Daily General Studies Quiz

General Studies Quiz : March 4, 2019

The following quiz will have 15 General Studies Multiple Chose Questions for WBPSC (West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service, Clerkship etc.) and other State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all.

Daily GK and GS Quiz : March 4, 2019

1. Which one of the following Amendments to the Constitution clearly has laid down that the President of India is bound to accept the advice given by the Council of Ministers?

[A]  25th

[B]  41st

[C]  24th

[D] 42nd

Correct Answer: [D] 42nd

Explanation: 42nd Constitution amendment has laid down that the President of India is bound to accept the advice given by the Council of Ministers.

2. Which decision of Gandhiji was opposed by Ambedkar?

[A]  Partition India

[B]  Calling lower castes

[C]  Satyagraha Movement

[D] Non Co-operation Movement

Correct Answer: [B] Calling lower castes

Explanation: Calling lower castes of Gandhiji was opposed by Ambedkar.

3. The caves of Ajanta and EIlora belonged to

[A]  Jains

[B]  Hindus

[C]  Buddhists

[D] Sikhs

Correct Answer: [C] Buddhists

Explanation: The Ajanta Caves are 30 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 CE in Aurangabad district of Maharashtra.

Ellora, located in the Aurangabad district of Maharashtra, India, is one of the largest rock-cut monastery-temple cave complexes in the world, and a UNESCO World Heritage Site, featuring Buddhist, Hindu and Jain monuments, and artwork, dating from the 600-1000 CE period.

4. Nitrous Oxide is known as Laughing gas. It is also used in medical field as

[A] Instant horse power

[B]  Antiseptic

[C]  Propellant

[D] Anesthetic

Correct Answer: [D] Anesthetic

Explanation: Nitrous oxide or laughing gas as it is commonly known was first synthesised by Joseph Priestley in 1772. It was initially used as a dental analgesic forty years after this and has been used extensively in a wide range of surgical procedures for both anaesthesia and analgesia.

5. Which country has the longest border with India?

[A]  China

[B]  Pakistan

[C]  Bangladesh

[D] Myanmar

Correct Answer: [C] Bangladesh

Explanation: India has 15,106.7 km of land border and a coastline of 7,516.6 km including island territories. The length of India land borders with neighboring countries is as under:
» Bangladesh – 4096.7 km
» China – 3488 km
» Pakistan – 3323 km
» Nepal – 1751 km
» Myanmar – 1643 km
» Bhutan – 699 km
» Afghanistan – 106 km

6. The Constitution of Jammu & Kashmir came into force on

[A]  26th January 1952

[B]  15th August 1952

[C]  26th January 1957

[D] 26th January 1950

Correct Answer:  [C] 26th January 1957

Explanation:  In September 1951, the Constituent Assembly of the Jammu & Kashmir was elected by the people of the state on the basis of adult franchise to prepare the constitution of the state. Constituent Assembly meets for the first time on 31 October 1951 and took five years to complete its task. The constitution of Jammu and Kashmir was adopted on the 17 November, 1957 and came into force on 26 January, 1957.

7. The last major extension of British Indian Territory took place during the time of

[A]  Dufferin

[B]  Dalhousie

[C]  Lytton

[D] Curzon

Correct Answer: [B] Dalhousie

Explanation:  The last major of British Indian Territory took place during the time of Lord Dalhousie (1948 – 56). He by his “doctrine of lapse” and on the “basis of Maladministration” extended the company’s dominion to 2.5 lakh miles.

8. Which Part of the Constitution incorporates Special provisions to the State of Jammu & Kashmir?

[A]  XX

[B]  XXI

[C]  XV

[D] XI

Correct Answer: [B] XXI

Explanation: Part XXI and Article 370 of the Constitution incorporates Special provisions to the State of Jammu & Kashmir.

9. Midday Meal Scheme was introduced by Government of India in

[A]  1990

[B] 1995

[C]  1999

[D] 2003

Correct Answer: [B] 1995

Explanation: With an aim to enhancing enrolment, retention and attendance and simultaneously improving nutritional levels among children, the National Programme of Nutritional Support to Primary Education was launched as a centrally sponsored scheme on 15th August 1995, initially in 2408 blocks in the country.

10. No-Confidence motion, to be admitted in the Lok Sabha, needs the support of ____________ members.

[A]  120

[B]  90

[C]  50

[D] 150

Correct Answer: [C] 50

Explanation: Motion of No-confidence can be moved only in Lok Sabha. Rajya Sabha does not have power to entertain such motion. The member moving such motion is generally a member of opposition. The motion needs support of at least 50 members to be admitted. Once admitted, it has to be passed within 10 days in the house. The motion has to be passed by simple majority. If passed, the Union Council of Ministers has to resign and government at centre falls. There is no impact on health of the government if such motion is not passed.

11. Which of the following are true regarding Ajivikas ?

[A]  Ajivikas philosophy was based on Karma

[B]  They denied the theory of destiny

[C]  They practiced complete nudity

[D] This sect was founded by Mahavira

Correct Answer: [C] They practiced complete nudity.

Explanation: Ajivikas sect was founded by Maskari Gosala, a friend of Mahavira before he attained kaivalya. Ajivikas philosophy was based on Niyati (Destiny, which means everything in the word is predetermined). They denied the theory of karma and believed in human efforts. They practiced complete nudity and rigorous habits.

12. Which of the following substance are responsible for depletion of Ozone Layer?

[A]  Carbon tetrachloride

[B]  Methyl bromide

[C]  Hydro chlorofluorocarbons

[D] All of the above

Correct Answer: [D] All of the above

Explanation: Ozone depleting substances (ODSs) are those substances which deplete the ozone layer and are widely used in refrigerators, air conditioners, fire extinguishers, in dry cleaning, as solvents for cleaning, electronic equipment and as agricultural fumigants. Ozone depleting substances include:
» Chlorofluorocarbons (CFCs)
» Halon
» Carbon tetrachloride (CCl4)
» Methyl chloroform (CH3CCl3)
» Hydrobromofluorocarbons (HBFCs)
» Hydrochlorofluorocarbons (HCFCs)
» Methyl bromide (CH3Br)
» Bromochloromethane (CH2BrCl)

13. Which of the following states was the first to establish the institution of Lokayukta?

[A]  Maharashtra

[B]  Rajasthan

[C]  Uttar Pradesh

[D] Kerala

Correct Answer: [A] Maharashtra

Explanation: Maharashtra established the system of Lokayukta in 1971 through ‘The Lokayukta and Upa-Lokayuktas Act’, and the institutions of the Lokayukta and Uplokayukta came into existence on October 25, 1972.

14. The latitudes that pass through Nodia (district) also pass through

[A]  Paschim Medinipur

[B]  Birbhum

[C]  Purulia

[D] Malda

Correct Answer:  [C] Purulia

Explanation:  A latitude, Tropic of Cancer is the imaginary line at 23.50 degree North of the Equator. In India Tropic of Cancer passes through eight States: Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram.
Tropic of Cancer passes through four district of West Bengal – Nadia, Bardhaman, Bankura and Purulia.

15. The following Industrial Policy Resolution is known as the Economic Constitution of India?

[A]  Industrial Policy, 1948

[B]  Industrial Policy, 1956

[C]  Industrial Policy, 1980

[D] Industrial Policy, 1991

Correct Answer: [B] Industrial Policy, 1956

Explanation: The industrial Policy 1956 is very comprehensive and contains the policies, procedures, rules and regulations, which are essential to control industrial undertakings and shape the pattern of industrialisation. It incorporates the fiscal, monetary, tariff and labour policies of the Government and its attitude towards public and private sectors. It also envisages Governmental attitude towards foreign assistance and import substitution. In view of all these salient features, the Industrial policy Resolution of 1956 may be described as an economic constitution based upon its political counterpart, the Constitution of India.

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

error: