WBCS Prelims 2012 Indian Polity Question and Solution

Polity Quiz Previous Year Question Quiz

INDIAN POLITY QUESTION AND SOLUTION(QUIZ) - WBCS PRELIMS 2012

  In West Bengal Civil Service (WBCS) Preliminary Examination 2012, total 10 questions was asked from Indian Polity.

1. The Act of 1919 is known as

[A]  Rowlatt Act       

[B]  Morley Minto Act       

[C]  Mont Ford Act      

[D] Simon Act

Correct Answer: [A]  Rowlatt Act       

2. Name the first Indian state which established ‘Lokayukta’:

[A]  Maharashtra  

[B]  Andhra Pradesh        

[C]  Bihar       

[D] Kerala

Correct Answer: [C]  Bihar       

3. Mark the correct date and the year in which Indian Constitution came into being:

[A]  15th August, 1947       

[B]  24th July, 1948       

[C]  20th January, 1951      

[D] 26th January, 1950

Correct Answer: [D] 26th January, 1950

4. Mark correctly the precise meaning of the term ‘Habeas Corpus’:

[A]  To put the body behind the prison bar        

[B]  To have the body

[C]  To remove the body         

[D] None of the above

Correct Answer: [B]  To have the body

5. The verdict of the Supreme Court in which of the following cases has made the imposition of the President’s rule in any state under article 356 of constitution difficult?

[A]  A.K Gopalan vs. Union of India

[B]  S.R Bommai vs. Union of India (regarding the state of Karnataka)

[C]  Kaveri water dispute case between two Southern States

[D] None of the above

Correct Answer: [B]  S.R Bommai vs. Union of India (regarding the state of Karnataka)

6. The constitution of which of the following countries convention play a prominent role?

[A]  U.S. Constitution       

[B]  French Constitution       

[C]  Indian Constitution      

[D] British Constitution

Correct Answer: [D] British Constitution

7. What is the proper connotation of the term ‘secularism’?

[A]  The State is the patron of all religion

[B]  In the affairs of Governance and formulation of State Policies the State is not guided by religious consideration

[C]  The State should promote dominant religion

[D] None of the above

Correct Answer: [B]  In the affairs of Governance and formulation of State Policies the State is not guided by religious consideration

8. Who was the founder of Anusilan Samiti ?

[A]  Aurobindo Ghosh       

[B]  Barin Ghosh       

[C]  Barrister Pramatha Nath Mitra       

[D] Chittaranjan Das

Correct Answer: [C]  Barrister Pramatha Nath Mitra       

9. Ombudsman Institution was originated in

[A]  Denmark

[B]  Switzerland   

[C]  Sweden 

[D]  France

Correct Answer: [C]  Sweden 

10. What does the term ‘sovereign’ imply?

[A]  Free from external Control       

[B]  Free from internal control

[C]  Free from territorial disputes       

[D] Free from control by any international body

Correct Answer: [A]  Free from external Control