fbpx
Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz-28

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Which of the following Gupta king is represented on his coins, playing the lute (vina)?
[A] Chandragupta I
[B] Samudragupta
[C] Chandragupta II
[D] Kumaragupta

Correct Answer: [B] Samudragupta
Explanation: The Gupta period is called the Golden Age of ancient India. Both Samudragupta and Chandragupta II were patrons of art and literature. Samudragupta is represented on his coins playing the lute (vina), and Chandragupta II is credited with maintaining in his court nine luminaries.

2. Match the following list-I(writers) and List-II(books), using code

List-I

List-II

1. Ibn Battuta

i. Tabaqat I Nasiri

2. Al beruni

ii. Kitab ul Hind

3. Amir Khusro

iii. Kitab ul Rehla

4. Minhaj i Siraj

iv. Tughlaqnama

 

[A] 1-ii 2-iii 3-i 4-iv
[B] 1-iii 2-ii 3-i 4-iv
[C] 1-iii 2-ii 3-iv 4-i
[D] 1-ii 2-iii 3-iv 4-i

Correct Answer: [D] 1-ii 2-iii 3-iv 4-i

3. Who among the following rulers held a religious assembly at Prayag every five years?
[A] Ashoka
[B] Kanishka
[C] Harshavardhana
[D] Chandragupta Vikramaditya

Correct Answer: [C] Harshavardhana
Explanation: The Kanauj Assembly was followed by another spectacular assembly at Prayaga in the same year. While the Kanauj Assembly was a religious assembly to highlight Mahayanism, the Prayaga Assembly was an assembly of universal character for offerings of royal charities to all classes of people.
Harsha held this assembly every five years for donating gifts to people. The assembly which Hiuen Tsang saw at Prayaga in 643 A.D. was the sixth Moksha Paris had of Harsha’s reign.

4. Which of the following was the contemporary Bengal King during the time of Harsha of Kanauj?
[A] Rhaslcaravarman
[B] Divakaramitra
[C] Devagupta
[D] Sasanka

Correct Answer: [D] Sasanka
Explanation: Sasanka was the contemporary Bengal king during the time of Harsha of Kannauj. He created the first separate political entity in the Bengal region of the Indian subcontinent, called the Gauda Kingdom and is a major figure in Bengali history.

5. During the period 300 – 750 A.D in south India, the terms ‘Ur’, ‘Sabha’, ‘Nagaram’ means
[A] Towns
[B] Villages
[C] Assemblies
[D] None of above

Correct Answer: [B] Villages

6. The Chinese pilgrim Huang Tsang visited India under the rule of
[A] Chandragupta I
[B] Samudragupta
[C] Chandragupta II
[D] None of above

Correct Answer: [D] None of above
Explanation: The Chinese traveller, Hiuen Tsang, who visited India during Harshavardhana reign, has given a vivid description of the social, economic and religious conditions, under the rule of Harsha spoke highly of the king.

7. Mudrarakshasa by Visakadatta written during Gupta period is a:
[A] Literary source for the history of the Mauryas
[B] Detailed account about the Gupta administration
[C] Drama in Sanskrit
[D] Part of Jatakas that provide information on the Mauryas

Correct Answer: [C] Drama in Sanskrit 

8. Which of the following books were written by Harsha?
[A] Kadambari
[B] Priyadarsika
[C] Harshacharita
[D] All of the above

Correct Answer: [B] Priyadarsika
Explanation: Harsha wrote three sanskrit plays- Nagananda, Ratnavali and Priyadarshika.  Kadambari and Harshacharita written by Banabhatta

9. In human body, human immune deficiency (HIV) virus causes destruction of
[A] Lymphocytes
[B] Serum
[C] White blood cells
[D] Red blood cells

Correct Answer: [C] White blood cells

10. Smallest bone present in human body is

[A] Pinna ligament
[B] Aqueous wax
[C] Stapes
[D] Vitreous wax

Correct Answer: [C] Stapes
Explanation: The femur is the longest bone in the human body and the shortest bone is the stapes found in the middle ear.

11. Common salt is made of
[A] Strong acid and strong base
[B] Weak acid and weak base
[C] Weak acid and strong base
[D] None of above

Correct Answer: [A] Strong acid and strong base
Explanation: NaCl or common salt is made of strong acid and strong base. It is known as neutral salt.

12. Which of the following is correctly matched (Vision Defect – Correction Lens)?
[A] Myopia – Bifocal lens
[B] Hypermetropia – Convex lens
[C] Presbyopia – Concave lens
[D] None of above

Correct Answer: [A] Myopia – Bifocal lens
Explanation:  Myopia – Concave Lens; Hypermetropia – Convex lens; and Presbyopia – Bifocal Lens

13. Which was the first nuclear reactor in India?
[A] Apsara
[B] CIRUS
[C] Dhruva
[D] Kaiga

Correct Answer: [A] Apsara
Explanation:  Apsara was the first nuclear research reactor in Asia. It had become operational in BARC’s Trombay campus in August 1956. It was first nuclear research reactor indigenously developed in India.

14. Osteomalacia is caused by the deficiency of
[A] Vitamin D
[B] Vitamin K
[C] Vitamin A
[D] Vitamin C

Correct Answer: [A] Vitamin D
Explanation: Osteomalacia is the softening of the bones caused by impaired bone metabolism primarily due to inadequate levels of Vitamin D.

15. When a non-conductor is brought near a charged body
[A] There is some charging by induction
[B] It becomes Polar
[C] Electric field is created nearby
[D] Nothing happens to it

Correct Answer: [D] Nothing happens to it

16. Which following state has announced to implement the ‘Right to Water’ to ensure availability of water to the people of the state for the whole year?
[A] Maharashtra
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Haryana

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] Madhya Pradesh

17. Which following committee submitted the draft of the new education policy to the Ministry of Human Resource Development?
[A] Madhav Gadgil Committee
[B] K Kasturirangan Committee
[C] N Singh Committee
[D] None of above

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] K Kasturirangan Committee

18. The two-day Elephanta Festival has been organized in June 2019 at which following place?

[A] Aurangabad
[B] India gate
[B] Pune
[D] Gateway of India

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] India gate

19. Jaya Arunachalam, pioneer of the women’s Self Help Group movement in India, died in June 2019. She was the founder of which of the following organisation?
[A] India Women Empowerment
[B] Single Women Association
[C] Working Women Forum
[D] Rural Women Association

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [C] Working Women Forum

20. Which state was adjudged the best performing states in the NITI Aayog 2nd Health Index?

[A] Gujarat
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Maharashtra

Current Affairs June 2019

Correct Answer: [B] Kerala

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: