fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-34

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Which one of the following states has the highest number of Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG)?
[A] Andhra Pradesh
[B] Jharkhand
[C] Odisha
[D] Chhattisgarh

Correct Answer: [C] Odisha
Explanation: The largest number of tribal communities is in the State of Odisha. The largest numbers of tribal people live in Madhya Pradesh.

2. Cropping intensity is the ratio of
[A] Net Sown area and total geographical area of the country
[B] Gross cropped area and total geographical area of the country
[C] Gross cropped area and Net Sown area
[D] Net Sown area and Total reported forest area

Correct Answer: [C] Gross cropped area and Net Sown area
Explanation: Cropping intensity refers to rising of a number of crops from the same field during one agricultural year; it can be expressed through a formula. Cropping Intensity = Gross Cropped Area / Net Sown Area x 100

3. Which among the following states has highest population density?
[A] Maharashtra
[B] Bihar
[C] West Bengal
[D] Uttar Pradesh

Correct Answer: [B] Bihar 

4. The State in India which produces the largest quantity of common salt is
[A] Rajasthan
[B] Kerala
[C] Maharashtra
[D] Gujarat

Correct Answer: [D] Gujarat
Explanation: Gujarat is the largest salt producer state of India. The state contributes 76 percent to the total salt production in India.

5. Which one of the following sources has the highest share in irrigation in India?
[A] Canals
[B] Tube wells
[C] Tanks
[D] Wells

Correct Answer: [B] Tube wells
Explanation:According to State of Indian Agriculture 2015-16, India has a net sown area of around 140 million hectares (2012-13) of which around 66.10 million (around 47%) is under irrigation.
Various Sources of Irrigation in 2012-13 are as follows:
1. Tube-Wells – 46%
2. Canals – 24%
3. Other Wells – 16%
4. Tanks – 3%
5. Other Sources – 11%

6. Which of the following states has the highest rate of growth of population?
[A] Bihar
[B] Tripura
[C] West Bengal
[D] Manipur

Correct Answer: [A] Bihar

7. ‘Aus, aman and boro’ refer to
[A] Type of wheat grown in Uttar Pradesh
[B] Crops of rice grown in West Bengal
[C] Local names of bajra, wheat and rice
[D] None of above

Correct Answer: [B] Crops of rice grown in West Bengal
Explanation: Rice is planted in three seasons in a year: Aus- rice sown in summer along with pre monsoonal rains and harvested in autumn are called as aus rice.  Aman – sown in rainy season (july -August ) and harvested in winter and  Boro – rice sown in winter and harvested in summer is called boro rice

8. In which of the following fibre processing, ginning process is used?
[A] Jute
[B] Cotton
[C] Nylon
[D] Wool

Correct Answer: [B] Cotton
Explanation: Ginning process is used for cotton fibres. Cotton Ginning is the process of separating the cotton fibers from the cotton seeds.

9. Choose the option that is not a dimension of Human Development Index (HDI)
[A] Life Expectancy
[B] Social status
[C] Knowledge
[D] Standard of living

Correct Answer: [B] Social status
Explanation: The Human Development Index (HDI) is published annually by the UNDP to measure a country’s overall achievement in its social and economic dimensions. The social and economic dimensions of a country are based on the health of people, their level of education attainment and their standard of living.

10. Planning Commission of India is a
[A] Statutory Body
[B] A department of Central Government
[C] A department of State Government
[D] A subsidiary of Reserve Bank of India

Correct Answer: [A] Statutory Body
Explanation: Advisory Planning Board constituted in 1946 under the chairmanship of K.C Neogi gave recommendations for the establishment of the Planning Commission. The Planning Commission is a non-constitutional and non-statutory body and is responsible to formulate five years plan for social and economic development in India. Government of India has replaced the Planning Commission with a new institution called NITI Aayog on 1 January 2015.

11. World Economic Forum (WEF) doesn’t publish this report:
[A] Global Gender Gap Report
[B] Global Innovation Index
[C] Global Competitiveness Report
[D] Global Risks Report

Correct Answer: [B] Global Innovation Index
Explanation: The Global Innovation Index (GII) is a ranking of countries as per their success and capacity in innovation. It is published yearly by the World Intellectual Property Organization (WIPO).

12. Which of the following statement/s is/are correct about the NITI Aayog?
[A] NITI Aayog was Formed 25 January 2016
[B] NITI Aayog comes under the Ministry of Commerce and Industry
[C] The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India
[D] All of the above statements are correct

Correct Answer: [C] The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India
Explanation: The National Institution for Transforming India, also called NITI Aayog, was formed via a resolution of the Union Cabinet on January 1, 2015. NITI Aayog is the premier policy ‘Think Tank’ of the Government of India, providing both directional and policy inputs.

13. Which of the following currencies is not a part of SDR Basket of IMF?
[A] Chinese Renminbi
[B] Indian Rupee
[C] Japanese Yen
[D] British Pound

Correct Answer: [B] Indian Rupee
Explanation:Special Drawing Rights often referred to as SDRs, are an interest-bearing international reserve asset used by the International Monetary Fund (IMF). The SDR is based on a basket of currencies and has the currency code XDR which it can also be referred to by.
As of October 2016, the basket of currencies used to value the XDR consists of US Dollar(41.73%), Euro(30.93%), Chinese Yuan(10.92%), Japanese Yen(8.33%) and Pound Sterling(8.09%).

14. Which scheme was recognized as world’s largest insurance scheme launched in India in September 2018?
[A] Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana
[B] Pradhan Mantri Jan Swasthya Yojana
[C] Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
[D] Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

Correct Answer: [A] Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana

15. When did India become a member of the IMF?
[A] 1945
[B] 1949
[C] 1956
[D] 1991

Correct Answer: [A] 1945
Explanation: India joined the International Monetary Fund on December 27, 1945, as one of the IMF’s original members.

16. Which state celebrated ‘Save Water Day’ on July 12, 2019?
[A] Rajasthan
[B] Maharashtra
[C] Madhya Pradesh
[D] West Bengal

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [D] West Bengal

17. Where was the G-20 Summit 2019 held?
[A] Riyadh, Saudi Arabia
[B] Buenos Aires, Argentina
[C] Osaka, Japan
[D] Beijing, China

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [C] Osaka, Japan

18. Which became the first country in world to pass GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) Tax on digital giants?
[A] USA
[B] France
[C] Germany
[D] Russia

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] France

19. Where was the 43rd Session of the UNESCO World Heritage Committee held ?
[A] Baku, Azerbaijan
[B] Washington D.C., United States
[C] New Delhi, India
[D] Moscow, Russia

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [A] Baku, Azerbaijan

20. Name the first Indian origin home secretary of United Kingdom’s (UK), who was appointed in July 2019?
[A] Priti Patel
[B] Narinder Singh Kapany
[C] S. Chandrasekhar
[D] Salman Rushdie

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [A] Priti Patel

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: