fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-32

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. In terms of value of agricultural production the most important cash crop in India is
[A] Cotton
[B] Oil seeds
[C] Sugarcane
[D] Tobacco

Correct Answer: [A] Cotton
Explanation: Cotton is one of the most important fibers and in terms of value of agricultural production.

2. Largest tobacco producer district of West Bengal is:
[A] Murshidabad
[B] Malda
[C] Cooch Bihar
[D] Birbhum

Correct Answer: [C] Cooch Bihar  
Explanation: Tobacco cultivation in West Bengal is mainly concentrated in the northern region comprising Cooch Behar, Jalpaiguri, Dakhin Dinajpur and Malda districts. Cooch Behar is the largest tobacco producer district of West Bengal.   

3. Oilseeds are extensively grown in
[A] Ganga valley
[B] Costal region
[C] West part of south plateau
[D] Foothills

Correct Answer: [C] West part of south plateau

4. Which states has the first rank in production of Rubber?
[A] Tamil Nadu
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: [C] Kerala
Explanation: Kerala accounts for more than 90 per cent of the total rubber production in the country.

5. During the period 2001-2011, which of the following Indian cities added the most to its population?
[A] Delhi
[B] Mumbai
[C] Chennai
[D] Bengaluru

Correct Answer: [A] Delhi
Explanation: Here’s a look at how much some urban centers has population grown.To 10 City population increased between 2001 and 2011

6. The categorization of Indian cities in different tiers is done on the basis of
[A] Size of manufacturing sector
[B] Standard of living
[C] Population size
[D] Area of city

Correct Answer: [C] Population size
Explanation:The Reserve Bank of India (RBI) classifies centres into six tiers based on population.
Tier-1- 100,000 and above
Tier-2 – 50,000 to 99,999
Tier-3 – 20,000 to 49,999
Tier-4 – 10,000 to 19,999
Tier-5 – 5,000 to 9,999
Tier-6 – less than 5000 (rural)

7. The Census of India differentiates between urban and rural areas on which of the following criteria?
[A] Occupational structure
[B] Population size
[C] Resource base
[D] Both population size and occupational structure

Correct Answer: [D] Both population size and occupational structure
Explanation: The census of India, 2011 defines urban settlements as “All places which have municipality, corporation, cantonment board or notified town area committee and have a minimum population of 5000 persons, at least 75 per cent of male workers are engaged in non-agricultural pursuits and a density of population of at least 400 persons per square kilometers are urban. These are called Census towns.

8. This state is the largest provider of rice and jute to Indian markets. The state is
[A] Andhra Pradesh
[B] Kerala
[C] West Bengal
[D] Uttar Pradesh

Correct Answer: [C] West Bengal

9. Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojna was launched on:
[A] 1999
[B] 2001
[C] 1996
[D] 1995

Correct Answer: [A] 1999
Explanation: This programme was launched in April, 1999. The objective of SGSY is to provide sustainable income to the rural poor. The programme aims at establishing a large number of micro-enterprises in the rural areas, based upon the potential of the rural poor.

10. National Rural Employment Guarantee Programme started in
[A] 2005
[B] 2006
[C] 2007
[D] 2008

Correct Answer: [B] 2006
Explanation: National Rural Employment Guarantee Programme started on 2nd Feb, 2006. Govt. of India renamed it to Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNERGA) on 2nd October, 2009.

11. The major thrust of Jawahar Rojgar Yojana (JRY) is on
[A] Removal of poverty among the Scheduled Castes in rural areas
[B] Creating additional wage employment opportunities in rural areas
[C] Creating employment opportunities in urban areas
[D] Providing training to rural youth for self-employment

Correct Answer: [B] Creating additional wage employment opportunities in rural areas

12. JNNURM belong to –

[A] Urban areas
[B] Rural areas
[C] Semi-urban areas
[D] All of these

Correct Answer: [A] Urban areas
Explanation: Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM) was a massive city-modernisation scheme launched by the Government of India under Ministry of Urban Development.

13. Match the following:

a. First Five Year Plan

1. Rapid industrialisation

b. Second Five Year Plan

2. Community Development Programme

c. Third Five Year Plan 

3. Expansion of basic industries

d. Fourth Five Year Plan

4. Minimum Needs Programme

e. Fifth Five Year Plan 

5. Achievement of self-reliance and growth with stability

 

[A] a-1 b-2 c-3 d-4 e-5
[B] a-2 b-1 c-3 d-5 e-4
[C] a-2 b-1 c-3 d-4 e-5
[D] a-2 b-1 c-4 d-5 e-3

Correct Answer: [B] a-2 b-1 c-3 d-5 e-4
Explanation:The community development programme was started in 1952 during the 1st Five Year Plan.
Object of the 2nd Five Year Plan, rapid industrialisation of the country with particular emphasis on the development of basic and key industries.
The 3rd Five Year Plan was an emphasis on the expansion of basic industries like iron and steel,fossil-fuel and machine building.
One of the objectives of the 4th Five Year Plan was achievement of self-reliance and growth with stability.
The Minimum needs Programme was introduced in the first year of the Fifth Five Year Plan.

14. Which of the following states tops the list of ‘Ease of Doing Business” for the year 2018?
[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Gujarat
[D] Maharashtra

Correct Answer: [B] Andhra Pradesh
Explanation: Andhra Pradesh tops the Ease of Doing Business for the year 2018 follow by Telangana and Haryana.

15. Bharatmala is an ambitious project of government to improve
[A] Cultural standing and image of India heritage abroad
[B] Optical fibre communication to remote areas
[C] Safeguarding national borders and its communities
[D] Road and highways connectivity

Correct Answer: [D] Road and highways connectivity

16. Which Indian city has got the 38th UNESCO World Heritage Site in India?
[A] Puri
[B] Bhopal
[C] Jaipur
[D] Ambikapur

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [C] Jaipur

17. Where the world’s largest burn and plastic surgery institute was started functioning from July 2019?
[A] Dubai
[B] New Delhi
[C] Dhaka
[D] Bangkok

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [C] Dhaka

18. Which country began first commercial whale hunts in more than three decades on July 1, 2019?
[A] Australia
[B] Japan
[C] China
[D] Vietnam

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Japan

19. Which state government has announced that transgender members in the state who opt for sex change operation will get Rs 1.5 lakh?
[A] Bihar
[B] Uttar Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Odisha

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [A] Bihar

20. Which of the following city has launched India’s first ‘Garbage Cafe’ to collect plastic waste?
[A] Mysore, Karnataka
[B] Ambikapur, Chhattisgarh
[C] Deoghar, Jharkhand
[D] Mirzapur, Uttar Pradesh

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Ambikapur, Chhattisgarh

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: