Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 15

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Which one of the following is the biggest Harappan site discovered in India?

[A] Manda
[B] Dholavira
[C] Rakhigarhi
[D] Rangpur

Correct Answer: [C] Rakhigarhi
Explanation: The discovery of two more mounds in 2014 at the Harappan site of Rakhigarhi in Hisar district, Haryana, has led to archaeologists establishing it as the biggest Harappan civilisation site.

2. In Stone Age, the Microliths were most commonly found in which of the following ages?
[A] Paleolithic
[B] Mesolithic
[C] Neolithic
[D] Chalcolithic

Correct Answer: [B] Mesolithic 
Explanation: Microliths were most commonly found in Mesolithic era.

3. The most beautiful brick-work of the Harappans is found in the
[A] Fire altars
[B] Dockyard
[C] Temple like structure
[D] Great bath

Correct Answer: [D] Great bath
Explanation: The most famous building found at Mohenjo-Daro is a great bath. It is a 6×12 meter specimen of beautiful brick work.

4. Which one of the following assemblies was also called narishta meaning a resolution of many that cannot be broken?
[A] Gana
[B] Vidata
[C] Sabha
[D] Samiti

Correct Answer: [C] Sabha
Explanation: The Sabha is called Narishta which meant a ‘resolution of many’ that cannot be broken. It performed the executive functions. In the later Vedic period it lost its importance due to the rise of royal power.

5. Which one of the following was the main characteristic of the later Vedic age ?
[A] Caste system
[B] Food gathering practice
[C] Varna system
[D] Tribal polity

Correct Answer: [A] Caste system
Explanation: The main characteristic of the later Vedic age was evolution of caste system.

6. Rummindei pillar of Asoka is put up to mark Buddha’s
[A] Birth
[B] Enlightenment
[C] First sermon
[D] Death

Correct Answer: [A] Birth
Explanation: Rummindei pillar of Asoka is put up to mark Buddha’s Birth.

7. Zero was invented by
[A] Aryabhatta
[B] Varahamihira
[C] Bhaskara
[D] Unknown Indian

Correct Answer: [D] Unknown Indian 
Explanation: The most fundamental contribution of ancient India to the progress of civilisation is the decimal system of numeration including the invention of the number zero. This system uses 9 digits and a symbol for zero to denote all integral numbers, by assigning a place value to the digits. This system was used in Vedas and Valmiki Ramayana. Mohanjodaro and Harappa civilisations (3000 B.C.) also used this system. So,we can say Zero is invented by unknown Indian.

8. Which classes did not give support to Buddhism and Jainism?
[A] Brahmanas
[B] Agriculture Labors
[C] Sudras
[D] None of above

Correct Answer: [A] Brahmanas
Explanation: Brahmanas classes did not give support to Buddhism and Jainism.

9. A device which converts chemical energy into electrical energy is called
[A] Motor
[B] Generator
[C] Moving coil meter
[D] Battery

Correct Answer: [D] Battery
Explanation: A battery is a device that is able to store electrical energy in the form of chemical energy, and convert that energy into electrical energy.

10. Which of the following pair is not correctly match?
[A] Light year – Unit of distance
[B] Parsec – Unit of time
[C] Decibel – Unit of sound intensity
[D] Hertz – Unit of frequency

Correct Answer: [B] Parsec – Unit of time
Explanation: Parsec, unit for expressing astronomical distance that is equal to 3.26 light-years.

11. Radioactivity of an atom is due to its
[A] Unstable electronic configuration
[B] Stable electronic configuration
[C] Unstable nucleus
[D] Stable nucleus

Correct Answer: [C] Unstable nucleus

12. Hydrogen bomb makes use of the nuclear ________ reaction. And atomic bomb makes use of the nuclear ________ reaction.
[A] Thermonuclear, fission
[B] Fusion, fission
[C] Fission, fusion
[D] Fusion, thermonuclear

Correct Answer: [B] Fusion, fission
Explanation: Nuclear fission and nuclear fusion are two types of nuclear reactions. Fission means to split and fusion means to combine. Therefore in fission reaction a heavy nucleus of atom is bombarded so that it splits and in fusion reaction two lighter nuclei are heated at high temperature so that they combine to form a heavy nucleus.

13. The power of a lens is measured in
[A] Aeon
[B] Dioptre
[C] Lumen
[D] Candela

Correct Answer: [B] Dioptre
Explanation: Dioptre unit of refractive power which is equal to the reciprocal of the focal length (in metres) of a given lens.

14. Which acid is produced when milk gets sour?
[A] Tartaric Acid
[B] Butyric Acid
[C] Lactic Acid
[D] Acetic Acid

Correct Answer: [C] Lactic Acid

15. It is not advisable to sleep under a tree at night because of the
[A] Release of less oxygen
[B] Release of more oxygen
[C] Release of carbon dioxide
[D] Release of carbon monoxide

Correct Answer: [C] Release of carbon dioxide

16. Who among the following has been awarded the Global Teacher Prize 2019?
[A] Nancie Atwell
[B] Peter Tabichi
[C] Hanan Al Hroub
[D] Andria Zafirakou

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] Peter Tabichi 

17. Which film won the best film critics award at the 64th Filmfare Awards 2019?
[A] Andhadhun
[B] Badhai Ho
[C] Mulk
[D] Raazi

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [D] Raazi

18. Where is the world’s largest e-waste recycling plant inaugurated?
[A] Kuala Lumpur Industrial Park, Malaysia
[B] London Industrial Park, London
[C] Dubai Industrial Park, Dubai
[D] Bengaluru Industrial Park, India

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] Dubai Industrial Park,Dubai

19. Name the first Thari Hindu woman elected to the Senate of Pakistan in March 2019?

[A] Krishna Kumari Kohli
[B] Ayesha Rajab Ali
[C] Shahnaz Saleem Malik
[D] Musarat Rafique Mahesar

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [A] Krishna Kumari Kohli

20. Which city became the world’s first city to install wireless, induction-based charging stations?
[A] London, England
[B] Oslo, Norway
[C] Beijing, China
[D] Tokyo, Japan

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] Oslo, Norway

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: