Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 11

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Mohenjodaro means the ‘mound of the dead’. Which other Harappan site’s name gives the same meaning?
[A] Harappa
[B] Kalibangan
[C] Lothal
[D] Amri

Correct Answer: [C] Lothal
Explanation: The word Lothal, like Mohenjodaro, means the mound of the dead in the Gujarati language. Lothal is located between the Bhogavo and Sabarmati rivers near the Gulf of Khambat.

2. According to the Rig Veda, Panis were indulged in
[A] Cultivation
[B] Handicrafts
[C] Trade and Commerce
[D] Hunting and Gathering

Correct Answer: [C] Trade and Commerce
Explanation: According to the evidence of Vedic literature, the Panis were a rich and enterprising merchant class solely devoted to the cause of gain, either through trade or through usury.

3. In Harappan Civilisation, Granaries have been excavated at

[A] Mahenjodaro
[B] Harappa
[C] Lothal
[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above
Explanation: In Harappan Civilisation, Granaries have been excavated at Mohenjo Daro, Harappa, and Lothal for storing grains.

4. Mahajanapada situated on the bank of river Godavari was
[A] Avanti
[B] Vatsa
[C] Ashmaka
[D] Kamboja

Correct Answer: [C] Ashmaka
Explanation: According to the Buddhist text ‘Anguttara Nikaya’ and Jain text ‘Bhagvati Sutra,’ the ‘ Assaka’ or ‘ Ashmaka’ was located in between Godavari and Narmada river during the 6th century whose capital was Paithan/Potan or Potali (Ancient name Prathisthana).

5. Mehrgarh an important site located now in Pakistan belongs to which of the following period?
[A] Upper Paleolithic
[B] Middle Paleolithic
[C] Neolithic
[D] Mesolithic

Correct Answer: [C] Neolithic

6. Which of the following Cave Paintings in India represent all the three religions (Jainism, Buddhism and Hinduism)?
[A] Ajanta Cave Paintings
[B] Ellora Cave Paintings
[C] Bagh Cave Paintings
[D] Elephanta Cave Paintings

Correct Answer: [B] Ellora Cave Paintings
Explanation: Ellora is a group of 34 major rock-cut caves associated with three major Indian religions, Buddhism, Hinduism and Jainism.

7. Which is common between the teachings of Gautam Budhha and Mahavir?
[A] Both emphasized upon Ahimsa
[B] Both rejected existence of soul
[C] Both rejected existence of god
[D] None of above

Correct Answer: [A] Both emphasized upon Ahimsa
Explanation: Buddha rejected the existance of soul, Mahavira regarded all objects, both animate and inanimate, have souls and various degrees of consciousness Buddha neither accepts god nor rejects the existence of god. This was one of his great silences. He laid great emphasis on the law of karma. He argued that the condition of man in this life depends upon his own deeds. On the other hand, Mahavira states that there is no distinct existence of God. He rejected the idea of God as a creator, protector and the destroyer.

8. The words ‘Satyameva Jayate’ in the State Emblem of India, have been adopted from which one of the following?
[A] Brahma Upanishad
[B] Mudgala Upanishad
[C] Maitreyi Upanishad
[D] Mundaka Upanishad

Correct Answer: [D] Mundaka Upanishad

9. The force that binds the neutrons and protons in a nucleus is called as
[A] Weak Nuclear Force
[B] Strong Nuclear Force
[C] Electromagnetic Force
[D] Gravitational Force

Correct Answer: [B] Strong Nuclear Force
Explanation: Strong Nuclear Force is the force that binds the neutrons and protons together in a nucleus. Nuclear forces are the strongest forces in nature are 1038 times stronger than gravitational forces. Nuclear forces have the shortest range and operate within the nucleus only.

10. A chemical equation is said to be balanced if number of
[A] Compounds are same in both sides
[B] Molecules are same in both sides
[C] Number of atoms is same in both sides
[D] Number of electrons is same in both sides

Correct Answer: [C] Number of atoms is same in both sides
Explanation: A balanced equation is an equation for a chemical reaction in which the number of atoms for each element in the reaction and the total charge are the same for both the reactants and the products. In other words, the mass and the charge are balanced on both sides of the reaction.

11. Which of the following is not a member of the Vitamin B complex?
[A] Thiamine
[B] Riboflavin
[C] Folic acid
[D] Ascorbic acid

Correct Answer: [D] Ascorbic acid
Explanation: Ascorbic acid also known as Vitamin C is an essential nutrient in human diets, and necessary to maintain connective tissue and bone.

12. Fruits are formed from
[A] Stamen
[B] Stigma
[C] Ovary
[D] Ovule

Correct Answer: [C] Ovary
Explanation: Fruits are the reproductive structure of a plant which are developed from the ovary and accessory tissue.

13. Fungi are plants that lack of
[A] Oxygen
[B] Carbon dioxide
[C] Chlorophyll
[D] None of above

Correct Answer: [C] Chlorophyll
Explanation: Fungi are achlorophyllous, which means they lack the chlorophyll pigments present in the chloroplasts in plant cells and which are necessary for photosynthesis.

14. What kind of reaction respiration is
[A] Exothermic process
[B] Endothermic process
[C] Decomposition reaction
[D] Both [B] and [C]

Correct Answer: [A] Exothermic process
Explanation: Respiration is considered as an exothermic reaction because in respiration oxidation of glucose takes place which produces heat energy.

15. Which of the following is known as ‘Animal Starch’?

​[A] Glycogen
[B] Glycerin
[C] Cellulose
[D] Fructose

Correct Answer: ​[A] Glycogen
Explanation: Glycogen, sometimes called animal starch, glycogen is the primary storage form of glucose in animals. Glycogen is a multi-branched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in animals and fungi. The polysaccharide structure represents the main storage form of glucose in the body. In humans, glycogen is made and stored primarily in the cells of the liver and the muscles, and functions as the secondary long-term energy storage.

16. Who has been appointed as the chief scientist of the World Health Organization in March 2019?
[A] Soumya Swaminathan
[B] Gita Gopinath
[C] Archana Pichumani
[D] Meenakshi Banerjee

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [A] Soumya Swaminathan

17. Which city bagged award for cleanest city for third straight year in Swachh Survekshan 2019?

[A] Ranchi
[B] Amravati
[C] Indore
[D] Kochi

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] Indore

18. Al-Nagah is the joint military exercise between which two countries?
[A] India-Qatar
[B] India-Myanmar
[C] India-Oman
[D] India-Iran

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] India-Oman

19. At which place was the External Affairs Minister of India first time participated in a meeting of Organisation of Islamic Countries in March 2019?
[A] Doha
[B] Riyadh
[C] Dubai
[D] Abu Dhabi

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [D] Abu Dhabi

20. In March 2019, Indian Railway has announced the establishment of a new zone. What is the name of this new railway zone?
[A] Utkal Railway
[B] South East Coastal Railway
[C] South Coastal Railway
[D] Coromandal Railway

Current Affairs March 2019

Correct Answer: [C] South Coastal Railway

THE QUIZ PDF DOWNLOAD LINK WILL ACT ON TOMORROW EVENING

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: