WBCS Prelims 2013 General Science Question and Solution

0
(0)

GENERAL SCIENCE QUESTION AND SOLUTION(QUIZ) - WBCS PRELIMS 2013

   In West Bengal Civil Service (WBCS) Preliminary Examination 2013, total 21 questions was asked from General Science.

1. Dyne-sec, stands for the unit of :

[A]  Force 

[B]  Momentum

[C]  Energy  

[D] Power

Correct Answer: [A]  Force 

2. For the same Kinetic energy, the momentum shall be maximum for :

[A]  Electron 

[B]  Proton

[C]  Deuteron 

[D] Alpha particle

Correct Answer: [D] Alpha particle

3. An ice cube containing a large bubble of air is floating in water contained in a large beaker. When the ice melts completely, the level of water will :

[A]  Remain unchanged        

[B]  Go down        

[C]  Rise

[D] First rise and then go down

Correct Answer: [A]  Remain unchanged        

4. Water is boiling in a flask over a burner. To reduce its boiling temperature one must —

[A]  Reduce the surrounding temperature

[B]  Connect the mouth of the flask to an evacuating system

[C]  Supply heat from a less intense source

[D] Connect the mouth of the flask to a compressor

Correct Answer: [B]  Connect the mouth of the flask to an evacuating system

5. One of the breakthrough of Acharya P. C. Roy was to synthesize the following compound :

[A]  HgCl2

[B]  HgO  

[C]  Hg2Cl2   

[D] H2O4

Correct Answer: [C]  Hg2Cl2   

6. Whose presence in drinking water is welcome?

[A]  K

[B]  Ca

[C]  As

[D] Fe

Correct Answer: [A]  K

7. Muriatic acid used in household work is diluted form of —

[A]  Acetic acid       

[B]  Hydrochloric acid       

[C]  Oxalic acid       

[D] Aqua regia

Correct Answer: [B]  Hydrochloric acid       

8. Phenyl used in household work is a derivative of —

[A]  Methyl alcohol       

[B]  Tartaric acid        

[C]  Benzene 

[D] Anthracene

Correct Answer: [B]  Tartaric acid        

9. Which metal ion is associated with Haemoglobin?

[A]  Mg++       

[B]  Fe++       

[C]  Al++

[D] Mn++

Correct Answer: [B]  Fe++       

10. Instruments can be shielded from the effects of external magnetic fields by surrounding them with —

[A]  A glass shield       

[B]  A rubber shield       

[C]  A brass shield      

[D] An iron shield

Correct Answer: [B]  A rubber shield       

11. Endemic plants are those which grow in —

[A]  Fresh water lakes       

[B]  Shady places       

[C]  On other plants        

[D] Geographically limited areas

Correct Answer: [D] Geographically limited areas

12. In angiosperm, triple fusion is required for the formation of —
[A]  Embryo

[B]  Endosperm 

[C]  Suspensor  

[D] Pericarp

Correct Answer: [B]  Endosperm 

13. Part of earth where life exist is known as —

[A]  Lithosphere 

[B]  Hydrosphere

[C]  Atmosphere

[D] Biosphere

Correct Answer: [D] Biosphere

14. Spraying of DDT in crop plants produces pollution of —

[A]  Air only      

[B]  Air and soil only       

[C]  Air, soil and water only      

[D] Air and water only

Correct Answer: [C]  Air, soil and water only      

15. Oil is obtained from the endosperm of —

[A]  Groundnut

[B]  Coconut 

[C]  Mustard  

[D] Sesame

Correct Answer: [B]  Coconut 

16. The number of cervical vertebrae in mammal is —

[A]  Seven  

[B]  Seventeen

[C]  Seventy seven      

[D] Eleven

Correct Answer: [A]  Seven  

17. Limbless Amphibian belongs to the order —

[A]  Brain

[B]  Blood  

[C]  Thyroid

[D] Pancreas

Correct Answer: [B]  Blood  

18. Which one of the following is a rich source of amylase?

[A]  Brain    

[B]  Blood  

[C]  Thyroid 

[D] Pancreas

Correct Answer: [B]  Blood  

19. Birds differ from bat in the absence of —

[A]  Warm blood       

[B]  Four chambered heart      

[C]  Trachea   

[D] Diaphragm

Correct Answer: [D] Diaphragm

20. Portion of the carapace which covers the gill of prawn is known as —

[A]  Bronchus 

[B]  Branchiostegal membrane       

[C]  Branchiostegite 

[D] Branchiostegal spine

Correct Answer: [D] Branchiostegal spine

21. ‘Higgs Boson’ is :

[A]  Name of a film       

[B]  An elementary particle       

[C]  Generic name of a medicine     

[D] Planet

Correct Answer: [B]  An elementary particle       

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Don’t lose out on any important Post and Update. Learn every day with Exam Prostuti.

 Enter your email address to subscribe!

error: