fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-33

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. In which of the following states of India, the Net Sown Area as a percentage of total area is highest?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Mizoram
[C] Punjab
[D] Madhya Pradesh

Correct Answer: [C] Punjab
Explanation: Net Sown Area is over 80 per cent of the total area in Punjab and Haryana. It is less than 10 per cent of total areas in Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur and Andaman Nicobar Islands.

2. The largest consumer of ground water in India is
[A] Irrigation sector
[B] Textiles sector
[C] Thermal Power sector
[D] Household sector

Correct Answer: [A] Irrigation sector
Explanation: In general, the irrigation sector remains the main consumer of ground water nearly 90% of total annual ground water draft for all uses.

3. According to the Indian Constitution the Census is mentioned in which of the following list?
[A] Union list
[B] State list
[C] Residuary list
[D] Concurrent list

Correct Answer: [A] Union list
Explanation: Population Census is a Union Subject in India.

4. Which of the following states tops in sunflower plantation?
[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Telangana

Correct Answer: [B] Karnataka
Explanation: Karnataka, Andhra Pradesh and Maharashtra together produce nearly 80% of sunflower.

5. Bamboo drip irrigation system is a common phenomenon in which of the following states:
[A] Nagaland
[B] Bihar
[C] Assam
[D] Meghalaya

Correct Answer: [D] Meghalaya
Explanation: Due to high rain bamboo drip irrigation is used.

6. Which of the following are crops cultivated in Dry land Farming?
1. Ragi
2. Bajra
3. Moong
4. Gram

[A] 1, 2 and 4 only
[B] 2, 3 and 4 only
[C] 1 and 4 only
[D] 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: [D] 1, 2, 3 and 4
Explanation: In India, the dryland farming largely confined to the regions having annual rainfall less than 75cm. These regions grow hardy and drought resistant crops such as ragi, bajra, moong, gram etc.

7. Which crop among the following requires 210 frost free days and bright sunshine:
[A] Cotton
[B] Wheat
[C] Tea
[D] Coffee

Correct Answer: [A] Cotton
Explanation: These are the criterion for Cotton. Apart from them Black Soil is also suitable for cotton.

8. In which part of India do Tea and Coffee plantations overlap?
[A] Southern Hill Complex
[B] Eastern Himalayas
[C] Eastern Ghats
[D] Northern parts of Sahyadri

Correct Answer: [A] Southern Hill Complex

9. Who among the following Indian leaders advocated the “People’s Plan”?
[A] Mahalanobis
[B] Jaiprakash Narayan
[C] M.N. Roy
[D] Sriman Narayan Agarwal

Correct Answer: [C] M.N. Roy
Explanation: In 1945, yet another plan was formulated by the radical humanist leader M.N. Roy, chairman of the Post-War Reconstruction Committee of Indian Trade Union. The plan was based on Marxist socialism and advocated the need of providing the people with the ‘basic necessities of life’. Agricultural and industrial sectors, both were equally highlighted by the plan.

10. Which of the following is in correct order in terms of its incorporation?
[A] Bombay Plan > Gandhian Plan > People’s Plan > Sarvodaya Plan
[B] People’s Plan > Sarvodaya Plan > Bombay Plan > Gandhian Plan
[C] Sarvodaya Plan > Bombay Plan > Gandhian Plan > People’s Plan
[D] Gandhian Plan > Sarvodaya Plan > Bombay Plan > People’s Plan

Correct Answer: [A] Bombay Plan > Gandhian Plan > People’s Plan > Sarvodaya Plan
Explanation: Bombay Plan: It was presented by 8 leading industrialists of Bombay, Purshotamdas Thakurdas, J.R.D. Tata, G.D. Birla, Lala Sri Ram, Kasturbhai Lalbhai, A.D. Shroff, Avdeshir Dalal and John Mathai in 1944.
Gandhian Plan: Sriman Narayan Agarwal formulated ‘Gandhian Plan’ in 1944.
People Plan: In 1945, yet another plan was formulated by the radical humanist leader M.N. Roy, chairman of the Post-War Reconstruction Committee of Indian Trade Union. The plan was based on Marxist socialism and advocated the need of providing the people with the ‘basic necessities of life’. Agricultural and industrial sectors, both were equally highlighted by the plan.
Sarvodaya Plan: After the reports of the NPC were published and the Government was set to go for the five-year Plans, a lone blueprint for the planned development of India was formulated by the famous socialist leader Jaiprakash Narayan – the Sarvodaya Plan published in January 1950.

11. ‘Gadgil Report’, one of the several area-specific reports was publish during 1940s which was on:
[A] Agricultural Development
[B] Rural Credit
[C] Agricultural Prices
[D] Cooperatives

Correct Answer: [B] Rural Credit
Explanation: The idea for the need of a planned development of India became more and more popular by the decade of the 1940s. It was under this popular pressure that the Government of India started taking some planned actions in this direction. In the 1940s, we see several area-specific reports being published: Gadgil Report on Rural Credit;  Kheragat Report on Agricultural Development; Krishnamachari Report on Agricultural Price; and Saraiya Report on Cooperatives A series of Reports on Irrigation (ground water, canal, etc.)

12. In which of the following year National Development Council (NDC) was set up?
[A] 1950
[B] 1951
[C] 1952
[D] 1953

Correct Answer: [C] 1952
Explanation: The National Development Council (NDC) was set up in August 1952.

13. Which of the following plans is/are formulated by the Central Government and financed by it for the implementation at the national level?
[A] Five Year Plans
[B] Twenty-Point Programme
[C] Member of Parliament Local Area Development Scheme
[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above
Explanation: The Plans which are formulated by the Central Government and financed by it for the implementation at the national level are known as Central Plans. Over the years, the Centre has launched three such plans and the Governments have maintained continuity in their implementation. The three central plans are: (1) Five-Year Plans, (2) Twenty-Point Programme, and (3) Member of Parliament Local Area Development Scheme.

14. Aajeevika Grameen Express Yojana is related to?
[A] Self Help Groups will operate road transport service in rural areas
[B] Provision of food grains through food trucks in rural areas
[C] Mobile hospitals for backward areas
[D] None of above

Correct Answer: [A] Self Help Groups will operate road transport service in rural areas

15. Which of the following schemes come under the ‘Core of the Core’ schemes classification of the Centrally Sponsored Schemes?
[A] Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Programme
[B] Umbrella Programme for Development of Minorities
[C] National Social Assistance Programme
[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above
Explanation:Centrally Sponsored Schemes is divided into three parts: core of the core, core and optional. These are divided on the basis of financial involvement of the states. Core of the core schemes are –
1. National Social Assistance Programme
2. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Programme
3. Umbrella Scheme for Development of Scheduled Castes
4. Umbrella Scheme for Development of Scheduled Tribes
5. Umbrella Programme for Development of Minorities
6. Umbrella Scheme for Development of Backward Classes, Differently Abled and other Vulnerable Groups

16. At which place was the ‘Next Generation Sequencing (NGS) facility inaugurated in July 2019?
[A] Nagpur
[B] Hyderabad
[C] Bengaluru
[D] Gurugram

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Hyderabad

17. Which following Indian player recently included in the ICC Hall of Fame?
[A] Rahul Dravid
[B] Sachin Tendulkar
[C] Anil Kumble
[D] Kapil Dev

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Sachin Tendulkar

18. Which state government has announced to speed up its programme to spot Olympic talent in remote tribal regions of the state under ‘Mission Shakti’?
[A] Assam
[B] Maharashtra
[C] Haryana
[D] Tamil Nadu

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Maharashtra

19. Which is the first state in India to manufacture electric cars?
[A] Karnataka
[B] Gujarat
[C] Tamil Nadu
[D] Maharashtra

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [C] Tamil Nadu

20. Which following city was host the ‘Women Startup Summit 2019’ with the theme “Developing an Inclusive Entrepreneurship Ecosystem”?
[A] Kolkata
[B] New Delhi
[C] Kochi
[D] Mumbai

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [C] Kochi

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: