fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-35

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. In India, Jhuming agriculture is done in

[A] Hill region
[B] Deserted region
[C] Plain region
[D] Delta region

Correct Answer: [A] Hill region
Explanation: Jhum cultivation is a local name for slash and burn agriculture practiced by the tribal groups in the northeastern states of India like Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram and Nagaland.

2. Which is the second largest crop grown in India?
[A] Barley
[B] Wheat
[C] Rice
[D] Jute

Correct Answer: [B] Wheat
Explanation: Wheat is the second most important and largest crop grown in India after Rice.

3. Density of population in West Bengal according to the census of 2011 is
[A] 1106 per sq km
[B] 1028 per sq km
[C] 903 per sq km
[D] 382 per sq km

Correct Answer: [B] 1028 per sq km
Explanation: West Bengal is the second most population density states. The density of West Bengal state is 1,028 per sq km.

4. Literacy rate of West Bengal in 2011 Census is
[A] 69.04%
[B] 76.26%
[C] 64.84%
[D] 60.79%

Correct Answer: [B] 76.26% 
Explanation: Literacy rate of West Bengal in 2011 Census is 76.26%, male literacy rate is 81.69 % and female literacy rate 70.54 %.

5. What is the main reason for favouring Canal irrigation in North Plains of India?

[A] The terrain is gently sloping
[B] Most rivers in the Plains are perennial
[C] The region has high concentration of alluvial soil
[D] The North Plains is formed in the Pleistocene period

Correct Answer: [A] The terrain is gently sloping
Explanation: Canals are suitable in areas where there is gentle sloping and soils are fertile. In uneven areas construction of canals is not suitable as in uneven lands canal cannot distribute water over a large area, there will be frequent disturbance in sloping pattern which will prevent extensive usage.

6. Which of the following crop and the region in which it is chiefly grown, has been incorrectly matched?
[A] Rice – West Bengal
[B] Soybean – Madhya Pradesh
[C] Tobacco – Andhra Pradesh
[D] Wheat – Gujarat

Correct Answer: [D] Wheat – Gujarat

7. When the Kisan Credit Card schemes for the farmers started in India?
[A] 1995-96
[B] 1998-99
[C] 2005-06
[D] 2007-08

Correct Answer: [B] 1998-99
Explanation: The Kisan Credit Card (KCC) loan scheme was launched in 1998 with the aim of providing short-term formal credit to farmers.

8. Which organisation releases Global Wage Report?
[A] UNCTAD
[B] World Bank
[C] ILO
[D] UNESCAP

Correct Answer: [C] ILO 
Explanation: The Global Wage Report, published by the International Labour Organization, reviews the main trends in wages in developed, emerging and developing countries. It also analyses inequality in the labour market and in household income.

9. Agriculture Price Commission was constituted in
[A] 1960
[B] 1966
[C] 1965
[D] 1969

Correct Answer: [C] 1965
Explanation: The Commission for Agricultural Costs & Prices (CACP since 1985, earlier named as Agricultural Prices Commission) came into existence in January 1965.

10. National Rural Livelihood Mission (NRLM) was introduced in the year-
[A] 1998-99
[B] 2001-02
[C] 1989-90
[D] 2011-12

Correct Answer: [D] 2011-12
Explanation: Aajeevika – National Rural Livelihoods Mission (NRLM) was launched by the Ministry of Rural Development (MoRD), Government of India in June 2011.

11. During which Five Year Plan was the Integrated Child Development Services (ICDS) launched?
[A] Sixth Five Year Plan
[B] Fourth Five Year Plan
[C] Seventh Five Year Plan
[D] Fifth Five Year Plan

Correct Answer: [D] Fifth Five Year Plan
Explanation: Integrated Child Development Service (ICDS) scheme was launched on 2nd October, 1975, during 5th Five year Plan.

12. During which of the following Five Year Plans India introduced its Outward-Oriented Economic Policy?
[A] Fifth Five Year Plan
[B] Sixth Five Year Plan
[C] Seventh Five Year Plan
[D] Eighth Five Year Plan

Correct Answer: [C] Seventh Five Year Plan
Explanation: Seventh  FYP  (1985-1990)  began  such  a  policy  with  emphasis  on  Exports  promotion  for the  first  time. Such policy was used more extensively after 1991 (Eighth FYP).

13. In which five year plan Rourkela & Durgapur Steel plants were conceived?
[A] First
[B] Second
[C] Third
[D] Fourth

Correct Answer: [B] Second
Explanation:The Durgapur Steel Plant was launched with assistance of a consortium led by British Firms and it started in 1956, during 2nd Five Years Plan.
Notes: The Rourkela Steel plant was set up in collaboration of German firm in 1961.
The Durgapur Steel Plant was launched with assistance of a consortium led by British Firms and it started in 1956.
The Bhilai Steel Plant was set up with the technical assistance of Soviet Union in September 1967.
During the fourth five year plan, new steel plants were started at Salem in Tamil Nadu, Vijayanagar in Karnataka and Vishakhapatnam in Andhra Pradesh.

14. In which five year plan the Khadi and Village Industries Commission was launched?

[A] First Plan
[B] Second Plan
[C] Third Plan
[D] Fourth Plan

Correct Answer: [B] Second Plan 
Explanation: KVIC is a statutory body established under KVIC Act, 1956 during the Second Five Years Plan. It is a statutory organization under the aegis of the Ministry of MSME, engaged in promoting and developing Khadi and village industries for providing employment opportunities in the rural areas, thereby strengthening the rural economy.

15. What as the prime target of the first five year plan of India?
[A] Development of the industries
[B] Development of Agriculture
[C] Development of infrastructure
[D] Development of ports

Correct Answer: [B] Development of Agriculture
Explanation: In July 1951, the Planning Commission issued the draft outline of the First Five Year Plan for the period April 1951 to March 1956. Its main focus was on the agricultural development of the country.

16. Which year is set as a target to eradicate Tuberculosis (TB) in India?
[A] 2030
[B] 2027
[C] 2025
[D] 2022

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [C] 2025

17. Which state topped in the installation of rooftop solar projects in India?
[A] Tamil Nadu
[B] Gujarat
[C] Maharashtra
[D] Uttar Pradesh

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Gujarat

18. Where are the two defence industrial corridors to be set up by Indian Government?
[A] Uttar Pradesh and Tamil Nadu
[B] Maharashtra and Uttar Pradesh
[C] Uttar Pradesh and Gujarat
[D] Gujarat and Tamil Nadu

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [A] Uttar Pradesh and Tamil Nadu

19. Fernando Corbato, who died in July 2019, was known for which work?
[A] Computer virus detection
[B] Computer time sharing OS
[C] Gene Editing Techniques
[D] GM Crop Development

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Computer time sharing OS

20. Who was the first woman to be appointed as the Chief Financial Office (CFO) of the World Bank?
[A] Indira Nooyi
[B] Anshula Kant
[C] Arundhati Bhattacharya
[D] Kalpana Morparia

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Anshula Kant

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: