fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-38

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Who among the following was the first Indian sentenced for writing provocative articles in a Newspaper?
[A] V.D. Savarkar
[B] Aurobindo Ghosh
[C] Bal Gangadhar Tilak
[D] Shankar Lal Banker

Correct Answer: [C] Bal Gangadhar Tilak
Explanation: Bal Gangadhar Tilak was sentenced with eighteen months imprisonment in 1897 for writing provocative articles in Kesari.

2. Who among the following was the founder of the Congress Nationalist Party?
[A] M.N. Roy
[B] Madan Mohan Malaviya
[C] J.M. Sengupta
[D] Vithalbhai Patel

Correct Answer: [B] Madan Mohan Malaviya
Explanation: The founder of the Congress Nationalist Party was Madan Mohan Malaviya.

3. Which of the following is the right chronological order with respect to the movements or agitations launched by Mahatma Gandhi during freedom struggle?
[A] Ahmedabad Mill Strike, Non-Cooperation Movement, Champaran Satyagraha
[B] Champaran Satyagraha, Ahmedabad Mill Strike, Non-Cooperation Movement
[C] Ahmedabad Mill Strike, Champaran Satyagraha, Non-Cooperation Movement
[D] Non-Cooperation Movement -Champaran Satyagraha – Ahmedabad Mill Strike

Correct Answer: [B] Champaran Satyagraha, Ahmedabad Mill Strike, Non-Cooperation Movement
Explanation: Champaran Satyagraha – 1917; Ahmedabad Mill Strike – 1918, Non-Cooperation Movement -1920-22

4. The people were gathered in Jallianwalla Bagh to protest the arrest of whom among the following leaders?
[A] Bhagat Singh and Dr.Satyapal
[B] Bhagat Singh and Rajguru
[C] Dr.Saifuddin Kitchlu and Mahatma Gandhi
[D] Dr.Saifuddin Kitchlu and Dr.Satyapal

Correct Answer: [D] Dr.Saifuddin Kitchlu and Dr.Satyapal
Explanation: On 13th April, 1919 people gathered at Jallianwala Bagh (Amritsar) to protest against the arrest of the two nationalist leaders, Satya Pal and Dr Saifuddin Kitchlew.

5. In which of the following movements did Mahatma Gandhi use ‘Hunger Strike’ as a tool for the first time to get his demands met?
[A] Civil Disobedience Movement
[B] Rowlatt Satyagraha
[C] Non – Cooperation movement
[D] Ahmadabad mills strike

Correct Answer: [D] Ahmadabad mills strike
Explanation: In March 1918, under the leadership of Gandhi, there was a strike in the cotton mills. In this strike Gandhi used the weapon of Hunger strike. The result was that the strike was successful and the workers got a 35% wage increase.

6. Gandhiji gave a call for a Satyagraha against the Rowlatt Act because:
[A] It allowed detention of political prisoners without trial for indefinite time.
[B] Any person could be arrested on the basis of suspicion and no appeal could be filed against such arrests.
[C] It aimed to curb the political and economic activities by placing higher taxes.
[D] It aimed at sending Indian troops to other nations

Correct Answer: [B] Any person could be arrested on the basis of suspicion and no appeal could be filed against such arrests.

7. Who of the following is known as ‘Deshbandhu‘?
[A] Chandra Shekhar
[B] Chitranjan Das
[C] A.O. Hume
[D] Annie Besant

Correct Answer: [B] Chitranjan Das
Explanation: Chittaranjan Das, a revolutionary freedom fighter, was endearingly called ‘Deshabandhu’ (Friend of the Nation).

8. The person who returned knighthood honour to Indian Government on May 30, 1919 was
[A] Jamnalal Bajaj
[B] Tej Bahadur Sapru
[C] Mahatma Gandhi
[D] Rabindranath Tagore

Correct Answer: [D] Rabindranath Tagore
Explanation: After the incident of Jallianwala Bagh (April 13, 1919), Rabindranath Tagore returned his honour of ‘Knighthood’ to Indian Government on May 30, 1919.

9. Prior to the completion of tenure, the Lok Sabha can be dissolved
[A] By the will of President
[B] By Speaker
[C] By the President on the recommendation of Council of Ministers
[D] By the President on the recommendation of the Speaker

Correct Answer: [C] By the President on the recommendation of Council of Ministers
Explanation: According to Article 85(2)(b ), the Lok Sabha may be dissolved before completion of its tenure/period. The President exercises this power on the recommendation of the Prime Minister or Council of Ministers.

10. The Sarkaria Commission was set up to examine
[A] Inter-State relation
[B] Centre-State relation
[C] The working of Public Sector Undertakings
[D] Panchayati Raj system

Correct Answer: [B] Centre-State relatio
Explanation: The central government set up the Justice R S Sarkaria Commission in June 1983 to examine the relationship and balance of power between state and central governments.

11. The President of India can be removed from post by
[A] The Prime Minister of India
[B] Lok Sabha
[C] Chief Justice of India
[D] Parliament

Correct Answer: [D] Parliament
Explanation: According to Article 56( 1 )(b), the President can be removed from his/her office by impeachment for the violation of the Constitution and the process of impeachment can be started by either Houses of the Parliament in accordance with Provisions of Article 61

12.The Vice-President is elected not directly by the people, but by members of Electoral College. Who among the following constitute that Electoral College?
[A] All the members of Rajya Sabha
[B] Only elected members of Rajya Sabha
[C] Elected members of both the houses of the parliament
[D] All the members of both the houses of Parliament

Correct Answer: [D] All the members of both the houses of Parliament
Explanation: Electoral College for the election of the Vice President consists of both elected and nominated members of the Parliament (in the case of president, only elected members).

13. Who among the following had the longest tenure as President of India?
[A] V V Giri
[B] Dr Rajendra Prasad
[C] Sarvepalli Radhakrishnan
[D] N Sanjeeva Reddy

Correct Answer: [B] Dr Rajendra Prasad

14. The Office of the Deputy Prime Minister
[A] Was created under the original Constitution
[B] Is an extra-Constitutional growth
[C] Was created by 44th Amendment
[D] Was created by the 85th Amendment

Correct Answer: [B] Is an extra-Constitutional growth
Explanation: The Office of Deputy Prime Minister is not mentioned anywhere in the Constitution of India. The post is created due to political necessity which is purely a non-Constitutional post.

15. The power of Parliament to amend the Constitution
[A] Includes power to amend by way of addition, variation or repeal
[B] Is not procedurally limited and restricted
[C] Is unrestricted by any inherent and implied limitations
[D] Is extra-constitutional authority

Correct Answer: [A] Includes power to amend by way of addition, variation or repeal

16. Jagdeep Dhankar has been sworn in as the Governor of which state?
[A] Madhya Prdesh
[B] West Bengal
[C] Bihar
[D] Haryana

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [B] West Bengal

17. Which state government has launched ‘Save Green, Stay Clean’ campaign?

[A] Odisha
[B] Maharashtra
[C] Andhra Pradesh
[D] West Bengal

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [D] West Bengal

18. Where was the 22nd National Conference on e-Governance 2019 held?
[A] Pune
[B] Dehradun
[C] Shillong
[D] New Delhi

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] Shillong

19. Who has been elected as the first woman president of the Indian National Science Academy (INSA)?

[A] Suman Sahal
[B] Nandini Harinath
[C] Chandrima Shaha
[D] None of above

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] Chandrima Shaha

20. Which state has granted infrastructure project status for a $10-billion plan to build the world’s first ultra-fast hyperloop project?
[A] Maharashtra
[B] Andhra Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Gujarat

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [A] Maharashtra

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: