WBCS Prelims 2012 English Composition Question and Solution

0
(0)

ENGLISH COMPOSITION QUESTION AND SOLUTION(QUIZ) - WBCS PRELIMS 2012

  In West Bengal Civil Service (WBCS) Preliminary Examination 2012, total 25 questions was asked from English Composition.

1. ‘Aural’ means

[A]  Relating to the ear      

[B]  Relating to the eye       

[C]  Relating to the air      

[D] Relating to the water

Correct Answer: [A]  Relating to the ear      

2. Tortuous means

[A]  Torture

[B]  Turn  

[C]  Full of twist and turns       

[D] Torturous

Correct Answer: [C]  Full of twist and turns       

3. Fill in the blanks with the following pairs:
I am going to Chennai ______Monday _____ tour.

[A]  On, of       

[B]  On, with       

[C]  In, with       

[D] Of, on

Correct Answer: [B]  On, with       

4. Replace the underlined part of the sentence by any one of the four alternatives given below :
He changed his job and was out of frying pan to fire.

[A]  Happy with the job        

[B]  Misfit  

[C]  In a condition from bad to worse      

[D] Lucky in the choice

Correct Answer: [C]  In a condition from bad to worse      

5. He sympathised _______ him in his bereavement.
[A]  In

[B]  For

[C]  With

[D] By

Correct Answer: [C]  With

6. A manicurist take care of

[A]  Foot 

[B]  Ear 

[C]  Nail

[D] Mind

Correct Answer: [C]  Nail

7. He succeeded by dint _____ his hard labour.

[A]  Of

[B]  By

[C]  For

[D] Because

Correct Answer: [A]  Of

8. Hike in oil price may mar the future of the trade world.

[A]  Harness  

[B]  Help 

[C]  Better 

[D] Worsen

Correct Answer: [D] Worsen

9. A pugilist is a

[A]  Boxer

[B]  Swimmer

[C]  Athletes 

[D] Weight- lifter

Correct Answer: [A]  Boxer

10. He tried by all means, by hook or by crook to win the case.

[A]  By any means fair or foul      

[B]  By money       

[C]  By man power       

[D] By muscle power

Correct Answer: [A]  By any means fair or foul      

11. She is proficient in music but weak

[A]  In study       

[B]  At lessons       

[C]  With study       

[D] On study

Correct Answer: [D] On study

12. A gourmet loves

[A]  Fashion

[B]  Action 

[C]  Food 

[D] Films

Correct Answer: [C]  Food 

13. ‘Cacography’ means

[A]  Bad spelling       

[B]  Good spelling       

[C]  Incorrect spelling      

[D] None of the above

Correct Answer: [A]  Bad spelling       

14. ‘Hold fire’ means

[A]  To delay doing something        

[B]  Catch fire        

[C]  Prevent fire        

[D] Magnify

Correct Answer: [A]  To delay doing something        

15. A ‘soliloquy’ means

[A]  Speaking to others      

[B]  Speaking to oneself

[C]  Speaking in whispers       

[D] Speaking to a friend

Correct Answer: [B]  Speaking to oneself

16. To take up the gauntlet means

[A]  To accept the challenge        

[B]  To refuse        

[C]  To appreciate      

[D] To move

Correct Answer: [A]  To accept the challenge        

17. ‘Thespian art’ refers to

[A]  The art of tragedy       

[B]  The art of history        

[C]  The art of story telling       

[D] Tribal art

Correct Answer: [A]  The art of tragedy       

18. Select the pair in the following options which is set in opposition

[A]  Liquid – Solid         

[B]  Enough – Adequate       

[C]  Entice – Lure       

[D] Excess – Surplus

Correct Answer: [A]  Liquid – Solid         

19. Fill in the blanks with appropriate preposition:
I have no desire ______ fame.

[A]  Of

[B]  For

[C]  In

[D] To

Correct Answer: [B]  For

20. Fill in the blanks with appropriate preposition :
There is an exception_________ every rule

[A]  To

[B]  For

[C]  In

[D] Up

Correct Answer: [A]  To

21.The meat of deer is called

[A]  Mutton 

[B]  Venison 

[C]  Spoor 

[D] Tendil

Correct Answer: [B]  Venison 

22. Regicide means

[A]  Murder of a Father      

[B]  Murder of a King       

[C]  Murder of a Brother      

[D] Murder of a Sister

Correct Answer: [B]  Murder of a King       

23. Lachrymose nature means-

[A]  Lethargic  

[B]  Prone to anger       

[C]  Prone to tear       

[D] Energetic

Correct Answer: [C]  Prone to tear             

24. A clever man sweeps his family scandals under the

[A]  Ground 

[B]  Floor 

[C]  Carpet 

[D] Grave-stone

Correct Answer: [C]  Carpet 

25. ‘Astronomy’ means study of the

[A]  Moon  

[B]  Star

[C]  Sky    

[D]  Sun

Correct Answer: [B]  Star

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Don’t lose out on any important Post and Update. Learn every day with Exam Prostuti.

 Enter your email address to subscribe!

error: