Daily General Studies Quiz

General Studies Quiz : March 7, 2019

The following quiz will have 15 General Studies Multiple Chose Questions for WBPSC (West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service, Clerkship etc.) and other State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all.

Daily GK and GS Quiz : March 7, 2019

1. The Dastak system which was adopted by the British in the initial stages of their expansion was related to the

[A]  Military power

[B]  Judicial administration

[C]  Appointment of agents

[D] Trade privileges and concessions

Correct Answer: [D] Trade privileges and concessions

Explanation:  ‘Dastak’ came from the Persian word for “pass”.  Dastak was the trade permit sanctioned to the east india company by the Mughal government. Under the terms and conditions of farrukh siyar’s farman of 1717 the East India Company was entitled to trade in Bengal without paying the normal customs duty. Based on the right derived from the imperial farman, the company used to issue dastaks authorising their agents to trade customs-free within the province of Bengal.

Free dastaks for private trade were finally abolished by Warren Hastings, governor of Bengal (1775). The system put the Indian trader at a grave disadvantage in competing with the European and was an important factor in the impoverishment of Bengal under early British rule.

2. Which of the following resulted from Bretton Woods Conference?

[A]  United Nations

[B]  League of Nations

[C]  Institutions meant for checking nuclear proliferation

[D] World Bank and International Monetary Fund

Correct Answer: [D] World Bank and International Monetary Fund

Explanation: The Bretton Woods Conference, officially known as the United Nations Monetary and Financial Conference, was a gathering of delegates from 44 nations that met from July 1 to 22, 1944 in Bretton Woods, New Hampshire, to agree upon a series of new rules for the post-WWII international monetary system. The two major accomplishments of the conference were the creation of the International Monetary Fund (IMF) and the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD).

3. Deficit financing means that the government borrows money from the

[A]  Revenue Department

[B]  World Bank

[C]  RBI

[D] None of above

Correct Answer: [C] RBI

Explanation: Deficit financing is the budgetary situation where expenditure is higher than the revenue. It is a practice adopted for financing the excess expenditure with outside resources.

4. Who introduced Kaulinya system in Bengal ?

[A] Gopala 

[B]  Ballal Sen       

[C]  Lakshana sen      

[D] Dharmapala

Correct Answer:  [B]   Ballal Sen

Explanation:  During the king of Bengal, Ballal Sen reign of 21 years (1158-1179AD) introduced an artificial hierarchy among the different castes in Bengal. Certain castes were designated as belonging to the upper stratum, while the others belonged to progressively lower rungs in this hierarchy. Each group was called a ‘Kula’. It was regarded as highly honourable to get married to an upper ‘kula’ The system was called ‘kaulinya’ or pertainings to ‘kula’.

5. The Government of India Act 1935 was the based on the report of

[A]  Cabinet Mission

[B]  Rowlatt Commission

[C]  Cripps Mission

[D] Simon Commission

Correct Answer:  [D] Simon Commission

Explanation: The Government of India Act 1935 derived material from four key sources viz. Report of the Simon Commission, discussions at the Third Round Table Conference, the White Paper of 1933 and the reports of the Joint select committees.

6. Which one of the following items comes under the Concurrent List of the Indian Constitution?

[A]  Inter-State rivers

[B]  Trade Unions

[C]  Citizenship

[D] Local Government

Correct Answer: [B] Trade Unions

Explanation:  Trade Unions come under the Concurrent List of the Indian Constitution.

» The Union List is 97 subjects on which the Union Parliament can pass laws. The main subjects of the Union List are: Defense, Foreign Affairs, Currency and Coinage, War and Peace, Atomic Energy, National Resources, Railways, Post and Telegraph, Citizenship, Navigation and Shipping, Foreign Trade, Inter-State Trade and Commerce, Banking, Insurance, National Highways, Census, Election, Institutions of higher education and others.

» State List is 66 subjects on which each State Legislature can legislate and such laws operate within the territory of each state. The main subjects of the State List are: public order, police, state court fees, prisons, local government, public health and sanitation, hospitals and dispensaries, pilgrimages within India, intoxicating liquors, relief of disabled and unemployable, libraries, communications, agriculture, animal husbandry, water supply, irrigation and canals, fisheries, road passenger tax and goods tax, capitation tax and others.

» Concurrent List is 47 subjects on which the Union Parliament as well as the State Legislatures has the power to legislate over the subjects listed in List III (Concurrent List). The main subjects listed in this list are : criminal law, criminal procedure, preventive detention for reasons concerned with the security of state, marriage and divorce, transfer of property other than agricultural land, contract, actionable wrongs, bankruptcy and insolvency, trust and trustees, administration of justice, evidence and oaths, civil procedure, contempt of court, lunacy, prevention of cruelty to animals, forests, protection of wild animals and birds, population control and family planning, trade unions, education, labour welfare, inland shipping and navigation, food stuffs, price control, stamp duties, and others. The actual strength of the Concurrent List is 52 as five more entries were inserted by the 42nd Constitutional Amendment.

7. When was the First Factory Act passed in India?

[A]  1881

[B]  1891

[C]  1901

[D] 1911

Correct Answer: [A] 1881

Explanation:  During Lord Ripon’s time, the first Factories Act was adopted in 1881. Following this act , a Factory Commission was appointed in 1885.

8. In India, fourteen major commercial banks were nationalized in the year

[A]  1949

[B]  1969

[C]  1980

[D] 1991

Correct Answer: [B] 1969

Explanation:  In 1969, fourteen major private commercial banks were nationalized. The second phase of nationalization in 1980, when Government of India acquired the ownership of 6 more banks.

9. Name of the journalist who wholeheartedly championed the cause of Indigo Movement was

[A]  Sisir Kumar Ghosh

[B] Bipin Chandra Pal

[C]  Harish Chandra Mukherjee

[D] Barindra Ghosh

Correct Answer: [C] Harish Chandra Mukherjee

Explanation:  Harish Mukherjee played a vital pioneering role in Indigo Movement with his brilliant writing in the Hindu Patriot.

10. Who was the father of Operation Flood ?

[A]  Dr. Norman Borlaug

[B] Dr. M.S. Swaminathan

[C]  Dr. Verghese Kurien

[D] Dr. William Gande

Correct Answer: [C] Dr. Verghese Kurien

Explanation:  The “Operation flood” was the largest integrated dairy development programme of the world. It was started by National dairy development board in 1970.

11. Economic growth in India measured by GDP at

[A]  Constant market prices

[B]  Current market price

[C]  Factor cost at constant price

[D] Factor cost at market price

Correct Answer: [A] Constant market prices

Explanation:  India measured by GDP market prices as per the new GDP series and Base Year 2011-12.

12. The historic “Objectives Resolution” was passed in

[A]  Lahore session of the Indian National Congress

[B]  Constituent Assembly in 1946

[C]  All Parties Conference called after the Cabinet Mission Plan

[D] A meeting which declared the Mountbatten Plan

Correct Answer: [B] Constituent Assembly in 1946

Explanation:  In December 1946, Jawaharlal Nehru moved the historic “objectives resolution” in the assembly.

13. The title “Socrates of South Asia” is often attributed to

[A]  Mahatma Gandhi

[B]  Gopalkrishna Gokhale

[C]  Pandit Nehru

[D] Periyar E.V. Ramaswamy

Correct Answer: [D] Periyar E.V. Ramaswamy

Explanation:  UNESCO organisation praised and adorned Periyar E.V. Ramaswamy with the title “Socrates of South Asia” in 1970.  In 1938 at Tamil Nadu Women’s Conference appreciating the noble service rendered by E.V.R. he was given the title “Periyar”.

14. Which state has least population density in India?

[A]  Sikkim

[B]  Manipur

[C]  Assam

[D] Arunachal Pradesh

Correct Answer: [D] Arunachal Pradesh

Explanation:  Lowest Population Density State – Arunachal Pradesh follow by Mizoram, Jammu and Kashmir.

15. The powerhouse of cell is

[A]  Cell wall 

[B]  Mitochondrion

[C]  Ribosome 

[D] Nucleus 

Correct Answer: [B] Mitochondrion

Explanation:  Mitochondria are tiny organelles inside cells that are involved in releasing energy from food. This process is known as cellular respiration. It is for this reason that mitochondria are often referred to as the powerhouses of the cell.

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

error: