WBCS Prelims 2012 History of India Question and Solution

0
(0)

HISTORY OF INDIA QUESTION AND SOLUTION(QUIZ) - WBCS PRELIMS 2012

    In West Bengal Civil Service (WBCS) Preliminary Examination 2012, total 15 questions was asked from Indian History.

1. Who composed the Allahabad Prasasti of Sumudragupta ?

[A]  Kalhana 

[B]  Bilhana 

[C]  Banabhatta

[D] Harisena

Correct Answer: [D] Harisena

2. In which ancient text you will find the earliest reference to the Varna System?

[A]  Manu Samhita        

[B]  Rigveda    

[C]  Atharva Veda      

[D] Satapatha Brahmana

Correct Answer: [B]  Rigveda    

3. Who among the Gupta rulers was known as ‘Lichchavi dauhitra’?

[A]  Samudragupta 

[B]  Chandragupta II       

[C]  Kumargupta 

[D] Skandagupta

Correct Answer: [A]  Samudragupta 

4. Who was the Kaivartta chief who rebelled against the Pala ruler Mahipala II of Bengal ?

[A]  Dhekata 

[B]  Gandhata  

[C]  Divya 

[D] Mayuraddhwaja

Correct Answer: [C]  Divya 

5. The Khalimpur Copper Plate inform us about the military exploit of Pala ruler

[A]  Devapala   

[B]  Rampala 

[C]  Dharampala  

[D] Mahipala I

Correct Answer: [C]  Dharampala  

6. Who was the author of the book ‘Tarikh-i-Firuz Shahi’?

[A]  Abdul Fazl       

[B]  Minhaj-us-Siraj       

[C]  Ziauddin Barani       

[D] Al Biruni

Correct Answer: [C]  Ziauddin Barani       

7.Who was Todar Mal ?

[A]  A Minister of Sher Shah        

[B]  A revenue expert in Akbar’s court

[C]  A Prince of Mawar        

[D] An officer in Jahangir’s army

Correct Answer: [B]  A revenue expert in Akbar’s court

8. Who was the last ruler of Delhi Sultanate?

[A]  Alauddin Alam Shah      

[B]  Ibrahim Lodi        

[C]  Bahlul Lodi      

[D] Sikander Lodi

Correct Answer: [B]  Ibrahim Lodi        

9. Who was the Nasuruddin Chirag?

[A]  A Sultan of the Khilji dynasty      

[B]  A Sufi Saint

[C]  A minister of Giyasuddin Balban        

[D] Amilitary officer in Alauddin Khilji’s army

Correct Answer: [B]  A Sufi Saint

10. Who was the Babar’s main adversary in the battle of Khanwa?

[A]  Mahmud lodi       

[B]  Himu 

[C]  Rana Sanga       

[D] None of them

Correct Answer: [C]  Rana Sanga       

11. Who among the following visited Jahangir’s Court?

[A]  Nicclo Conti       

[B]  Francois Bernier        

[C]  Sir Thomas Roe       

[D] Athanasius Nikitin

Correct Answer: [C]  Sir Thomas Roe       

12. Which Mughal Emperor transferred the Mughal capital from Agra to Delhi?

[A]  Jahangir  

[B]  Aurangzeb 

[C]  Shah Jahan      

[D] Bahadur Shah

Correct Answer: [C]  Shah Jahan      

13. Who was the Mughal Emperor during whose reign Nadir Shah invaded India?

[A]  Farrukhsiyar  

[B]  Bahadur Shah      

[C]  Muhummad Shah      

[D] Shah Alam

Correct Answer: [C]  Muhummad Shah      

14. Why is 1761 is important in Indian history?

[A]  The English Company became the Diwan of Bengal

[B]  The Marathas were defeated in Third Battle of Panipath

[C]  Occupation of Delhi by the English Company’s army

[D] Death of Haider Ali of Mysore

Correct Answer: [B]  The Marathas were defeated in Third Battle of Panipath

15. Who succeeded Murshid Quli Khan as the ruler of Bengal ?

[A]  Sarfaraz Khan       

[B]  Shaukat Jung        

[C]  Alivardi Khan       

[D] Shajauddin

Correct Answer: [D] Shajauddin

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Don’t lose out on any important Post and Update. Learn every day with Exam Prostuti.

 Enter your email address to subscribe!

error: