Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 12

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. The earliest evidence of settled agriculture in the subcontinent comes from
[A] Kalibangan
[B] Amri
[C] Mehregarh
[D] Bhimbetka

Correct Answer: [D] Bhimbetka
Explanation: First evidence of agriculture is found at Mehrgarh (Wheat and Barley; 7000 – 6000 BC), Belan Valley (Rice; 6000 BC).
The village of Mehragarh was the first to witness the transition from the Neolithic to the Chalcolithic phase by the fifth millennium BC.

2. Which of the following Indus Valley sites and river matched correctly?
[A] Ropar : Sutlej
[b] Dholavira : Sabarmati
[C] Harappa : Indus
[D] Lothal : Luni

Correct Answer: [A] Ropar : Sutlej
Explanation:List of Archaeological Sites of Indus Valley Civilisation location:
1. Harappa situated on the bank of river Ravi in Montgomery district of Punjab (Pakistan).
2. Mohenjo-Daro situated on the Bank of river Indus in Larkana district of Punjab (Pakistan).
3. Chanhudaro situated on the Bank of river Indus in Sindh, Pakistan.
4. Lothal situated on the bank of river Bhogava in Gujarat, India.
5. Kalibanga (Black Bangles) situated on the bank of river Ghaggar in Rajasthan.
6. Dholavira situated on the bank of river Luni of Kachchh district in Gujarat.
7. Surkotada situated between the rivers Sabarmati and the Bhogavo in Gujarat.
8. Banawali situated on the bank of river Saraswati in Haryana.
9. Roper situated on the bank of river Sutlej in Punjab.

3. Bronze image of ‘Dancing Girl’ is very famous from Indus Valley Civilisation. Which technique was used to make bronze images during that time?
[A] Clay mould Technique
[B] Metal carving technique
[C] Lost Wax technique
[D] Metal quenching technique

Correct Answer: [C] Lost Wax technique

4. From where do we get the evidence of a Harappan game similar to the game of chess?
[A] Harappa
[B] Kalibangan
[C] Mahenjodaro
[D] Lothal

Correct Answer: [D] Lothal
Explanation: From Lothal in Gujarat, India we get the evidence of a Harappan game similar to the modern day game chess.

5. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?
1. Gold coins
2. Punch- marked silver coins
3. Iron plough
4. Urban culture

[A] 3, 4, 1, 2
[B] 3, 4, 2, 1
[C] 4, 3, 1, 2
[D] 4, 3, 2, 1

Correct Answer: [D] 4, 3, 2, 1
Explanation: Harappan Civilization, the most ancient civilization in India is famous for its town planning. Indus Valley Civilization was a Bronze Age Civilization. The knowledge of iron was known much later after bronze during Vedic period around 1000 B.C. The first punch marked coin came into existence in India in 6 B.C. Gold coins were introduced by Indo-Greek rulers during 2 B.C.

6. In Vedic society, which one of the following tribal assemblies was normally involved in the election of the tribal chief?

[A] Gana
[B] Sabha
[C] Samiti
[D] Vidata

Correct Answer: [C] Samiti
Explanation: Several tribal or the clan-based assemblies such as the Sabha, Samiti, Vidatha, and Gana are mentioned in the Veda but from the political point of view important were the sabha and Samiti. Samiti was normally involved in the election of the tribal chief.

7. Excellent cave paintings of Mesolithic Age are found at
[A] Bhimbetka
[B] Mehragarh
[C] Atranjikhera
[D] Barudih

Correct Answer: [A] Bhimbetka
Explanation: Excellent cave paintings of Mesolithic Age are found at Bhimbetka, Madhya Pradesh. It was discovered in 1957-58. Bhimbetka consists of nearly 400 painted rock shelters in five clusters. It is one of the oldest paintings in India and the world (Upper paleolithic).

8. Indus civilisation belongs to which of the following periods?
[A] Historical period
[B] Pre-historical period
[C] Post-historical period
[D] Proto-historical period

Correct Answer: [D] Proto-historical period
Explanation: The most accepted period of Indus civilization was 2500 BC – 1750 BC by Carbon-14 dating. The Civilization belongs to Proto-Historic period (Chalcolithic age/Bronze age)

9. The power house of cell is called
[A] Cell wall
[B] Mitochondria
[C] Ribosomes
[D] Nucleus

Correct Answer: [B] Mitochondria 
Explanation: Mitochondria are called the powerhouse of cell.

10. Which is the largest cell in the human body?
[A] Epithelial cell
[B] Glial cell
[C] Neuron
[D] Ovum or egg cell

Correct Answer: [D] Ovum or egg cell
Explanation: The largest cell in the human body is female ovum. Smallest cell in the human body is male gametes, that is, sperm.

11. Which of the following is not a plant product?
[A] Rubber
[B] Cotton
[C] Lac
[D] Sugar

Correct Answer: [C] Lac
Explanation: Lac is the scarlet resinous secretion of a number of species of lac insects, of which the most commonly cultivated, is Kerria lacca.

12. Potential energy and kinetic energy are types of

[A] Electrical energy
[B] Magnetic energy
[C] Thermal energy
[D] Mechanical energy

Correct Answer: [D] Mechanical energy
Explanation: Mechanical energy is the sum of kinetic and potential energy in an object that is used to do work. In other words, it is energy in an object due to its motion or position, or both.

13. Which of the following is not a chemical reaction?
[A] Formation of salt solution
[B] Milk turns sour in hot weather
[C] Burning of match stick
[D] Contamination of food

Correct Answer: [A] Formation of salt solution
Explanation: 

14. Which isotope of hydrogen contains only one proton and no neutron in its nucleus?
[A] Protium
[B] Deuterium
[C] Tritium
[D] None of the above

Correct Answer: [A] Protium
Explanation: Protium(1H1) is the most abundant form of hydrogen. Since it contains only one proton and no neutron, its atomic mass is roughly equal to proton.

15. The transformation of light energy into chemical energy is by the process of
[A] Electrolysis
[B] Photosynthesis
[C] Respiration
[D] None of above

Correct Answer: [B] Photosynthesis
Explanation: During the process of photosynthesis, light penetrates the cell and passes into the chloroplast. The light energy is intercepted by chlorophyll molecules on the granal stacks. Some of the light energy is converted to chemical energy.

16. By which year the Ministry of Petroleum and Natural Gas targeted to achieve 10% blending percentage of Ethanol in petrol?
[A] 2020
[B] 2022
[C] 2025
[D] 2028

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] 2022

17. Where did Prime Minister Narendra Modi launch ‘One Nation, One Card’ first of its kind scheme for transport mobility in March 2019?

[A] Mumbai
[B] Kolkata
[C] Ahmedabad
[D] Delhi

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] Ahmedabad

18. Which of the following state government launched Yuvashree Arpan scheme for financially assisting young entrepreneurs with Rs 1 Lakh?
[A] Maharashtra
[B] Andhra Pradesh
[C] West Bengal
[D] Odisha

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] West Bengal

19. Which of the following city hosted the 79th Indian History Congress (IHC) in March 2019?
[A] Mumbai
[B] Kolkata
[C] Guwahati
[D] Bhopal

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [D] Bhopal

20. Which state becomes the highest natural gas producer in the country?
[A] Assam
[B] Tripura
[C] Maharashtra
[D] Andhra Pradesh

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [B] Tripura

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: