Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 14

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?
[A] Rigveda
[B] Samaveda
[C] Yajurveda
[D] Atharvaveda

Correct Answer: [D] Atharvaveda
Explanation: There are four Vedas- (1) The Rig Veda: The Book of Mantra, (2) The Sama Veda: The Book of Song, (3) The Yajur Veda: The Book of Ritual and (4) The Atharva Veda: The Book of Spell

2. Harappan seals were made mostly of
[A] Steatite
[B] Red sandstone
[C] Terracotta
[D] Ivory

Correct Answer: [A] Steatite
Explanation: Thousands of seals have been discovered by archaeologists from the Harappan sites. Most of the seals were made of steatite, which is a kind of soft stone. A few of them were also made of terracotta, gold, agate, chert, ivory and faience. The standard Harappan seal was square in shape with a 2X2 dimension. It is believed that the seals were used for commercial purposes.

3. Which one of the following animals was not represented seals and terracotta art of the Harappan culture?
[A] Cow
[B] Elephant
[C] Rhinoceros
[D] Tiger

Correct Answer: [A] Cow
Explanation: Cow, camel, horse and lion were not depicted on seals. Unicorn (bull) was the animal most commonly represented on the seals.

4. Which of the following pre-historic sites in India followed a characteristic feature of burying domestic dogs with their masters in their graves?
[A] Chirand
[B] Mehrgarh
[C] Burzahom
[D] Paiyampalli

Correct Answer: [C] Burzahom
Explanation: Burzahom, which means ‘the place of birch’, is a Neolithic site situated 16 km north-west of Srinagar. The Neolithic people lived there on a lakeside in pits.
At Burzahom, domestic dogs were buried with their masters in their graves. This practice does not seem to be evident in any other Neolithic culture in India.

5. Which of the following Maha-vratas of Jainism was added by Mahavira to the teachings of previous Tirthankaras?
[A] Brahmacharya (Continence)
[B] Asteya (Non-stealing)
[C] Ahimsa (Non-violence)
[D] Satya (Truth)

Correct Answer: [A] Brahmacharya (Continence)
Explanation: Jainism taught five doctrines: (i) do not commit violence (ahimsa), (ii) do not tell a lie (sathya), (iii) do not steal (asteya), (iv) do not hoard/do not acquire property (aparigraha), and (v)observe continence (brahmacharya) – which constitutes the Mahavratas or five vows of Jainism.

6. Which of the following cities was located at the junction of Uttarapatha and Dakshinapatha, the two famous ancient Indian trade routes?
[A] Pataliputra
[B] Ujjain
[C] Varanasi
[D] Mathura

Correct Answer: [D] Mathura
Explanation: Mathura was located at the junction of two famous ancient Indian trade routes i.e.Uttarapatha and the Daksinapatha. This was because Mathura represented the transitional zone between the Gangetic plains, having settled agriculture, and the sparsely populated pasture lands jutting into the Malwa plateau.

7. The Arctic Home in the Vedas’ is a history book on the origin of Aryanic People, written by
[A] Lal Bahadur Shashtri
[B] Bal Gangadhar Tilak
[C] Motilal Nehru
[D] Subhash Chandra Bose

Correct Answer: [B] Bal Gangadhar Tilak

8. Which of the following is not Rig Vedic God/Goddess?
[A] Indra
[B] Vishnu
[C] Vayu
[D] Aditi

Correct Answer: [B] Vishnu
Explanation: Indra, Agni, Soma, Varuna , Vayu , Aditi and Ushas are god/ godess of Rig Vedic period. And Vishnu, Rudra and prajapathi are gods of Later Vedic period.

9. If the mass of body is halved and its speed is doubled, what happens to the kinetic energy of the body?

[A] Becomes double
[B] Become four times
[C] Becomes eight times
[D] Remains unchanged

Correct Answer: [A] Becomes double
Explanation: The Kinetic energy is the energy that an object has due to its motion. Kinetic Energy (Ek)= 1/2 mv2 [Where m = mass, v=velocity]

10. Phototropism is the property of the plant and means
[A] Movement of plants towards light
[B] Movement of plants towards water and moisture
[C] Movement of plants towards gases
[D] None of above

Correct Answer: [A] Movement of plants towards light
Explanation: In phototropism a plant bends or grows directionally in response to light. Shoots usually move towards the light; roots usually move away from it.

11. The scientific name of Vitamin-K is
[A] Tocopherol
[B] Phylloquinone
[C] Riboflavin
[D] Retinol

Correct Answer: [B] Phylloquinone
Explanation: Scientific and Common Names of Vitamins

Form/Scientific Name

Common Name

Retinol

Vitamin A

Thiamine

Vitamin B1

Riboflavine

Vitamin B2

Pantothenic Acid

Vitamin B5

Pyridoxine

Vitamin B6

Niacin or Nicotinic Acid

Vitamin B3

Biotin

Vitamin B7

Folic Acid

Vitamin B9

Cobalamin

Vitamin B12

Ascorbic Acid

Vitamin C

Calciferol

Vitamin D

Tocopherol

Vitamin E

Phytomenadione

Vitamin K

12. The element which is present in maximum amount in human body is
[A] Carbon
[B] Nitrogen
[C] Phosphorus
[D] Oxygen

Correct Answer: [D] Oxygen
Explanation: Oxygen (65%) is present in maximum amount in human body. Other elements are Carbon, Hydrogen, Nitrogen, Calcium, Phosphorus, Potassium, Sulfur, Sodium, Chlorine, and Magnesium

13. The total energy at any point of motion of the simple pendulum is
[A] Constant
[B] Gradually increasing
[C] Gradually decreasing
[D] None of these

Correct Answer: [A] Constant

14. Which one of the following is not a nonconventional source of energy?
[A] Solar Energy
[B] Natural Gas
[C] Wind Energy
[D] Tidal Power

Correct Answer: [B] Natural Gas
Explanation: The sources of energy which are exhaustible and being produced continuously in nature are called nonconventional energy or renewable sources energy. Energy generated by using wind, tides, solar, geothermal heat, and biomass including farm and animal waste as well as human excreta is example of nonconventional sources of energy.

15. Compared to the velocity of light, the velocity of radio waves is:
[A] Smaller
[B] Greater
[C] The same
[D] Depends on the type of radio waves

Correct Answer: [C] The same
Explanation: Both the light waves and radio waves are electromagnetic radiations and move with same velocity.

16. Who has been awarded the top prize of Mathematics ‘Abel’ for 2019?
[A] Louis Nirenberg
[B] Karen Uhlenbeck
[C] Robert Langlands
[D] Yakov Sinai

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] Karen Uhlenbeck

17. Who among the following has been appointed as the first Lokpal of India?
[A] Justice Pinaki Chandra Ghose
[B] Justice Ranjana Prakash Desai
[C] Justice Jagdish Singh Khehar
[D] Justice Tirath Singh Thakur

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [A] Justice Pinaki Chandra Ghose

18. Who is the author of the book ‘The Third Pillar’?
[A] Raghuram Rajan
[B] Sunil Gavaskar
[C] P Chidambaram
[D] Arun Jaitley

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [A] Raghuram Rajan

19. What is name of the anti-satellite missile system that India successfully tested in March 2019?
[A] Mission Bharat
[B] Mission Dhanush
[C] Mission Shakti
[D] Mission Buddha

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] Mission Shakti

20. The Article 13 of the European Union was in the news in March 2019. What of the following subject related to this Article?
[A] Carbon emission limit
[B] International trade
[C] Copyright
[D] Generic drugs

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] Copyright

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: