fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-41

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Which of the following statements with respect to the teachings of Kabir is incorrect?
[A] Compilations of Kabir’s compositions is called Bijak
[B] He condemned caste and religious distinctions
[C] He believed in unity and formlessness of god
[D] He suggested asceticism to find true knowledge and salvation

Correct Answer: [D] He suggested asceticism to find true knowledge and salvation
Explanation:Kabir believed that asceticism and book knowledge are not necessary for true knowledge and Salvation.

2. Match List-1 with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :

List- I (Bhakti saint)

List- II (Profession)

I. Namdev

A. Barber

II. Kabir

B. Weaver

III. Ravidas

C. Tailor

IV. Sena

D. Cobbler

[A] I-B, II-C, III-A, IV-D
[B] I-C, II-B, III-D, IV-A
[C] I-C, II-B, III-A, IV-D
[D] I-B, II-C, III-D, IV-A

Correct Answer: [B] I-C, II-B, III-D, IV-A
Explanation: The correct match is as follows: Namdev – Tailor, Kabir – Weaver, Ravidas – Cobbler and Sena – Barber.

3. Which among the following Sikh Gurus instituted the Khalsa Panth?
[A] Guru Gobind Singh
[B] Guru Tegh Bahadur
[C] Guru Arjun Dev
[D] Guru Nanak Dev

Correct Answer: [A] Guru Gobind Singh 
Explanation: Khalsa Panth was established on 13thApril, 1699, on the day of Baisakhi by 10th Sikh Guru Gobind Singh.

4. Saranzami system was related to
[A] Land revenue system of Maratha
[B] Land revenue system of Satavahana
[C] Land revenue system of Gupta
[D] Land revenue system of Krishnadevaraya

Correct Answer: [A] Land revenue system of Maratha
Explanation: Saranzami system was related to land revenue in Maratha period. The land under given Saranzami system was provided for livelihood of Maratha Jagirdar during Maratha period.

5. Who were the ‘Ashtadiggajas’ in the court of Krishnadevraya?

[A] Eight ministers
[B] Eight Telugu poets
[C] Eight great warriors
[D] Eight advisors

Correct Answer: [B] Eight Telugu poets
Explanation: The ‘Ashtadiggajas’ were eight great poets and scholars of Telugu in the Court of Vijayanagara.

6. Tipu sultan’s desire to change with times was symbolized in the introduction of
[A] New Calendar
[B] New system of Coinage
[C] New scales of weights
[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above
Explanation: Tipu Sultan’s desire to change with the times was symbolized in the introduction of a new calendar, a new system of coinage and new scales of weights and measures.

7. Who was the founder the city of Amritsar and started the construction of the famous Golden Temple at Amritsar, the holy city of the Sikhs?
[A] Guru Ram Das
[B] Guru Angad Dev
[C] Guru Amar Das
[D] Guru Gobind Singh

Correct Answer: [A] Guru Ram Das

8. The transformation of Sikhs into a militant fighting community was begun by
[A] Guru Arjun Dev
[B] Guru Gobind Singh
[C] Guru Hargobind
[D] Guru Tegh Bahadur

Correct Answer: [C] Guru Hargobind
Explanation: The Sikhs founded at the end of the 15th century by Guru Nanak, the Sikh religion spread among the Jat peasantry and other lower castes of the Punjab. The transformation of Sikhs into a militant, fighting community was begun by Guru Hargobind. It was, however, under the leadership of Guru Gobind Singh, the tenth and last Guru of Sikhs, that they become a political and military force.

9. Control rods used in nuclear reactor are made of
[A] Stainless steel
[B] Graphite
[C] Cadmium
[D] Plutonium

Correct Answer: [C] Cadmium
Explanation: Cadmium used as a control rods in the nuclear reactor. Because cadmium has a high thermal neutron absorption cross section. Therefore Cadmium rods will absorb neutrons, making them unavailable to cause fission.

10. Lowest percentage of carbon is present in
[A] Galvanised iron
[B] Pig iron
[C] Cast iron
[D] Steel

Correct Answer: [D] Steel

11. Which is the largest cell in the human body?

[A] Epithelial cell
[B] Glial cell
[C] Neuron
[D] Ovum or egg cell

Correct Answer: [D] Ovum or egg cell
Explanation: The largest cell in the human body is female ovum. Smallest cell in the human body is male gametes, that is, sperm.

12. Which of the following is used as explosive?
[A] Mercuric oxide
[B] Nitroglycerin
[C] Graphite
[D] None of above

Correct Answer: [B] Nitroglycerin
Explanation: Nitroglycerin is heavy, colourless and only liquid explosive.

13. Diamond is chemically
[A] A mixture of metal and carbonates
[B] A pure form of sand
[C] A pure form of carbon
[D] A mixture of calcium and magnesium

Correct Answer: [C] A pure form of carbon
Explanation: Chemically, diamond is an allotropic form of carbon in a cubic system.

14. The ore of manganese is
[A] Pentlandite
[B] Bauxite
[C] Carninerite
[D] Pyrolusite

Correct Answer: [D] Pyrolusite
Explanation: The most important manganese ores are the oxides pyrolusite, romanechite, manganite, and hausmannite and the carbonate ore rhodochrosite.

15. Metal ore, galena contains
[A] Silver
[B] Zinc
[C] Lead
[D] Magnesium

Correct Answer: [C] Lead
Explanation: Galena, a gray lead sulfide (PbS), the chief ore mineral of lead.

16. In which country President Ram Nath Kovind inaugurated a bronze bust of Mahatma Gandhi in September 2019?
[A] Norway
[B] South Africa
[C] Switzerland
[D] Sweden

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] Switzerland

17. India’s first Dinosaur-Museum-Cum-Park is located in which of the following states?
[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Himachal Pradesh
[D] Odisha

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [B] Gujarat

18. Which university has got the highest ranking in the Times Higher Education World University Rankings 2020?
[A] University of Combridge
[B] University of Oxford
[C] California Institute of Technology
[D] Stanford University

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [B] University of Oxford

19. Where did the Prime Minister launched the Pradhan Mantri Kisan Man-Dhan Yojana on September 12, 2019?
[A] Bhopal
[B] Agartala
[C] Ranchi
[D] Varanasi

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] Ranchi

20. Where was the 24th World Energy Congress 2019 held?
[A] Doha
[B] Washington
[C] Abu Dhabi
[D] Riyadh

Current Affairs September 2019

Correct Answer: [C] Abu Dhabi

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: