the city of Sangam
[D] They were composed and compiled in assemblies of poets which were known as Sangams

Correct Answer: [D] They were composed and compiled in assemblies of poets which were known as Sangams
Explanation: Sangam literature, were composed around 2300 years ago. Sangam literature deals with emotional and material topics such as love, war, governance, trade and bereavement. These poems were later collected into various anthologies, edited, and with colophons added by anthologists and annotators around 1000 AD. 

3. The Aihole inscription gives the details of the reign of:
[A] Pulakesin II
[B] Krishna Deva Raya
[C] Dharampala
[D] Raja Bhoj

Correct Answer: [A] Pulakesin II
Explanation: The most important ruler of Chalukyan dynasty was Pulakesin II. The Aihole inscription issued by him gives the details of his reign.

4. Which of the following kingdoms were engaged in tripartite struggle for Kannauj and Ganga-Jamuna Doab?
[A] Cholas, Cheras and Pandyas
[B] Palas, Pratiharas and Rashtrakutas
[C] Cholas, Cheras and Pratiharas
[D] Palas, Pratiharas and Cholas

Correct Answer: [B] Palas, Pratiharas and Rashtrakutas
Explanation: The Tripartite Struggle for control of northern India took place in the ninth century. The struggle was between the Pratihara Empire, the Pala Empire and the Rashtrakuta Empire.

5. Which of the following inscription provide detailed information about the formation and functioning of village assemblies during Chola period?
[A] Tanjore Inscription
[B] Mammalapuram inscription
[C] Uttiramerur Inscription
[D] Gangaikondacholapuram inscription

Correct Answer: [C] Uttiramerur Inscription
Explanation: The cholas are best known for their lical selfgovernment at village level. The Chola village assemblies were of 3 types Ur, Sabha and Nagaram. The appointment of these assemblies were made by election, “Vyavasthas”. Uttaramerur inscriptions speak much about the Chola administration.

6. Which Deccan ruler was given the titles of ‘abla baba’ and ‘Friend of the Poor’?
[A] Ali Adil Shah
[B] Ibrahim Adil Shah II
[C] Malik Ambar
[D] Nizam Shah II

Correct Answer: [B] Ibrahim Adil Shah II
Explanation: Ibrahim Adil Shah II was a member of the Adil Shahi dynasty and a king of the Sultanate of Bijapur. Under his reign the dynasty had its greatest period as he extended its frontier as far south as Mysore. He was very solicitous of the poor and had the title of ‘abla baba’ or ‘Friend of the Poor’.

7. Who was the Sultan at Delhi when Vijayanagara Empire was founded
[A] Mohammad bin Tughlaq
[B] Ghiyasuddin Tughlaq
[C] Firuz Tughlaq
[D] None of the above

Correct Answer: [A] Mohammad bin Tughlaq
Explanation: Vijaynagara kingdom was founded in 1336 when Mohammad bin Tughlaq was the Sulatan of Delhi.

8. During the Vijayanagara rule the kings granted territory with fixed revenue to military chiefs. Such a territory was known as
[A] Palaiyagar
[B] Amaran
[C] Kuruvai
[D] Sthala

Correct Answer: [B] Amaran

9. Which one of the following properties is not a characteristic of a metal?
[A] It forms acidic oxides
[B] It can be beaten into sheets
[C] It is good conductor of heat
[D] It forms positive ions by loss of electrons

Correct Answer: [A] It forms acidic oxides

10. Why is tungsten used in electric bulb?
[A] It is cheaper than other metals
[B] It is durable
[C] It has high melting point
[D] It makes the bulb glow brighter

Correct Answer: [C] It has high melting point
Explanation: Tungsten is used to make filaments of electric bulb as they have high resistivity, high melting point and do not oxidise readily at high temperatures.

11. Match list I with list II correctly and select correct answer using the codes given below:

List I

List II

I. Air-borne

A. Tetanus

II. Water-borne

B. Tuberculosis

III. Contact

C. Cholera

IV. Wound

D. Syphills

[A] I-B, II-C, III-A, IV-D
[B] I-B, II-C, III-D, IV-A
[C] I-C, II-B, III-D, IV-A
[D] I-D, II-C, III-B, IV-A

Correct Answer: [B] I-B, II-C, III-D, IV-A
Explanation: Air-borne disease – Tuberculosis, water-borne disease – Cholera, Contact disease – Syphills and Wound disease – Tetanus.

12. The human body does not produce its
[A] Enzyme
[B] Vitamins
[C] Hormones
[D] Proteins

Correct Answer: [B] Vitamins
Explanation: The human body does not produce vitamins. The body can produce a small amount of Vitamin D, converting sunlight to vitamin D through the skin.

13. The Taj Mahal is being affected by
[A] Noise pollution
[B] Air pollution
[C] Water pollution
[D] None of above

Correct Answer: [B] Air pollution

14. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?
[A] Radium
[B] Graphite
[C] Thorium
[D] All of the above

Correct Answer: [B] Graphite
Explanation: The moderator, which is of importance in thermal reactors, is used to moderate, that is, to slow down, neutrons from fission to thermal energies. Commonly used moderators include regular (light) water (roughly 75% of the world’s reactors), solid graphite (20% of reactors) and heavy water (5% of reactors). Beryllium and beryllium oxide (BeO) have been used occasionally.

15. A fuse is used in mains electric supply as a safety device. Which one of the following statement about the fuse is correct?
[A] It is connected in parallel with main switch
[B] It is made mainly from silver alloys
[C] It must have a low melting point
[D] It must have a very low resistance

Correct Answer: [C] It must have a low melting point
Explanation: The materials mainly used for fuse element are tin, lead, silver, copper, zinc, aluminum, and an alloy of lead and tin. Fuse wire should have low melting point and high resistance.

16. Who is the winner of US Open women’s Singles Tennis Championship 2019?

[A] Elena Svitolina
[B] Serena Williams
[C] Belinda Bencic
[D] Bianca Andreescu

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [D] Bianca Andreescu

17. Which of the followings received Best Swachh Iconic Place award 2019?
[A] Vaishno Devi Shrine Board
[B] Madurai’s Meenakshi Temple
[C] Shri Harmandir Sahib
[D] None of above

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [A] Vaishno Devi Shrine Board

18. Where was the Indo-US defence cooperation, a joint military training, Exercise Yudh Abhyas 2019 conducted?
[A] Dehradun
[B] Jaipur
[C] Washington
[D] New York

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] Washington

19. India’s first Integrated Battle Group (IBG) has been announced to be deployed along which country’s border first time?
[A] Bangladesh
[B] Myanmar
[C] China
[D] Pakistan

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [D] Pakistan

20. Which is the first Bollywood movie to go plastic free?
[A] War
[B] Bharat
[C] Coolie No 1
[D] Super 30

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] Coolie No 1

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: