fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-30

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Jivaka, the famous physician of the time of Lord Buddha, was associated with the court of
[A] Bimbisara
[B] Chanda Pradyota
[C] Prasenjit
[D] Udyana

Correct Answer: [A] Bimbisara 
Explanation: The famous historical physician Jivaka, contemporary of Lord Buddha was related to the court of Bimbisara. Bimbisara had sent Jivaka to the state of Avanti’s king Chandapradyota for medicinal service.

2. The name by which Ashoka is referred to his inscriptions is
[A] Chakravarti
[B] Dharmadeva
[C] Dharmakirti
[D] Priyadarshi

Correct Answer: [D] Priyadarshi
Explanation: The name by which Ashoka is referred on his inscription is “Priyadarshi”, “Devanampiya Piyadasi” which means “Beloved of the Gods”. He has also been stated as “Ashok Vardhan” in Puranas.

3. Who among the following was the Greek ambassador of Antiochus I of Syria sent to the court of Bindusara?
[A] Antigonus
[B] Deimachus
[C] Diodorus
[D] Megasthenes

Correct Answer: [B] Deimachus
Explanation: The Seleucid Syrian king Antiochus I, who sent Deimachus as ambassador to his (Bindusara) court. Bindusara asked to Antiochus I asking for sweet wine, dried figs and a sophist. The later sent all but not a sophist because sending a sophist was prohibited by the Greek law.

4. Chinese writers mention India by the name of
[A] Fo-Kwo-ki
[B] Yin-tu
[C] Si-Yu-Ki
[D] Sikia-Pono

Correct Answer: [B] Yin-tu
Explanation: In ancient days, Chinese writers mentioned India by the name of’ Yin-tu’ or ‘Thian-tu’ which means a variation of Hindu or Sindhu.

5. Which among the following Gupta emperors is represented on his coins as playing the Veena?
[A] Samudra Gupta
[B] Chandra Gupta II
[C] Kumara Gupta
[D] Skanda Gupta

Correct Answer: [A] Samudra Gupta

6. Gupta sculpture’ was influenced by:
[A] Mathura school
[B] Amravati school
[C] Gandhara school
[D] Both [A] and [B]

Correct Answer: [D] Both [A] and [B]

7. Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?
[A] Swapnavasavadatta
[B] Malavikagnimitra
[C] Meghadoota
[D] Ratnavali

Correct Answer: [B] Malavikagnimitra
Explanation: Kalidasa’s malavikagnimitram is based on some events of the reign of Pushyamitra Shunga. The play tells the story of the love of Agnimitra, the Shunga Emperor at Vidisha, for the beautiful handmaiden of his chief queen. He falls in love with the picture of an exiled servant girl named Malavika.

8. In Ashokan Edicts, Ashoka has been referred as Devanampiya and Piyadassi. What does Devanampiya means:
[A] He who regards everyone with affection
[B] The beloved of the gods
[C] The one without sorrow or pain
[D] The one without enemies

Correct Answer: [B] The beloved of the gods
Explanation: In Ashokan Edicts edicts, he is referred to as Devanampriya (Pali Devanapiya or “The Beloved of the Gods”), and Priyadarsin (Pali Piyadasi or “He who regards everyone with affection”).

9. Extra glucose in body gets converted into glycogen and is stored in
[A] Stomach
[B] Liver
[C] Pancreas
[D] None of above

Correct Answer: [B] Liver
Explanation: Unused glucose is converted to glycogen by a chemical process called glycogenesis, and is stored in muscle tissues and your liver. Glycogen serves as a backup fuel source when blood glucose levels drop.

10. Artificial rain is produced by seeding clouds with
[A] Potassium iodide
[B] Silver iodide
[C] Silver nitrate
[D] Copper sulphate

Correct Answer: [B] Silver iodide

11. Which part of the brain controls respiration?
[A] Cerebral cortex
[B] Medulla
[C] Cerebellum
[D] Cerebrum

Correct Answer: [B] Medulla

12. The property of matter through which it regains its shape once a deforming force is removed, is called

[A] Plasticity
[B] Malleability
[C] Ductility
[D] Elasticity

Correct Answer: [D] Elasticity
Explanation: Elasticity is the ability of a body to resist a distorting influence and to return to its original size and shape when that influence or force is removed. Solid objects will deform when adequate forces are applied to them. If the material is elastic, the object will return to its initial shape and size when these forces are removed.

13. An object weighing 200 kg on earth will weigh 76 kg on mars. The main reason behind this is
[A] High atmospheric pressure on mars
[B] Lower gravitational pull on mars
[C] An object shrinks on mars
[D] The weight of an object does not change

Correct Answer: [B] Lower gravitational pull on mars
Explanation: The surface gravity on Mars is only about 38% of the surface gravity on Earth, so if you weigh 100 kgs on Earth, you would weigh only 38 kgs on Mars.

14.Which of the following diseases is also known as the Hansen’s disease?

[A] Tuberculosis
[B] Leprosy
[C] Kala Azar
[D] Sleeping Sickness

Correct Answer: [B] Leprosy

15. Which of the following genetically modified (GM) crop/crops is/are legally allowed in India?
[A] GM mustard
[B] Bt cotton
[C] Bt brinjal
[D] All of the above

Correct Answer: [B] Bt cotton

16. In which state the Central Government has approved setting up of e-Foreigner Tribunal?
[A] Assam
[B] Maharashtra
[C] Punjab
[D] Tripura

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [A] Assam

17. According to the Forbes list 2019, who is the world’s highest paid athlete?
[A] Roger Federer
[B] Cristiano Ronaldo
[C] Rafael Nadal
[D] Lionel Messi

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [D] Lionel Messi

18. Who is the protem speaker of 17th Lok Sabha?
[A] Virendra Kumar
[B] Om Birla
[C] Sumitra Mahajan
[D] Thavarchand Gehlot

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [A] Virendra Kumar

19. Which country has recognized forests as ‘living entities’?
[A] New Zealand
[B] El Salvador
[C] United Kingdom
[D] Finland

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] El Salvador

20. ‘Gandhi Cycle Rally for Peace’ has organized in which of the following countries to mark the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi on June 7, 2019?
[A] South Africa
[B] Saudi Arabia
[C] Oman
[B] Kenya

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] Saudi Arabia

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: