fbpx

WBCS 2020 PRELIMINARY EXAM LEFT

Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-37

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Who was the first President of All India Trade Union Congress?
[A] B.T. Ranade
[B] Satya Bhakta
[C] Lala Lajpat Rai
[D] N.M. Joshi

Correct Answer: [C] Lala Lajpat Rai 
Explanation: The All India Trade Union Congress (AITUC) was founded in Bombay on October 31, 1920 by N. M. Joshi with Lala Lajpat Rai as its first President, Joseph Baptista Vice President and Diwan Chaman Lal Bajaj as General. Secretary.The motive behind its formation was the establishment of International Labour Union in 1919. The first partition of this Organisation took place in 1929 in its Nagpur Session. Jawaharlal Nehru was President during its partition.

2. Punjab Naujawan Bharat Sabha was founded by
[A] Lala Lajpat Rai
[B] Ajith Singh
[C] Bhagat Singh
[D] Sikander Haider Raza

Correct Answer: [C] Bhagat Singh
Explanation: Punjab Naujawan Bharat Sabha was founded by Bhagat Singh.

3. ‘New India’ and ‘Commonweal’ newspapers were started by
[A] Madan Mohan Malviya
[B] S. Subramaniam Iyer
[C] Annie Besant
[D] Lala Lajpat Rai

Correct Answer: [C] Annie Besant
Explanation: These newspapers were started by Annie Besant during the Home rule movement.

4. In which of the following event the ‘Dominion Status’ for the India was demanded for first time?
[A] Calcutta Session, 1920
[B] Poona Pact, 1932
[C] Gandhi Irwin Pact, 1931
[D] Lucknow Pact, 1916

Correct Answer: [D] Lucknow Pact, 1916
Explanation: The Lucknow Pact is known for its achieved the goal of Hindu-Muslim unity and generate the anti-British feelings among the Muslims. In this pact, Congress with Muslim League jointly demanded the ‘Dominion Status’ for the country

5. Gandhi’s Champaran Satyagraha was against which of the following?
[A] Heavy Taxation
[B] Tinkathia system
[C] Labour laws
[D] None of above

Correct Answer: [B] Tinkathia system
Explanation: The story of Champaran begins in the early nineteenth century when European planters had involved the cultivators in agreements that forced them to cultivate indigo on 3/20th of their holdings. This is known as the tinkathia system.

6. Who among the following gave the safety valve theory for India national Congress?

[A] Lala Lajpat Rai
[B] Bipin Chandra Pal
[C] M.N. Roy
[D] Bal Gandadhar Tilak

Correct Answer: [A] Lala Lajpat Rai
Explanation: Lala Lajpat Rai used safety valve theory in 1916 and said that it was a product of brain of Lord Dufferin.

7. During the 19th century, which of the following areas of social reforms received legal intervention of the British?
[A] Sati
[B] Child marriages
[C] Condition of windows
[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above
Explanation: Sati Abolition Act 1829, Window Remarriages Act 1856 and Age of Consent Act 1891 were passed.

8. Who of the following introduced the first bill to make primary education compulsory in the Imperial Council in 1911?
[A] Dadabhai Nauroji
[B] G.K. Gokhale
[C] Surendranath Bannerjee
[D] B.C. Pal

Correct Answer: [B] G.K. Gokhale
Explanation: Gopal Krishna Gokhale had introduced a bill in the Imperial legislative Assembly in 1911 to implement the principle of compulsory primary education for children of 6-10 years age.

9. Who among the following hold office during the pleasure of the President?
[A] Attorney General
[B] Prime Minister
[C] Council of Ministers
[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above
Explanation: Governors of the states, Attorney General of India, Defence services or civil services Personal, Council of Ministers and Prime Minister hold the office during pleasure of President.

10. Which provision is regarded as the foundation of the Parliamentary system of government?
[A] Interdependence between Legislature and Executive organs
[B] The council of ministers shall be collectively responsible to the Lok Sabha
[C] The executive power of the Union shall be vested in President and shall be exercised by him either directly or through officers subordinate to him
[D] Lok Sabha is elected directly by the people

Correct Answer: [B] The council of ministers shall be collectively responsible to the Lok Sabha

11. Governor has certain special responsibilities to discharge according to the directions issued by the President. In which among the following states he can be directed to discharge special responsibilities?
[A] Karnataka
[B] Telangana
[C] West Bengal
[D] Bihar

Correct Answer: [A] Karnataka
Explanation: Governor has certain special responsibilities to discharge according to the directions issued by the President. They are given below:
• Maharashtra—Establishment of separate development boards for Vidarbha and Marathwada.
• Gujarat—Establishment of separate development boards for Saurashtra and Kutch.
• Nagaland—With respect to law and order in the state for so long as the internal disturbance in the Naga Hills–Tuensang Area continues.
• Assam—With respect to the administration of tribal areas.
• Manipur—Regarding the administration of the hill areas in the state.
• Sikkim—For peace and for ensuring social and economic advancement of the different sections of the population.
• Arunachal Pradesh—With respect to law and order in the state.
• Karnataka – Establishment of a separate development board for Hyderabad-Karnataka region.

12. Which one of the following writs can be issued by a High Court to secure the liberty of the individual?
[A] Mandamus
[B] Quo-warranto
[C] Habeas Corpus
[D] Prohibition

Correct Answer: [C] Habeas Corpus
Explanation: Article 226 of the Indian Constitution provides for the power of the High Courts to issue certain writs. To secure liberty of the individual, the High Court can issue the writ of Habeas Corpus. The writ is issued by the Court whose object is to secure the release of a person found to be detained illegally and secure the liberty of the individual.
The Supreme Court also has the power to issue writs under Article 32 of Indian Constitution for the rights enumerated in Part III of the Constitution, i.e., Fundamental Right whereas High Court can writs related to legal rights also.

13. In which year was the first no-confidence motion moved in the Lok Sabha?
[A] 1951
[B] 1958
[C] 1963
[D] 1973

Correct Answer: [C] 1963
Explanation: The first no-confidence motion was moved during the third Lok Sabha in 1963 when Jawaharlal Nehru was the Prime Minister. The motion was moved by former Congress and Praja Socialist Party leader Acharya J B Kripalani.
The 27th (or last) no-confidence motion was moved in 2018.

14. Supreme Court judges hold office until they complete the age of
[A] 60
[B] 62
[C] 58
[D] 65

Correct Answer: [D] 65
Explanation: Retirement age in years of a High Court Judge is 62 years and Supreme Court Judge is 65 years.

15. Who will decide the Office of Profit?
[A] President and Governor
[B] Union Parliament
[C] Supreme Court
[D] Union Public Service Commission

Correct Answer: [B] Union Parliament
Explanation: The Office of Profit is decided by the Parliament States for the Union under Article 102(1)(a) and by State Legislatures for the States under Article 191(1)(a). These Articles state that a person shall be disqualified for being chosen a member, of Legislative Assembly or legislative Council of States if he holds any office of profit under Government of India or Government of any State, other than an office declared by the Legislature of state not to disqualify its holder.

16. Where was the 45th G7 Summit for the year 2019 held ?
[A] Rome, Italy
[B] Berlin, Germany
[C] Ottawa, Canada
[D] Biarritz, France

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [D] Biarritz, France

17. Which country honoured PM Narendra Modi with ‘The King Hamad Order of the Renaissance’?
[A] UAE
[B] Saudi Arabia
[C] Bahrain
[D] Oman

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] Bahrain

18. Where was the 7th Community Radio Conference 2019 held?
[A] Raipur
[B] Jaipur
[C] New Delhi
[D] Bhopal

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] New Delhi

19. Which has become the first country in the world to issue Biometric Seafarer Identity Document (BSID), capturing the facial bio-metric data of seaferers?
[A] France
[B] China
[C] India
[D] Sri Lanka

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] India

20. Which is the first memorial in the country where baby care and lactation rooms have been provided?

​[A] Humayun’s Tomb
[B] Qutub Minar
[C] Taj Mahal
[D] Hazarduari Palace

Current Affairs August 2019

Correct Answer: [C] Taj Mahal

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: