fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-40

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Who of the following personalities gave the term ‘Harijans’ for lower castes?
[A] Mahatma Gandhi
[B] Jyotiba phule
[C] Narsinh Mehta
[D] Dr. B R Ambedkar

Correct Answer: [C] Narsinh Mehta
Explanation: The term ‘Harijans’ coined by Narsinh Mehta, Harijan, was popularized by Mahatma Gandhi.

2. Gandhi’s first great experiment in Satyagraha came in which of the following places of India?
[A] Sabarmati
[B] Dandi
[C] Champaran
[D] Kheda

Correct Answer: [C] Champaran
Explanation: Gandhiji’s first great experiment in Satyagraha came in 1917 in Champaran (Bihar) where the peasants were forced by the European planters to grow indigo on at least 3/20th of their land and sell it at prices fixed by the planters (tin-kathia system). Accompanied by Babu Rajendra Prasad, Mazhar- ul-Huq, J. B. Kripalani, Narhari Parekh and Mahadev Desai Gandhiji reached Champaran in 1917.

3. The enquiry Committee on Jallianwaia Bagh incident was headed by
[A] Dyer
[B] Irwin
[C] Hunter
[D] Simon

Correct Answer: [C] Hunter
Explanation: The Jallianwala Bagh massacre was followed by establishment of a non-official enquiry committee was Congress. The British Government did not initiate such inquiry till Congress had set up such committee. Later, the Government established a Disorders Inquiry Committee headed by Lord William Hunter, a Senator of College of Justice of Scotland. This committee had 7 members viz. 4 British and 3 Indians.

4. Which of the Governor-General declared ‘Sati’ illegal and punishable by court?
[A] William Bentick
[B] Lord Dalhousie
[C] Load Reading
[D] Load Ripon

Correct Answer: [A] William Bentick
Explanation: The Bengal Sati Regulation which banned the Sati practice in all jurisdictions of British India was passed on December 4, 1829 by the then Governor-General Lord William Bentinck.

5. The Anarchical and Revolutionary Crimes Act is popularly known as
[A] Defense of India Act
[B] Rowlatt Act
[C] Official Secrets Act
[D] Arms act

Correct Answer: [B] Rowlatt Act
Explanation: Rowlatt Act was passed in March 1919 and was also known as The Anarchical and Revolutionary Crimes Act. As per this act, the British government was empowered to detain anyone in the lockup without any trial. It was repealed by Viceroy Lord Reading.

6. Indian National Liberal Federation was founded by
[A] Jawaharlal Nehru
[B] Surendranath Banerjea
[C] Subhashchandra Bose
[D] Lala Lajpat Rai

Correct Answer: [B] Surendranath Banerjea
Explanation:When the Montagu report of 1918 was made public, there was a divide in the Congress over it. The moderates welcomed it while the extremists opposed it. This led to a schism in the Congress with moderate leaders forming the “Indian National Liberal Federation” in 1919. The party (Indian National Liberal Federation) was founded by Surendra Nath Banarjea and some of its prominent leaders were Tej Bahadur Sapru, S. Srinivasa Sastri and M. R. Jayakar.

7. Which of the following is the oldest Women University of India?
[A] Shreemati Nathibai Damodar Thackersey Women’s University (SNDT), Mumbai
[B] Jesus and Mary College, Delhi
[C] Lady Sri Ram College for Women, Delhi
[D] Padmavati Mahila Viswavidyalayam, Tamil Nadu

Correct Answer: [A] Shreemati Nathibai Damodar Thackersey Women’s University (SNDT), Mumbai
Explanation: Shreemati Nathibai Damodar Thackersey Women’s University is the first Women’s university in India as well as in South-East Asia. It was founded in 1916.

8. The Lottery Committee (1817) was concerned with:
[A] Auctioning of palaces of Indian Rajas
[B] Allotting far lands to the ryots
[C] Town planning
[D] Corruption of British officials

Correct Answer: [C] Town planning
Explanation: The work of town planning was carried on by the Lottery Committee (1817).

9. A High Court Judge addresses his letter of resignation to
[A] The President
[B] The Chief Justice of India
[C] The Chief Justice of his High Court
[D] The Governor of the State

Correct Answer: [A] The President
Explanation: According to Article 217(l)(a), a Judge of High Court may, by writing under his hand addressed to the President, resign his office.

10. The Prime Minister of India is:
[A] Elected by the people
[B] Elected by the Parliament
[C] Appointed by the majority party or coalition
[D] Appointed by the President of India

Correct Answer: [D] Appointed by the President of India
Explanation: The president appoints the Prime Minister of India. Here s/he does not have an independent choice in general conditions. The president appoints the leader of majority party or coalition of parties that commands majority in the Lok Sabha.

11. Who among the following creates the Ministries/Departments of Government of India?
[A] Cabinet Secretary
[B] Council of Ministers
[C] President on the advice of Prime Minister
[D] None of above

Correct Answer: [C] President on the advice of Prime Minister
Explanation: The Government of India (Allocation of Business) Rules, 1961 are made by the President of India under Article 77 of the Constitution for the allocation of business of the Government of India. The Ministries / Departments of the Government are created by the President on the advice of the Prime Minister under these rules.

12. All cases involving an interpretation of the Constitution fall within the
[A] Original jurisdiction of the Supreme Court
[B] Advisory jurisdiction of the Supreme Court
[C] Appellate jurisdiction of the Supreme Court
[D] None of above

Correct Answer: [A] Original jurisdiction of the Supreme Court

13. Two or more states can have a common High Court. A common High Court for two or more states and Union Territory may be established by:
[A] The President
[B] The Parliament by law
[C] The State Governments of the Respective states
[D] The Governors of the respective states

Correct Answer: [B] The Parliament by law

14. The final interpreter to Indian Constitution is
[A] Speaker of Lok Sabha
[B] Parliament
[C] President
[D] Supreme Court

Correct Answer: [D] Supreme Court
Explanation: The Supreme Court of India is the final protector and final interpreter of the Indian Constitution.

15. The Speaker of the Legislative Assembly shall be elected by the
[A] Citizens of State
[B] Members of State Legislature
[C] Governor of State
[D] Members of Legislative Assembly

Correct Answer: [D] Members of Legislative Assembly

16. Which team won the 5th Army International Scout Masters Competition 2019?
[A] Chinese Army
[B] Russian Army
[C] Japanese Army
[D] Indian Army

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [D] Indian Army

17. Which documentary has entered the Guinness Book of World Records as the longest documentary?
[A] India’s Daughter
[B] Period-End of Sentence
[C] 100 Years of Chrysostum
[D] Sachin-a Billion Dreams

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] 100 Years of Chrysostum

18. Which company has recently launched its first artificial intelligence chip named ‘Springhill’?
[A] Google
[B] Tesla
[C] Intel
[D] Apple

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] Intel

19. Where did the Amazon open company’s first owned office building outside the USA and the single largest building globally?
[A] Bangalore
[B] Singapore
[C] Hyderabad
[D] Dubai

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] Hyderabad

20. Which is the first country in the Middle East where Rupay Card has been launched?
[A] UAE
[B] Saudi Arabia
[C] Bahrain
[D] Oman

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [A] UAE

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: