fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-31

Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Population explosion is associated with?
[A] High birth rate low death rate
[B] High birth rate and high death rate
[C] Low birth rate and high death rate
[D] Low birth rate and low death rate

Correct Answer: [A] High birth rate low death rate

2. Which one of the following tribal groups is dominantly found in the Nilgiri hill?
[A] Lambadas
[B] Gonds
[C] Jarawas
[D] Todas

Correct Answer: [D] Todas
Explanation: The Toda people are a small pastoral tribal community who live on the isolated Nilgiri plateau in hill of southern India.

3. According to the Census 2011, the density of population in which one among the following states in the highest?
[A] Maharashtra
[B] Uttar Pradesh
[C] West Bengal
[D] Kerala

Correct Answer: [C] West Bengal
Explanation: According to the Census 2011, Bihar is the most density populated state (1106 persons/sq km.) followed by west bengal (1028) and Kerala (860).

4. Which of the following are kharif crop?
1. Jowar
2. Bajra
3. Wheat
4. Sugarcane

[A] 1 and 2 only
[B] 3 and 4 only
[C] 2, 3 and 4 only
[D] 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: [A] 1 and 2 only
Explanation: During the rainy (kharif) farmers grow jowar and bajra.

5. India is regarded as a country with Demographic Dividend. This is due to
[A] Its high population in the age group below 15 years
[B] Its high population in the age group of 15-64 years
[C] Its high population in the age group above 65 years
[D] Its high population in the age group of 15-59 years

Correct Answer: [B] Its high population in the age group of 15-64 years

6. Which of the following states in India is known for largest net irrigated area in India?
[A] Haryana
[B] Punjab
[C] Uttar Pradesh
[D] Maharashtra

Correct Answer: [C] Uttar Pradesh 
Explanation: Uttar Pradesh has largest net irrigated area in India, follow by Madhya Pradesh

7. The largest population of Scheduled Tribes is in:
[A] Himachal Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Arunachal Pradesh
[D] Sikkim

Correct Answer: [B] Madhya Pradesh
Explanation: The largest population of Scheduled Tribes is in Madhya Pradesh (number). The highest proportion Scheduled Tribes is in Mizoram and the lowest proportion is Punjab.

8. According to final data of 2011 census which of the following states has lowest population density?
[A] Arunachal Pradesh
[B] Sikkim
[C] Mizoram
[D] Manipur

Correct Answer: [A] Arunachal Pradesh

9. In which one the following Five Year Plans the actual growth performance in India in respect of GDP (at factor cost) was less than the target set?
[A] Sixth Five Year Plan
[B] Seventh Five Year Plan
[C] Eighth Five Year Plan
[D] Ninth Five Year Plan

Correct Answer: [D] Ninth Five Year Plan
Explanation: The revised targeted annual rate of growth of 9th plan was 6.5% while the actual growth rate was 5.5%.

10. In the context of India’s Five Year Plans, a shift in the pattern of industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on infrastructure begins in
[A] Fourth Plan
[B] Sixth Plan
[C] Eighth Plan
[D] Tenth Plan

Correct Answer: [C] Eighth Plan 
Explanation: It was during eighth plan period (1992-97) that emphasis was put on infrastructure development.

11. Twenty Point Programme was first launched in the year
[A] 1966
[B] 1970
[C] 1975
[D] 1980

Correct Answer: [C] 1975
Explanation: The Twenty Point Programme was initially launched by Prime Minister Indira Gandhi in 1975. The basic objective of the 20-Point Programme is to eradicate poverty and to improve the quality of life of the poor and the under privileged population of the country.

12. On which of the following basis poverty line is defined in India?
[A] Monthly per capita consumption expenditure
[B] Annual per capita consumption expenditure
[C] Weekly per capita consumption expenditure
[D] Daily per capita consumption expenditure

Correct Answer: [A] Monthly per capita consumption expenditure
Explanation: The poverty ratio (based on the Monthly Per Capita Expenditure (MPCE) of Rs.816 for rural areas and Rs. 1000 for urban areas in 2011-12 at all India level), has declined from 37.2 per cent in 2004-05 to 21.9 per cent in 2011-12. In absolute terms, the number of poor declined from 407.1 million (40.71 crores) in 2004-05 to 269.3 million (26.93 crores) in 2011-12 with an average annual decline of 2.2 percentage points during 2004- 05 to 2011-12.

13. Global Hunger Index (GHI) is published by
[A] World Health Organisation
[B] Medecins Sans Frontieres (MSF)
[C] International Food Policy Research Institute (IFPRI)
[D] None of above

Correct Answer: [C] International Food Policy Research Institute (IFPRI)
Explanation: The GHI calculated hunger level and undernutrition worldwide by considering four indicators — undernourishment, child wasting, child mortality and child stunting. India ranked 102 on the index among 117 qualifying countries with a score of 30.3 in 2019.

14. Which of the following sector experienced the fastest expansion during the plan in India?
[A] Primary Sector
[B] Secondary Sector
[C] Tertiary Sector
[D] None of above

Correct Answer: [C] Tertiary Sector
Explanation: The service sector or tertiary Sector experienced the faster expansion during the plan in India which was predominantly an agricultural economy at the time of Independence.

15.  “TRYSEM” a programme made for:

[A] Employment to Rural youths
[B] Employment to Urban youths
[C] Development of nutrition intake in the food of poor of the country
[D] Providing road connectivity to the villages

Correct Answer: [A] Employment to Rural youths
Explanation: Training of Rural Youth for Self-Employment (TRYSEM) aimed at providing basic technical and entrepreneurial skill to the rural poor in the age group of 18-35 years enable them take up income generating activities.

16. Which of the following country launched Shahab-3 medium range ballistic missile in July 2019?
[A] Pakistan
[B] Iran
[C] Bangladesh
[D] Indonesia

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Iran

17. Where was the first private space museum in collaboration with the ISRO was inaugurated in July 2019?
[A] Ahmedabad
[B] Hyderabad
[C] Chennai
[D] New Delhi

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] Hyderabad

18. Where will be the India’s first elephant rehabilitation centre is set to be inaugurated?
[A] Kottoor, Kerala
[B] Visakhapatnam, Andhra Pradesh
[C] Mathura, Uttar Pradesh
[D] Ranchi, Jharkhand

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [A] Kottoor, Kerala

19. Vande Mataram’ film was acquired by National Film Archive of India (NFAI), it was released in which language?

[A] Bengali
[B] Telugu
[C] Marathi
[D] Hindi

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [C] Marathi

20. Which country won the FIFA Women’s World Cup title fourth time?
[A] Brazil
[B] USA
[C] Germany
[D] Argentina

Current Affairs July 2019

Correct Answer: [B] USA

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: