Indian National Movement Quiz Previous Year Question Quiz

WBCS Prelims 2013 Indian National Movement Question and Solution

INDIAN NATIONAL MOVEMENT QUESTION AND SOLUTION(QUIZ) - WBCS PRELIMS 2013

   In West Bengal Civil Service (WBCS) Preliminary Examination 2013, total of 32 questions was asked from Indian National Movement.

1. In which year the resolution to fight for ‘Purna Swaraj’ was taken by the Congress ?

[A]  1928

[B]  1929

[C]  1930

[D] 1931

Correct Answer: [B]  1929

2. Which session of Muslim League formally proclaimed Muslims as a nation in 1940  ?

[A]   Karachi       

[B]  Sindh

[C]  Lahore

[D] Patna

Correct Answer: [C]  Lahore

3.In whose report the idea of federation of states was first proposed ?
[A]  Rajagopalachari  

[B]  Sarat Bose        

[C]  Motilal Nehru       

[D] Shyamaprasad Mukherjee

Correct Answer: [C]  Motilal Nehru       

4. Which Hindu sacred text did Dr. Ambedkar burn in public?

[A]  Bhagavat Gita        

[B]  Manusmriti  

[C]  Sulva Sutra      

[D] Parasar Samhita

Correct Answer: [B]  Manusmriti  

5. Which novel of Rabindranath Tagore makes a critique of the Swadeshi movement?
[A]  Chokherbali

[B]  Ghare Baire      

[C]  Chaturanga  

[D] Char Adhyay

Correct Answer: [B]  Ghare Baire      

6. Leading which expedition did Pritilata Waddedar die?
[A]  Chattogram armoury raid       

[B]  Feni expedition

[C]  Carpole expedition        

[D] Attack on Pahartali European club

Correct Answer: [D] Attack on Pahartali European club

7. When did the Tebhaga movement begin in Bengal?

[A]  1942

[B]  1944

[C]  1945

[D] 1946

Correct Answer: [D] 1946

8. Who was not a member of the Subhas Bose’s Azad Hind Fauj ?
[A]  P. K. Sahgal        

[B]  Shah Nawaz Khan       

[C]  Captain Mohan Singh      

[D] G. S. Dhillon

Correct Answer: [B]  Shah Nawaz Khan       

9. Under whose president ship did the Congress constitute its first National Planning Committee in 1938 ?

[A]  Jawaharlal Nehru      

[B]  Subhas Chandra Bose       

[C]  Jayaprakash Narayan      

[D] Vallabhbhai Patel

Correct Answer: [A]  Jawaharlal Nehru      

10. When was the All India Trade Union Congress formed?

[A]  1918

[B]  1920

[C]  1921

[D] 1924

Correct Answer: [B]  1920

11. Where in 1942 was the ‘Swaraj Panchayat’ set up ?
[A]  Tamluk 

[B]  Contai 

[C]  Cuttak    

[D] Puri

Correct Answer: [A]  Tamluk 

12. Who was one of the advocates of ‘United Sovereign Bengal’ ?

[A]  H. S. Surhawardi        

[B]  Shyamaprasad Mukherjee

[C] Maulana Abul Kalam Azad       

[D] None of the above

Correct Answer: [A]  H. S. Surhawardi        

13. Who wrote ‘India Wins Freedom’ ?

[A]  Jawaharlal Nehru        

[B]  Maulana Abul Kalam Azad       

[C]  Sardar Patel      

[D] M.A. Jinnah

Correct Answer: [B]  Maulana Abul Kalam Azad       

14. In which year was the Asiatic Society founded ?
[A]  1784

[B]  1785

[C]  1794

[D] 1796

Correct Answer: [A]  1784

15. Who translated ‘Neel Darpan’ ?

[A]  Rev. James Long        

[B]  William Gary

[C]  Satish Chandra Mukherjee       

[D] Michael Madhusudan Dutta

Correct Answer: [D] Michael Madhusudan Dutta

16. Who said : ‘Sab Lal ho Jayega’ ?

[A]  Guru Gobind Sing       

[B]  Ajit Sing        

[C]  Tegh Bahadur       

[D] Ranjit Sing

Correct Answer: [D] Ranjit Sing

17. Where did Bhil revolt take place?

[A]  Chhotonagpur

[B]  Singbhum  

[C]  Satara 

[D] Khandesh

Correct Answer: [A]  Chhotonagpur

18. Who introduced the ‘Sunset Law’ ?

[A]  Warren Hastings       

[B]  Lord Comwallis       

[C]  Lord Bentink       

[D] Lord Canning

Correct Answer: [B]  Lord Comwallis       

19. Who was the leader of the Tariqa movement in Bengal ?

[A]  Dudu Mian       

[B]  Titu Mir       

[C]  Haji Shariatullah        

[D] Sayed Ahmed

Correct Answer: [B]  Titu Mir       

20. The ‘Doctrine of Lapse’ was introduced by —

[A]  Lord Wellesley        

[B]  Lord Dalhousie         

[C] Lord Canning        

[D] Lord Linlithgo

Correct Answer: [B]  Lord Dalhousie         

21. Which place did the Santhal call Damin-i-Koh ?

[A]  Dhalbhum

[B]  Palamau

[C]  Rajmahal hills       

[D] Hazaribag

Correct Answer: [C]  Rajmahal hills       

22. Tipu’s final defeat came at the hands of —

[A]  Lord Wellesley        

[B]  Lord Cornwallis        

[C]  Lord Dalhousie        

[D] John Shore

Correct Answer: [A]  Lord Wellesley        

23. In which year was the widow-remarriage Act passed?

[A]  1829

[B]  1833

[C]  1856

[D] 1890

Correct Answer: [C]  1856

24. The Prarthana Samaj was established by —

[A]  M. G. Ranade       

[B]  Atmaram Pandnrang        

[C]  Ram Mohun Roy      

[D] Keshab Sen

Correct Answer: [B]  Atmaram Pandnrang        

25. Which Act allowed the Christian Missionaries to enter India?

[A]  Charter act of 1793      

[B]  Charter act of 1813      

[C]  Charter act of 1833      

[D] Pitt’s India act of 1784

Correct Answer: [B]  Charter act of 1813      

26. The Non-Cooperation Movement was launched by Mahatma Gandhi in —

[A]  1916

[B]  1920

[C]  1923

[D] 1926

Correct Answer: [B]  1920

27. Who was the last Governor-General of India ?
[A]  Lord Mountbatten       

[B]  Lord Canning       

[C]  AbuJ Kalam Azad      

[D] Chakravorty Rajagopalachari

Correct Answer: [D] Chakravorty Rajagopalachari

28. Who was the painter of the famous ‘Bharatmata’?

[A]  Gaganendranath Tagore      

[B]  Abanindranath Tagore      

[C]  Nandalal Bose     

[D] Jamini Roy

Correct Answer: [B]  Abanindranath Tagore      

29. Where was the first session of the Indian National Congress held ?

[A]  Calcutta

[B]  Bombay 

[C]  Madras

[D] Poone

Correct Answer: [B]  Bombay 

30. Whom did the Ghadar Party plot to kill?

[A]  Kingsford

[B]  Hardinge   

[C]  Tegart  

[D] Northbrooke

Correct Answer: [D] Northbrooke

31. India achieved political independence from British Rule on :

[A]  26th January, 1950        

[B]  2nd October, 1942

[C]  15th August, 1947        

[D] 3rd December, 1972

Correct Answer: [C]  15th August, 1947        

32. Who said ‘What Bengal thinks today India thinks tomorrow’ ?

[A]  Maulana Abul Kalam Azad       

[B]  Motilal Nehru       

[C]  G. K. Gokhle        

[D] None of the above

Correct Answer: [C]  G. K. Gokhle        

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: