Indian National Movement Quiz Previous Year Question Quiz

WBCS Prelims 2012 Indian National Movement Question and Solution

INDIAN NATIONAL MOVEMENT QUESTION AND SOLUTION(QUIZ) - WBCS PRELIMS 2012

  In West Bengal Civil Service (WBCS) Preliminary Examination 2012, total of 37 questions was asked from Indian National Movement.

1. Who was the Editor of ‘Hindu Patriot’?

[A]  Harischandra Mukherjee      

[B]  Krishna kumar Mitra      

[C]  Bipin Chandra Pal     

[D] Shivnath Shastri

Correct Answer: [A]  Harischandra Mukherjee      

2. Who came to be known as the ‘Father of Indian National Congress’ ?

[A]  W. C. Bannerjee        

[B]  S.N. Banerjee        

[C]  A.O Hume        

[D] Mahatma Gandhi

Correct Answer: [C]  A.O Hume        

3. Who was the President of the First session of the Indian National Congress ?

[A]  Dadabhai Naoroji       

[B]  W.C. Bonnerjee       

[C]  Feroze Shah Mehta      

[D] S. N. Banerjee

Correct Answer: [B]  W.C. Bonnerjee       

4. Who edited the journal ‘Bande Mataram’ in Paris ?

[A]  Madame Cama       

[B]  Shyamaji Krishna Varma       

[C]  Lala Hardayal       

[D] Bhupen Datta

Correct Answer: [A]  Madame Cama       

5. Who founded the Gadar Party in San Francisco in the USA ?

[A]  Lala Harydayal       

[B]  Ajit Singh       

[C]  Lala Lajpat Rai       

[D] P. Mitra

Correct Answer: [A]  Lala Harydayal       

6. Who was the last governor general of India ?

[A]  Chakraborty Rajagopalachari        

[B]  Lord Mountbatten

[C]  Rajendra Prasad       

[D] Maulana Abul Kalam Azad

Correct Answer: [A]  Chakraborty Rajagopalachari        

7. Who made an attempt on the life of Lord Hardinge in 1912 ?

[A]  Rashbihari Bose      

[B]  Bhagat Singh       

[C]  Khudiram Bose       

[D] Ajit Singh

Correct Answer: [A]  Rashbihari Bose      

8. Which incident force Mahatma Gandhi to call for the suspension of the Non-Co-operation movement in 1922 ?

[A]  Mob violence in Chauri chaura        

[B]  Jalianwalabagh massacre

[C]  Chittangong Armoury Raid        

[D] Foundation of the Swarajya Party

Correct Answer: [A]  Mob violence in Chauri chaura        

9. In which Congress session the demand for complete independence first made ?

[A]  Nagpur   

[B]  Amritasar  

[C]  Lahore   

[D] Calcutta

Correct Answer: [C]  Lahore   

10. Who raised the slogan Long Live Revolution in the central Legislative Assembly, Delhi?

[A]  Bhagat Singh        

[B]  Rashbihari Bose       

[C]  M. N. Roy      

[D] Lala Lajpat Rai

Correct Answer: [A]  Bhagat Singh        

11. Who led the Muslim deputation at Simla in 1906 ?

[A]  Salimullah 

[B]  Aga Khan        

[C]  Muhammad Ali       

[D] Saukat Ali

Correct Answer: [B]  Aga Khan        

12. Name of the workers organisation founded by Mahatma Gandhi :

[A]  Indian National Trade Union Congress       

[B]  Majoor Mahajan

[C]  All India Trade Union Congress        

[D] Workers’ Welfare League

Correct Answer: [B]  Majoor Mahajan

13. Name the outstanding Dalit leader of India who had renounced Hinduism and embraced Buddhism at a later stage of his life :

[A]  Jagjivan Ram      

[B]  Bhola Paswan        

[C]  B. R. Ambedkar       

[D] None of the above

Correct Answer: [C]  B. R. Ambedkar       

14. Choose the correct name of the Union Home Minister who had introduced Indian Administrative Service in 1948 :

[A]  Sardar Ballavbhai Patel      

[B]  Gobinda Ballav Pant        

[C]  S. B. Chavan      

[D] Krishna Menon

Correct Answer: [A]  Sardar Ballavbhai Patel      

15. Name the author of the book “India Wins Freedom”:
[A]  Maulana Abdul Kalam Azad         

[B]  Sardar Ballabhai Patel

[C]  Gobind Ballav Pant       

[D] None of the above

Correct Answer: [A]  Maulana Abdul Kalam Azad         

16. Which incident in colonial history of India marks the first war of independence?

[A]  The peasant uprising at Chauri chaura        

[B]  The Naval Mutiny of 1946

[C]  Chittagong Armoury Raid         

[D] Sepoy Mutiny in 1857

Correct Answer: [D] Sepoy Mutiny in 1857

17. Where the Azad Hind Fauj was first established?

[A]  Tokyo 

[B]  Rangoon  

[C]  Singapore  

[D] Bangkok

Correct Answer: [C]  Singapore  

18. Indigo revolt was regularly highlighted in:
[A]  Hindoo Patriot      

[B]  Times of India       

[C]  Statesman 

[D] Englishman

Correct Answer: [A]  Hindoo Patriot      

19. When did the Royal Indian Naval Mutiny take place?
[A]  December, 1944 AD      

[B]  February, 1945 AD       

[C]  February, 1946 AD      

[D] August, 1946 AD

Correct Answer: [C]  February, 1946 AD      

20. Who said “Swaraj is my birthright”?

[A]  Bal Gangadhar Tilak       

[B]  Bipin Chandra Pal       

[C]  Lala Lajpat Rai      

[D] Mahatma Gandhi

Correct Answer: [A]  Bal Gangadhar Tilak       

21. Who was the leader of the Khuda-i-Khidmagar?

[A]  M.A Jinnah       

[B]  Khan Abdul Gaffar Khan      

[C]  A. K. Azad       

[D] Muhammad Ali

Correct Answer:  [B]  Khan Abdul Gaffar Khan      

22. The Krisak Praja Party in West Bengal is established by :
[A]  A.K Fazlul Huq       

[B]  Muzaffar Ahmed         

[C]  Abdul Halim         

[D] Humayun Kabir

Correct Answer: [B]  Muzaffar Ahmed         

23. At which place did Mahatma Gandhi had the first experience of mass movement of India?
[A]  Bardoli 

[B]  Dandi  

[C]  Chaurichaura 

[D] Champaran

Correct Answer: [B]  Dandi  

24. One of the important Muslim leaders of the Swadeshi Movement was:

[A]  Liakat Ali Khan      

[B]  Liakat Hossain        

[C]  Muhammad Ali      

[D] A.K. Azad

Correct Answer: [A]  Liakat Ali Khan      

25. Subhas Chandra Bose was elected congress President for the second time in :

[A]  Haripura

[B]  Tripuri    

[C]  Wardha 

[D] Patna

Correct Answer: [B]  Tripuri    

26. The Santhal Revolt took place in the year:

[A]  1855

[B]  1857

[C]  1859

[D] 1871

Correct Answer: [A]  1855

27. The Arya Samaj was established by –
[A]  Lala Lajpat Rai      

[B]  Bal Gangadhar Tilak      

[C]  Dyananda Saraswati      

[D] Aurobindo Ghosh

Correct Answer: [C]  Dyananda Saraswati      

28. The Aligarh Movement was started by
[A]  Syed Ahmed khan      

[B]  M.A. Jinnah       

[C]  A. K. Azad      

[D] Theodore Beck

Correct Answer: [A]  Syed Ahmed khan      

29. The Meerut Conspiracy case was started in :

[A]  1929

[B]  1934

[C]  1942

[D] 1931

Correct Answer: [A]  1929

30. Which Indian Leader made a major contribution to the integration of the princely states within the Indian Union?

[A]  Acharya Kripalani      

[B]  Hare Krishna Mahatab

[C]  Govind Vallabh Pant      

[D] Sardar Vallabbhai Patel      

Correct Answer: [D] Sardar Vallabbhai Patel      

31. Who demarcated the boundaries between India and Pakistan as the Chairman of Boundary Commission?

[A]  V.P Menon       

[B]  Sir Cyril Radecliffe       

[C]  Stafford Crips      

[D] Lord Pethick-Lawrence

Correct Answer: [D] Lord Pethick-Lawrence

32. Who was the British Prime Minister when India received independence?

[A]  Ramsay Macdonald      

[B]  Clement Atlee       

[C]  Lloyd George       

[D] Winston Churchill

Correct Answer: [B]  Clement Atlee       

33. In which year Permanent settlement introduced by the British in Bengal –

[A]  1791 AD

[B]  1792 AD

[C]  1793 AD

[D] 1794 AD

Correct Answer: [C]  1793 AD

34. In which year did the Muslim League pass the Pakistan resolution?

[A]  1916 AD

[B]  1929 AD

[C]  1940 AD

[D] 1946 AD

Correct Answer: [C]  1940 AD

35. Who among the early British rulers introduced the system of Subsidiary Alliance ?

[A]  Lord Wellesley       

[B]  Warren Hastings     

[C]  Lord Cornwallis       

[D] Sir John Shore

Correct Answer: [A]  Lord Wellesley       

36. When did Lord Dalhousie annex Awadh?

[A]  1848 AD       

[B]  1857 AD       

[C]  1853 AD       

[D] 1856 AD

Correct Answer: [A]  1848 AD       

37. Who was the author of the book ‘ Poverty and Un British Rule in India’ ?

[A]  Surendra Nath Bannerjee      

[B]  Pherozah Mohta       

[C]  Badruddin Tyabji      

[D] Dadabhai Naoroji

Correct Answer: [D] Dadabhai Naoroji

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: