WBCS Prelims 2013 History of India Question and Solution

0
(0)

HISTORY OF INDIA QUESTION AND SOLUTION(QUIZ) - WBCS PRELIMS 2013

   In West Bengal Civil Service (WBCS) Preliminary Examination 2013, total 18 questions was asked from Indian History.

1. The great Bath was found in —

[A]  Lothal 

[B]  Harappa 

[C]  Mohen-jo-daro       

[D] Kalibangan

Correct Answer: [C]  Mohen-jo-daro       

2. Who composed ‘Ai-hole prasasti’  ?

[A]  Kautilya 

[B]  Rabikirti

[C]   Harisena       

[D] Nayanikar

Correct Answer: [B]  Rabikirti

3. Buddha was born in —

[A]  523 BC       

[B]  563 BC

[C]  623 BC

[D] 602 BC

Correct Answer: [B]  563 BC

4. The first permanent home of the Aryans in India was —

[A]  Punjab

[B]  Rajasthan 

[C]  Sindh 

[D] Gujarat

Correct Answer: [A]  Punjab

5. Who of the following put up a stiff resistance against Alexander ?

[A]  Ambhi  

[B]  Mahapadma

[C]  Porus  

[D] All of the above

Correct Answer: [C]  Porus  

6. In his inscriptions, Ashoka calls himself

[A]  Priyadarshi

[B]  Dhammasoka  

[C]  Daivaputra

[D] Devanampriya Priyadarsin

Correct Answer: [D] Devanampriya Priyadarsin

7. Which of the following Gupta rulers was known as Vikramaditya ?

[A]  Chandragupta-I       

[B]  Samudragupta

[C]  Chandragupta-II      

[D] Skandagupta

Correct Answer: [C]  Chandragupta-II      

8. In which year did Muhammad-bin-Qasim conquer Sind ?

[A]  712 AD

[B]  715 AD

[C]  718 AD

[D] 721 AD

Correct Answer: [D] 721 AD

9. How many times did Sultan Mahmud of Ghazni invade India ?

[A]  12

[B]  17

[C]  5

[D] 20

Correct Answer: [B]  17

10. Who invited Babur to invade India ?

[A]  Ibrahim Lodi      

[B]  Sikandar Lodi       

[C]  Daulat Khan Lodi      

[D] Sher Khan

Correct Answer: [C]  Daulat Khan Lodi      

11. Who introduced Kaulinya system in Bengal ?

[A]  Gopala

[B]  Ballal Sen       

[C]  Lakshman sen     

[D] Dharmapala

Correct Answer: [B]  Ballal Sen       

12. Who was the founder of the slave dynasty ?
[A]  Iltutmish 

[B]  Balban 

[C]  Nasiruddin

[D] Qutab-ud-din Aibak

Correct Answer: [D] Qutab-ud-din Aibak

13. Who was Jalaluddin Mangabarni ?

[A]  Ruler of Afghanistan       

[B]  Ruler of Persia

[C]  Ruler of Mongolia        

[D] Ruler of Khwarizm or Khiba

Correct Answer: [D] Ruler of Khwarizm or Khiba

14. Who of the following became a member of the ‘Din-i-Ilahi ?

[A]  Raja Man Singh        

[B]  Todarmal 

[C]  Tansen

[D] Raja Birbal

Correct Answer: [D] Raja Birbal

15. What was the ‘Dam’ ?

[A]  Copper coin introduced by Sher Shah        

[B]  Copper coin introduced by Akbar

[C]  Copper coin introduced by Shah Jahan        

[D] Copper coin introduced by Aurangzeb

Correct Answer: [A]  Copper coin introduced by Sher Shah        

16. Which Mughal emperor subdued the Portuguese in Bengal ?

[A]  Akbar

[B]  Jahangir 

[C]  Shah Jahan        

[D] Aurangzeb

Correct Answer: [B]  Jahangir 

17. In which year was The Hindu College established?

[A]  1817

[B]  1820

[C]  1832

[D] 1857

Correct Answer: [A]  1817

18. When did Siraj-ud-daullah ascend the throne?

[D] 1707

[D] 1739

[D] 1756

[D] 1757

Correct Answer: [D] 1756

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Don’t lose out on any important Post and Update. Learn every day with Exam Prostuti.

 Enter your email address to subscribe!

error: