fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-39

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Kanpur conspiracy case was against the leaders of
[A] Khilafat Movement
[B] Non-cooperation Movement
[C] Communist Movement
[D] Revolutionary Movement

Correct Answer: [C] Communist Movement
Explanation: Kanpur Conspiracy Case was also against the Communists who were abhorred by the British Government. Some newly turned communists named M. N. Roy, Muzaffar Ahamed,Shripad Amrit Dange, Shaukat Usmani, Ramcharan Lal Sharma, Singaravelu Chettiar, Ghulam Shaukat Hussain were caught by the Government and were tried for conspiring against the Government in 1924. The Charge on them was “to deprive the King Emperor of his sovereignty of British India, by complete separation of India from imperialistic Britain by a violent revolution.”

2. The Durand commission to demarcate boundary between India and Afghanistan was setup by
[A] Lord Lytton
[B] Lord Lansdowne
[C] Lord Curzon
[D] Lord Dufferin

Correct Answer: [B] Lord Lansdowne
Explanation: Durand Commission (1893) was formed during the term of Lord Lansdowne, his term is also associated with the passing of second factory Act and the passing of Indian Councils Act 1892. The Durand line was to Demarcate India and Afghanistan (Present Pakistan and Afghanistan).

3. Which of the following is not correct about the Home Rule League:
[A] The plan was first presented in 1914-15 by Annie Beasant
[B] The Home Rule League of Tilak was confined to Maharashtra, Karnataka, Central Provinces and Berar
[C] The Home Rule League founded by Tilak was much stronger
[D] Despite the differences between Tilak and Besant, both the Leagues continued to exist

Correct Answer: [D] Despite the differences between Tilak and Besant, both the Leagues continued to exist
Explanation: The Maratha and Kesari of Tilak and Annie Besant’s New India, Commonweal and Young India became the organs of the Home Rule movement. Both Home Rule League were complementary. with each other, there was no dispute between Tilak and Annie Besant.

4. The 1916 Lucknow Session of Congress was presided by:
[A] Annie Beasant
[B] Bal Gangadhar Tilak
[C] Ambika Charan Majumdar
[D] M.A. Jinnah

Correct Answer: [C] Ambika Charan Majumdar
Explanation: In 1916, the Lucknow session of Indian National Congress presided by Ambika Charan Majumdar was remarkable in two visions. First, extremists evicted from Indian National Congress since 9 years re-entered in Congress and second, the agreement between Congress and Muslim League.

5. Bihar became a separate State during the British rule in the year:
[A] 1905
[B] 1912
[C] 1936
[D] 1946

Correct Answer: [B] 1912
Explanation: In December, 1911, the imperial court was organized for greeting on arrival of British King George V and Queen Mary to India. British emperor proclaimed cancellation of Bengal partition in Delhi Durbar as well as separated Bihar an Orissa from Bengal. In 1912, Bihar, and Orissa were separated from Bengal organised in administrative units.

6. Under whose chairmanship a committee was formed to defend the accused in Kakori Case?
[A] Acharya Narendra Dev
[B] Govind Ballabh Pant
[C] Chandrabhanu Gupta
[D] Motilal Nehru

Correct Answer: [B] Govind Ballabh Pant
Explanation: Yogesh Chandra Chattetjee was one of the founder members of Hindustan Republican Association. He was sentenced to life imprisonment in Kakori Case. He wrote in his book ‘In search of freedom’ that Pandit Motilal Nehru under Leadership of Govind Ballahh Pant formed the Kakori case Defence Committee.

7. Who said that the exploitative nature of British rule was ‘Bleeding India White’?
[A] Tilak
[B] Dadabhai Naoroji
[C] Hume
[D] Annie Besant

Correct Answer: [B] Dadabhai Naoroji
Explanation: The economic policies adopted by the British in India led to the economic ruin of India. Dadabhai Naoroji observed that the exploitative nature of the British rule was ‘bleeding India white’. He also said that the constant ‘drain of wealth’ from India was responsible for India’s economic miseries.

8. Where did Mahatma Gandhi first try the weapon of ‘Satyagraha’?
[A] Champaran
[B] Ahemdabad
[C] Dandi
[D] South Africa

Correct Answer: [D] South Africa
Explanation: Satyagraha stands for holding onto the truth. It was started by Mahatma Gandhi in South Africa.

9. When a person acts as Governor of more than one State, his / her salary is
[A] Shared by the concerned States
[B] Paid by the Union Government
[C] Charged on the Consolidated Fund of India
[D] Paid by the State named by the President

Correct Answer: [A] Shared by the concerned States

10. Which one of the following expenditure is not charged on the Consolidated Fund of India?
[A] Salary and allowances of the Chief Justice of India
[B] Salary and allowances of the Comptroller and Auditor General of India
[C] Salary and allowances of the Prime Minister of India
[D] Salary and allowances of the Chairman of the Union Public Service Commission

Correct Answer: [C] Salary and allowances of the Prime Minister of India
Explanation: Only discussion on expenditure charged on the Consolidated Fund can happen, not voting. According to Article 112 (3) of the Indian Constitution, the salary and allowances of the President, salary and allowances of Chief Justice of India, Pensions payable to Judges of high Courts, salary and allowances of the Comptroller and Auditor General of India, salary and allowances of the Chairman and Deputy Chairman of the Council of States and Speaker and Deputy Speaker of Lok Sabha, are the expenditures charged on the Consolidated Fund of India.

11. What is the difference between ‘Vote-on Account’ and ‘interim budget’?
[A] The provision of a ‘Vote-on-Account’ is used by a stable Government, while ‘interim budget’ is a provision used by a care taker Government
[B] A ‘Vote-on-Account’ only deals with the expenditure in Government’s budget while an ‘interim budget’ includes both expenditure and receipts
[C] Both [A] and [B][D] None of above

Correct Answer: [C] Both [A] and [B]Explanation: A Vote-on-Account is the expenditure outlay for the functioning of the government presented by the Finance Minister to the Parliament seeking approval for the estimated expenses to be incurred in the next few months. While vote on account is sometimes referred to as Interim Budget. Interim Budget is more than presenting the expenditure; it also provides the receipt estimates along with the estimated expenditure.

12. State Legislative Assembly can participate in the election of which of the following:
I. President of India
II. Vice-President of India
III. Members of Rajya Sabha
IV. Members of Legislative Council
Select the correct answer:

[A] I, II and III
[B] I, III and IV
[C] I and III
[D] I, II and IV

Correct Answer: [B] I, III and IV
Explanation: The State Legislative Assembly can participate in the election of the President of India, Members of Rajya Sabha and the Members of the Legislative Council But cannot participate in the election of the Vice President of India.

13. Final decision on question as to disqualification of members of a Legislative Assembly is taken by
[A] Chief Minister
[B] Governor
[C] Chief Justice of the High Court
[D] Speaker of the Legislative Assembly

Correct Answer: [B] Governor
Explanation: According to Article 192, if any question arises as to whether a member of a House of the Legislature of a State has become subject to any of the disqualifications mentioned in clause (1) of Article 191, the question shall be referred for the decision of the Governor and his decision shall be final. Before giving any decision on any such question, the Governor shall take the opinion of the Election Commission and shall act according to such opinion.

14. No money Bill can be introduced in Assembly of a State, except on the recommendation of-
[A] The Parliament
[B] The Governor of the State
[C] The President of India
[D] A special Committee of Ministers

Correct Answer: [B] The Governor of the State
Explanation: According to Article 207(1), a Bill or amendment making provision for any of the matters specified in sub-clause (a) to (f) of clause (l) of Article 199 shall not be introduced or moved except on the recommendation of the Governor, and a Bill making such provision shall not be introduced in a Legislative Council

15. Who amongst the following presides over the joint-session of the two Houses of the Indian Parliament?
[A] The President of India
[B] The Speaker of Lok Sabha
[C] The Chairman of Rajya Sabha
[D] The Prime Minister of India

Correct Answer: [B] The Speaker of Lok Sabha
Explanation: The Speaker of the Lok Sabha presides over a joint sitting of the two Houses of Parliament. To resolve a deadlock on an ordinary bill, the President can summon a joint sitting of the two Houses. If majority of members present and voting in the joint sitting approves the bill, the bill is deemed to have been passed by both the Houses.
The Deputy Speaker presides over a joint sitting in the absence of the Speaker.

16. Which government body will become paperless from the next session?
[A] Lok Sabha
[C] Rajya Sabha
[D] Election Commission of India
[D] Parliament

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [A] Lok Sabha

17. Where will the India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology (CICET) to be build ?
[A] Maharashtra
[B] Uttar Pradesh
[C] New Delhi
[D] Gujarat

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [D] Gujarat

18. Which year is set as target to achieve 100 GW by solar energy ?
[A] 2020
[B] 2022
[C] 2025
[D] 2030

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [B] 2022

19. Which state topped in the State Rooftop Solar Attractiveness Index 2019 (SARAL) ?
[A] Karnataka
[B] Telangana
[C] Andhra Pradesh
[D] Gujarat

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [A] Karnataka

20. Where was the India’s 1st automated battery charging & changing station for e-buses inaugurated?
[A] New Delhi
[B] Varanasi
[C] Hyderabad
[D] Ahmedabad

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [D] Ahmedabad

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: