fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-29

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Consider the following statements regarding the ‘Prayag Prashasti’, which of the following statements is/are correct?
[A] It contains inscriptions praising the political and military achievement of Chandra Gupta II
[B] The inscription were written by Harisena, the court poet and minister in Gupta Court
[C] The edict contains the inscriptions of Ashoka, the Guptas and Jehangir
[D] Both [B] and [C] are correct

Correct Answer: [D] Both [B] and [C] are correct
Explanation: Samudragupta court poet and minister Harisena composed the Allahabad pillar Inscription or Prayag Prasasti. The Pillar was an Asokan Pillar erected by Asoka six century before him.
The Allahabad pillar is of immense value for the reconstruction of the History of ancient India as it carries contemporary writings of the times of the Maurya ruler Ashoka , the Gupta ruler Samudragupta and the Mughal ruler Jehangir.

2. The Gupta’s were the feudatories of
[A] Kushan
[B] Shakas
[C] Satavahanas
[D] Pandya

Correct Answer: [A] Kushan
Explanation: The Guptas were possibly the feudatories of the Kushanas in Uttar Pradesh.

3. Which of the following writings deals with the machinations of Chanakya against Chandragupta Maurya enemies?
[A] Amarakosha
[B] Mudrarakshasa
[C] Raghuvamsa
[D] Devichandraguptam

Correct Answer: [B] Mudrarakshasa
Explanation: Visakadatha’s Mudrakshasa deals with machinations of chanakya against the Chandra Gupta Maurya.

4. Who among the following Mauryan kings is said to have conquered “the land between the two seas”?
[A] Chandragupta Maurya
[B] Bindusara
[C] Ashoka
[D] Brihadratha

Correct Answer: [B] Bindusara
Explanation: Bindusara campaigned in the Deccan, extending Mauryan control in the peninsula as far south as Mysore. He is said to have conquered the land between the two seas’, presumably the Arabian Sea and the Bay of Bengal.

5. The most famous learning centre during the Mauryan period was
[A] Ujjain
[B] Taxila
[C] Nalanda
[D] Vikramsila

Correct Answer: [B] Taxila

6. According to which of the following sources is Asoka said to have built the city of Srinagar?
[A] Buddhist tradition
[B] Tibetan tradition
[C] Jain tradition
[D] Kalhana’s Rajatarangini

Correct Answer: [D] Kalhana’s Rajatarangini
Explanation: According to Kalhana’s Rajatarangini is Asoka said to have built the city of Srinagar.

7. What is the most appropriate period you would choose for the beginnings of agriculture in the Indian subcontinent?
[A] 3000 BCE
[B] 5000 BCE
[C] 9000 BCE
[D] 15000 BCE

Correct Answer: [C] 9000 BCE
Explanation: Agriculture in the Indian subcontinent began in the Neolithic period (10000 BCE – somewhere around 4500 BCE or 2000 BCE) when not only plant based agriculture but also domestication of animals started. Agro pastoralism in India included threshing, planting crops in rows—either of two or of six—and storing grain in granaries. Barley and wheat cultivation—along with the rearing of cattle, sheep and goat— was visible in Mehrgarh by 8000-6000 BCE.

8. Which of the following Gupta rulers defeated the Huna ruler Mihirkula?
[A] Narasimha Gupta
[B] Skanda Gupta
[C] Buddha Gupta
[D] Kumara Gupta I

Correct Answer: [A] Narasimha Gupta

9. Onion, potato and ginger are modified
[A] Stem
[B] Root
[C] Leaf
[D] Adventitious root

Correct Answer: [A] Stem
Explanation: Stems get modified into underground structures for storage of food as seen in potato (tuber), ginger (rhizome), garlic (bulb), yam (corm).

10. Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of
[A] Acetic acid
[B] Lactic acid
[C] Carbonic acid
[D] Citric acid

Correct Answer: [B] Lactic acid

11. Which of the following in human system is not a digestive enzyme?
[A] Pepsin
[B] Ptyalin
[C] Gastrin
[D] Trypsin

Correct Answer: [C] Gastrin
Explanation: Trypsin, ptyalin and pepsin are digestive enzymes. They are secreted accordingly from pancreas, saliva gland and stomach. While gastrin is a hormone.

12. Largest number of known organisms according to their numbers:
[A] Bacteria
[B] Insects
[C] Plants
[D] Fungus

Correct Answer: [B] Insects
Explanation: Insects are arthropods and contribute to 60% of total organisms.

13. What variables are affected when light waves travel from air to glass? These ares-
[A] Velocity and frequency
[B] Wavelength and velocity
[C] Wavelength, frequency and velocity
[D] Wavelength and frequency

Correct Answer: [B] Wavelength and velocity
Explanation: When light wave enters from air to glass or one medium to another medium, then frequency remain constant while other variables like its wavelength and velocity changed.

14. Cholesterol is –
[A] A type of chlorophyll
[B] A compound of chloroform
[C] Fatty alcohol in animal fat
[D] Chromium salt

Correct Answer: [C] Fatty alcohol in animal fat

15. Which of the following organs of human body is said to be a reserve bank of blood?
[A] Spleen
[B] Pancreas
[C] Gall bladder
[D] None of above

Correct Answer: [A] Spleen
Explanation: Spleen is the organ responsible for purifying blood as well as storing blood cells. It is known as reserve bank of blood.

16. Which state government has launched ‘Back to Village’ programme to increase connectivity with rural people in June 2019?
[A] Jammu and Kashmir
[B] Odisha
[C] Manipur
[D] Sikkim

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [A] Jammu and Kashmir

17. Who is the author of the book ‘My Seditious Heart’?
[A] Jhumpa Lahiri
[B] Amitav Ghosh
[C] Arundhati Roy
[C] Kiran Desai

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [C] Arundhati Roy

18. Which city has hosted the 14th session of Conference of Parties (COP-14) on convention to combat desertification?
[A] Greater Noida
[B] Mumbai
[C] Ahmadabad
[D] Ranchi

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [A] Greater Noida

19. Which of the following has been crowned Femina Miss India World 2019?
[A] Shreya Shankar
[B] Suman Rao
[C] Aditi Thakur
[D] None of above

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] Suman Rao

20. Which railway station has become the India’s first green and clean railway station?
[A] Varanasi Railway Station
[B] Udhana Railway station
[C] Indore Railway station
[D] Katni Junction railway station

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] Udhana Railway station

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: