Prelim 2020 Prelims Quiz

West Bengal Civil Service Preliminary Exam Quiz – 10

WBCS Prelims Daily GS Quiz
Written by admin

The following quiz will have 20 General Studies Multiple Chose Questions for West Bengal Civil Service preliminary exam and also helpful other competitive exams like State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all!

1. Who was the first Indian to have written in an Indian language on the causes of the Revolt of 1857?
[A] Bankim Chandra Chatterjee
[B] V.D. Savarkar
[C] Syed Ahmed Khan
[D] None of these

Correct Answer: [C] Syed Ahmed Khan 
Explanation: Sir Syed Ahmed Khan was the first Indian to have written in an Indian language on the causes of the Revolt of 1857. In 1859, Sir Syed published the booklet Asbab-e-Baghawat-e-Hind (The Causes of the Indian Revolt) in which he studied the causes of the Indian revolt.

2. The Anarchical and Revolutionary Crimes Act is popularly known as
[A] Defense of India Act
[B] Rowlatt Act
[C] Official Secrets Act
[D] Arms act

Correct Answer: [B] Rowlatt Act
Explanation: Rowlatt Act was passed in March 1919 and was also known as The Anarchical and Revolutionary Crimes Act. As per this act, the British government was empowered to detain anyone in the lockup without any trial. It was repealed by Viceroy Lord Reading.

3. Match the following List I(Social Reformer Movement) and List II(Importance Feature) using given code below:

1. Prarthana Samaj

A) It did not reject the Vedas or Upanishads

2. Aligarh Movement

B) To modernise Indian Muslims

3. Farazi Movement

C) To purify and strengthen Islam and promote Islamic learning

4. Deoband Movement

D) They did not support Western education and culture

[A] 1-A, 2-B, 3-C, 4-D
[B] 1-A, 2-C, 3-D, 4-B
[C] 1-A, 2-D, 3-B, 4-C
[D] 1-A, 2-C, 3-D, 4-B

Correct Answer: [A] 1-A, 2-B, 3-C, 4-D
Explanation: Prarthana Samaj (1867): Mahadev Gobind Ranade founded Prarthana Samaj along with Dr. Atmaram Pandurang. Two other social reformers who work with Ranade were Vishnu Shastri and DK Karue. Karue launched the Widow Remarriage Movement. Prarthana Samaj did not reject the Vedas or Upanishads. However, it paid more emphasis on Bhakti (devotion).
Aligarh Movement (1875): Sir Syed Ahmed Khan (1817-1898) started the Aligarh Movement to modernise Indian Muslims. He founded the Aligarh School in 1875, which was upgraded as Mohammodan-Anglo Oriental College, which became nucleus for the formation of Aligarh Muslim University in 1920. He stressed the need for Hindu-Muslim unity. Sir Syed Ahmad started a journal named tahzib-al-Akhlaq in 1870.
Farazi Movement : Haji Shariat Ullahfounded an orthodox Islamic Movement, i.e. Farazi Movement. He called for a return to Faraid (the obligatory duties of Islam) like names, Zakat, Haj, fasting in Ramzan etc. In 1804, Haji Shariat Ullah began to preach his doctrine by attacking the superstitions and corruptions of the Islamic society. Gradually, the movement gained political shape, when he declared the country under British occupation to be far-UL-job.
Deoband Movement (1866): Mohammad Qasim Nanantavi and Rashid Ahmad Gangohi started the Deoband Movement at Deoband, Saharanpur in 1866 with two main objectives- (i) popularizing the teaching of the Kuran and Hadith and (ii) To initiate Jihad against foreign rule. They did not support Western education and culture. They advocated the unity of all religions.

4. Who among the following Viceroys introduced financial decentralization in India?
[A] Lord Lytton
[B] Lord Minto
[C] Lord Mayo
[D] Lord Hardinge

Correct Answer: [C] Lord Mayo
Explanation: Lord Mayo (1869-72) introduced financial decentralization in India; Established Mayo College at Ajmer for the Princes; Organised the Statistical Survey of India; Established the department of Agriculture and Commerce, Introduction of State Railways.

5. Which of the following is correctly matched?
[A] Arya Samaj – Reformist movement
[B] Deoband movement – Revivalist movement
[C] Theosophical movement – Reformist movement
[D] Brahma Samaj – Revivalist movements

Correct Answer: [B] Deoband movement – Revivalist movement
Explanation:Arya samaj- Revivalist movements, Swami Dayanand established the Arya Samaj on April 7, 1875 in Bombay.
Deoband movement – Revivalist movement, the Islamic Seminary at Deoband was founded in 1867 by two theologians, Muhammad Qasim Nanautavi and Rashid Ahmad Gangohi.
Theosophical movement – Revivalist movements, it was founded by Madame Blavatsky and Col. Olcott in New York in 1875. The founders arrived in India in January 1879, and established the headquarters of the Society at Adyar near Madras.
Brahma Samaj – Reformist movements, it was founded by Raja Rammohun Roy in 1828.

6. Lord Wellesley started Subsidiary Alliance to
[A] To reduce French influence
[B] To prevent disloyalty
[C] To improve administration
[D] To enlarge British Empire

Correct Answer: [B] To prevent disloyalty
Explanation: The Subsidiary Alliance System was “Non-Intervention Policy” used by Lord Wellesley who was the Governor-General (1798-1805) to establish British Empire in India. According to this system, every ruler in India had to accept to pay a subsidy to the British for the maintenance of British army. In return, British would protect them from their enemies which gave British enormous expansion.

7. Which of the following is correctly matched?
[A] Atmiya Sabha – Radhakanta Dev
[B] Dharma Sabha – Debendrnath Tagore
[C] Tattvabodhini Sabha – Ram Mohan Roy
[D] Prarthana Samaj – Dr Atmaram Pandurang

Correct Answer: [D] Prarthana Samaj – Dr Atmaram Pandurang
Explanation:Raja Ram Mohan Roy formed Atmiya Sabha in 1815. Atmiya Sabha tried to initiate social and religious reforms in the society.
Tattvabodhini Sabha was a particular reform movement organization, aiming to popularize Brahmodharma or Brahmo faith. When Brahmo Samaj became weak after the death of its founder Ram Mohan Roy, Debendranath Tagore took every possible initiative and established the ‘Tattvaranjini Sabha’ on 6 October 1839.
Radhakanta Deb, scholar and a leader of the Calcutta conservative Hindu society, formed a society called Dharma sabha in 1829 to protested against the liberal and radical reforms of the society viz. abolition of Sati pratha, etc.

8. “Congress is in reality a civil war without arms” Who among the following made the remarks in regard to congress?
[A] Lord Duffering
[B] Mohammad Ali Jinnah
[C] Syed Ahamad Khan
[D] Lord Curzon

Correct Answer: [C] Syed Ahamad Khan

9. The words ‘Socialist Secular’ were
[A] Added by 24th Amendment
[B] Added by the 44th Amendment
[C] Added by the 42nd Amendment
[D] Part of the original Preamble

Correct Answer: [C] Added by the 42nd Amendment 
Explanation: The three words which were added in the Preamble to the Constitution of India by the 42nd Constitutional Amendment Act 1976 are Socialist, Secular and Integrity.

10. It is not the objective enshrined in the Preamble
[A] Equality of status
[B] Secure shelter and proper livelihood to all
[C] Liberty of thought and expression
[D] Justice Social Economic and Political

Correct Answer: [B] Secure shelter and proper livelihood to all
Explanation:The Preamble of the Constitution contains the basic objectives of the Constitution. These are: – to secure to all its citizens social, economic and political justice; liberty of thought, expression, belief, faith and worship; equality of status and opportunity, and to promote among them fraternity so as to secure the dignity of the individual and the unity and integrity of the Nation.
K.M. Munshi describes the Preamble as the political horoscope of the constitution. Thakur Dass Bhargawa says Preamble is the most precious part and the soul of the constitution.

11. Which among the following are methods through which an Indian citizen can be deprived of his citizenship?
[A] By Renunciation
[B] By Termination
[C] By Deprivation
[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above
Explanation:The Citizenship Act of 1955 deals with loss of citizenship also in addition to acquisition. Accordingly, it is carried by the following means:
1. By renunciation
2. By termination
3. By deprivation

12. The idea of the Preamble bas been borrowed in Indian Constitution from the Constitution of
[A] Italy
[B] Canada
[C] France
[D] USA

Correct Answer: [D] USA
Explanation: The idea of the Preamble was borrowed from the Constitution of United States. Whereas the language of Preamble was borrowed from the constitution of Australia.

13. Which one of the following terms does not appear in the Constitution of India?
[A] Annual Financial Statement
[B] Appropriation Bill
[C] Budget
[D] Consolidated Fund of India

Correct Answer: [C] Budget
Explanation: The Constitution of India does not appear the word Budget. Article 112 of the Constitution provides for laying before Parliament an ‘Annual Financial Statement’ providing a statement of the estimated receipts and expenditure for the financial year.

14. Basic structure as a new doctrine was laid down by which of the following?
[A] Golaknath case
[B] Minerva Mills case
[C] Kesavananda Bharati case
[D] Shankari prasad case

Correct Answer: [C] Kesavananda Bharati case
Explanation: The Supreme Court recognized basic structure concept for the first time in the historic Kesavananda Bharati case in 1973.

15. Which of the following official documents is related with Government of India?
[A] Green Paper
[B] White Paper
[C] Yellow Book
[D] Blue Book

Correct Answer: [B] White Paper
Explanation: White Paper is an official document issued by the Government of India or by its Ministry which explains the Government policies on a particular subject and allows the Government to collect feedback before a bill is prepared.

16. Which state inaugurated a web portal, ‘Banglar Shiksha’ to provide real-time data on state-run and aided schools?
[A] Odisha
[B] Karnataka
[C] Chhattisgarh
[D] West Bengal

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [D] West Bengal

17.Which country has begun exports to India through the Chabahar port in February 2019?
[A] Afghanistan
[B] Kazakhstan
[C] Kyrgyzstan
[D] Tajikistan

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [A] Afghanistan

18.Which state’s police department has become the first in the country to use a humanoid ‘robocop’ for police work?
[A] Tamil Nadu
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Karnataka

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [C] Kerala 

19.Who has been appointed as the first BCCI ombudsman in February 2019?
[A] Justice Arjan Kumar Sikri
[B] Justice D.K. Jain
[C] Justice Sharad Arvind Bobde
[D] Justice N. V. Ramana

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [B] Justice D.K. Jain

20. Which of the following will be the mascot of the National Games, 2022?
[A] Tiger
[B] Wildcat
[C] Clouded Leopard
[D] Panda

Current Affairs February 2019

Correct Answer: [C] Clouded Leopard

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: