Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 13

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
[A] Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
[B] Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
[C] Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
[D] There is no material difference between the two

Correct Answer: [B] Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks

2.The nature of Indus Valley Civilization was
[A] Urban
[B] Rural
[C] Agricultural
[D] None of these

Correct Answer: [A] Urban
Explanation: Indus Valley Civilization was urbanized, highly developed and sophisticated. The ruins exhibit high level of planning in the cities. Excavations have indicated that the buildings were built with baked bricks. The streets were well constructed at right angles with an elaborate and covered drainage system. The civilization also had public buildings including the vast granaries and the Great Bath at Mohenjodaro. 

3. In Indus Valley Civilization, the script was
[A] Kharosthi
[B] Brahmi
[C] Boustrophedon
[D] None of these

Correct Answer: [C] Boustrophedon 
Explanation: In the Indus Valley Civilization, the style of script is Boustrophedon i.e. Written from right to left in first line and from left to right in second line.

4. The below given contains the five events in life of Buddha. Select the correctly matched pair
[A] Mahabhinishkramana – Bodhi Tree
[B] Dharma chakra parivarthana – Dharmachakra with 24 spokes
[C] Birth of Buddha – Lotus
[D] All of the above

Correct Answer: [C] Birth of Buddha – Lotus
Explanation:Five great events of Buddha’s Life –
1. Buddha’s Birth – Lotus & Bull
2. The Great Departure (Mahabhinishkramana) – Horse
3. Enlightment (Nirvana) -Bodhi Tree
4. First Sermon (Dhammachakraparivartan) – Wheel or Dharmachakra with 8 spokes
5. Death (Parinirvana) – Stupa

5.The Fourth Buddhist Council was held in Kashmir under the leadership of

[A] Bindusara
[B] Ashoka
[C] Ajatashatru
[D] Kanishka

Correct Answer: [D] Kanishka
Explanation:Details of first fourth Buddhist Council

Buddhist CouncilYearVenueChairmanPatron
1st Buddhist Council483 BCRajgrihaMahakassapaAjatashatru
2nd Buddhist Council383 BCVaishaliSabbakamiKalashoka
3rd Buddhist Council250 BCPatliputraMogaliputta TissaAshoka
4th Buddhist Council98 ADKundalvanVasumitra
/ Aswaghosh
Kanishka
6. Ajivikas was _____.
[A] A monastic sect
[B] A sect to Barbarians
[C] Soldiers
[D] Spies

Correct Answer: [A] A monastic sect
Explanation: Ajivika, an ascetic sect that emerged in India about the same time as Buddhism and Jainism and that lasted until the 14th century; the name may mean “following the ascetic way of life.” It was founded by Goshala Maskariputra (also called Gosala Makkhaliputta), a friend of Mahavira, the 24th Tirthankara of Jainism. His doctrines and those of his followers are known only from Buddhist and Jain sources, which state that he was lowborn and died after a quarrel with Mahavira shortly before the Buddha died.

7. Which of the following was not a feature of Indus Valley Civilization?
[A] Use of burnt bricks
[B] Grid pattern of streets
[C] Use of Horse drawn chariot
[D] Cultivation of wheat

Correct Answer: [C] Use of Horse drawn chariot
Explanation: The significant features of Indus Valley civilization are town planning, construction of burnt brick houses, ceramics, casting, forging of metals, not one clear example of horse exists in the Indus excavations and elsewhere in North India before c. 1800 BCE.

8. The Original Pipal tree at Boudh Gaya was cut down by
[A] Sasanka
[B] MihirKula
[C] Pushyamitra Sunga
[D] Dhanananda

Correct Answer: [C] Pushyamitra Sunga
Explanation: Pushyamitra Sunga was the founder of Sunga Dynasty of Magadha. Pushyamitra Sunga was a military general in the Mauryan Army. He became the King by killing King Brihadratha, the last Mauryan emperor. Pusyamitra was a staunch Hindu, a champion of Brahmanism and that is why the Buddhist texts show him as a cruel man.

9. The Chemical that was the cause of Bhopal tragedy in 1984 was
[A] Sulphur dioxide
[B] Carbon monoxide
[C] Methyl isocyanate
[D] None of above

Correct Answer: [C] Methyl isocyanate
Explanation: The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal. Over 500,000 people were exposed to methyl isocyanate (MIC) gas.

10. Who proposed the “Cell Theory?”
[A] Schleiden and Schwann
[B] Watson and Crick
[C] Mendel and Morgan
[D] Robert Hooke

Correct Answer: [A] Schleiden and Schwann
Explanation: M.J. Schleiden and T. Schwann (1838 – 39) proposed cell theory.

11. Difference between the prokaryotic and eukaryotic cells in having
[A] Cell wall
[B] Nuclear membrane
[C] Ribosome
[D] None of above

Correct Answer: [B] Nuclear membrane
Explanation: The prokaryotic cells do not have nuclear membrane while eukaryotic cell have well organised nuclear membrane.

12. Atoms having the same number of neutrons in their nuclei but different mass numbers of protons are called
[A] Isotones
[B] Isotopes
[C] Isobars
[D] Isomers

Correct Answer: [A] Isotones
Explanation:Isobars are elements with same mass number but different atomic number.
Isomers are elements with same molecular formula but different structures.
Isotopes are elements with same atomic number and different atomic mass number.
Isotones are elements with same number of neutrons but different number of protons.

13. The unit of work is joule. The other physical quantity that has same unit is
[A] Power
[B] Velocity
[C] Energy
[D] Force

Correct Answer: [C] Energy 

14. The energy possessed by an oscillating pendulum of a clock is
[A] Kinetic energy
[B] Potential energy
[C] Restoring energy
[D] Mechanical energy

Correct Answer: [D] Mechanical energy
Explanation: The energy possessed by an oscillating pendulum of a clock is called mechanical energy. It is a combination of kinetic energy and potential energy. Kinetic energy is the one that is due to the motion of an object whereas potential energy due to the virtue of an objects position.

15. A stone is dropped from the roof of a House towards ground. When will be the kinetic energy of stone maximum?
[A] Just after it drops
[B] Just before reaching the ground
[C] Just after touching the ground
[D] After covering the half distance

Correct Answer: [B] Just before reaching the ground
Explanation: Just before reaching the ground, Kinetic energy will be maximum and Potential energy will be minimum.

16.Chennai Central Railway Station renamed after which famous personality in March 2019?
[A] J Jayalalitha
[B] K Kamarajar
[C] MG Ramachandran
[D] M Karunanidhi

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] MG Ramachandran

17. Which Indian city is all set to host the 4th edition of the Internet of Things (IoT) India Congress 2019?
[A] Kolkata
[B] Bangalore
[C] Mumbai
[D] Chennai

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] Bangalore

18. ‘Sampriti-2019’ is a joint military exercise between which of the following countries?
[A] India and Bangladesh
[B] India and Nepal
[C] India and Russia
[D] India and Singapore

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [A] India and Bangladesh

19. According to 2018 World Air Quality Report, which city became the most polluted city and topped the Report?
[A] Ghaziabad, India
[B] Gurugram, India
[C] Dhaka, Bangladesh
[D] Beijing, China

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] Gurugram, India

20. Which country has renamed its capital as Nursultan in March 2019?
[A] Uzbekistan
[B] Kazakhstan
[C] Tajikistan
[D] Kyrgyzstan

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] Kazakhstan

THE QUIZ PDF DOWNLOAD LINK WILL ACT ON TOMORROW EVENING

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: