Daily General Studies Quiz

General Studies Quiz : March 3, 2019

The following quiz will have 15 General Studies Multiple Chose Questions for WBPSC (West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service, Clerkship etc.) and other State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_bvjt"]

Daily GK and GS Quiz : March 3, 2019

1.Which of the following is not a millennium development goal?

[A]  Eradicate extreme poverty

[B]  Achieve universal primary education

[C]  Reduce child mortality

[D] Ensure agricultural sustainability

Correct Answer: [D] Ensure agricultural sustainability

Explanation: The Millennium Development Goals (MDGs) were the eight international development goals for the year 2015 that had been established following the Millennium Summit of the United Nations in 2000, following the adoption of the United Nations Millennium Declaration. All 191 United Nations member states at that time, and at least 22 international organizations, committed to help achieve the following Millennium Development Goals by 2015:
» To eradicate extreme poverty and hunger
» To achieve universal primary education
» To promote gender equality and empower women
» To reduce child mortality
» To improve maternal health
» To combat HIV/AIDS, malaria, and other diseases
» To ensure environmental sustainability
» To develop a global partnership for development

2. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?

[A]  Rigveda

[B]  Samaveda 

[C]  Kathopanishad

[D] Aitareya Brahmana

Correct Answer: [A] Rigveda

Explanation: Gayatri Mantra comes from the third Mandala of the Rigveda is dedicated to Savitri.

3. In which year, Sales Tax was imposed the first time in India?

[A]  1905

[B]  1935

[C]  1939

[D] 1951

Correct Answer: [C] 1939

Explanation: The history of Sales tax in India begins from 1938. During the pre-independence days the Provinces in British India were empowered under the Government of India Act, 1935 to levy taxes on the sale of goods and on the advertisements. At the same time the Princely State had sovereign legislative powers to promulgate their own laws for the levy of tax on the transaction of sale of goods. The first Province in India to levy a tax on sale of goods by exercising powers of the Government of India Act 1935, was Central Provinces and Berar (renamed Madhya Pradesh after Independence), which in 1938 levied a tax on the retail sale of motor spirit and lubricants. The general sales tax for the first time was imposed in 1939 by Madras.

4. Who was the Congress President at the time when India become free?

[A] Jawaharlal Nehru

[B]  V L Pandit 

[C]  Sardar Patel

[D] J B Kripalani

Correct Answer: [D] J B Kripalani

Explanation: Jivatram Bhagwandas Kripalani, popularly known as Acharya Kripalani was the Congress President at the time when did India become independent.

5. Who founded the All India Trade Union Congress?

[A]  N M Joshi

[B]  M K Gandhi

[C]  C R Das

[D] S C Bose

Correct Answer: [A] N M Joshi

Explanation: All India Trade Union Congress(AITUC) was founded on 31 October 1920 in Bombay by Lala Lajpat Rai, Joseph Baptista, N. M. Joshi, Diwan Chaman Lall and a few others. The first session of the AITUC was held under the presidentship of Lala Lajpat Rai.
Today AITUC has over 27 Lakh members and is politically affiliated with the CPI.

6. IRDP means

[A] Integrated Rural Development Programme

[B]  Integrated Road Development Programme

[C]  Integrated Regional Development Programme

[D] None of the above

Correct Answer: [A] Integrated Rural Development Programme

Explanation: The Integrated Rural Development Programme (IRDP) is a rural development program of the Government of India launched in financial year 1978. It aims at providing self-employment program intended to raise the income-generation capacity of target groups among the poor.

7. Optical fibre is based on which of the following principles?

[A]  Principle of reflection of light

[B]  Principle of refraction of light

[C] Principle of total internal reflection

[D] Principle of dispersion of light

Correct Answer: [C] Principle of total internal reflection

Explanation: Fiber optic cables can transmit light very quickly over large distances fibre is based on principle of total internal reflection.

8.  The LPG model of development was introduced in 1991 by the Finance Minister__________.

[A]  P.V. Narasimha Rao

[B]  Dr. Manmohan Singh

[C]  Pranab Mukherjee

[D] P. Chidambaram

Correct Answer: [B] Dr. Manmohan Singh

Explanation: The LPG model of development  introduced by Prime Minister P. V. Narasimha Rao and his then-Finance Minister Dr. Manmohan Singh.

9. Which of the following is the major cause of poor health in Indians?

[A]  Air pollution

[B] Noise pollution

[C]  Soil pollution

[D] Water pollution

Correct Answer: [A] Air pollution

Explanation: Air pollution is the major cause of poor health in Indians.

10. In the Pre-Mauryan period India was known as ___________.

[A]  The Queen of the Eastern Sea

[B]  The Queen of the Southern Sea

[C]  The Queen of the Western Sea

[D] The Queen of the Erythrean Sea

Correct Answer: [A] The Queen of the Eastern Sea

Explanation: In the sphere of religion, culture and other spheres like astronomy, language, and the perceptible changes were brought about by the contacts with West Asia. Again the trade with West Asia brought the prosperity and wealth to India. Indian goods were highly praised in the West while Indian demands for their goods were quite less. This led the trade to create a favourable situation for India. Therefore, India was known as the queen of Eastern Sea.

11. Which of the following statements regarding the principles and programmes of Arya Samaj is not correct?

[A]  Negate all the escapist and fatalist philosophy

[B] Opposed widow remarriage

[C]  Opposed idol worship

[D] Encouraged inter-caste marriage

Correct Answer: [B] Opposed widow remarriage

Explanation: Arya Samaj in favour of widow remarriage, female education and opposed polygamy, child marriage, Sati, etc.

12. What was the old name of Jim Corbett National Park?

[A]  Hailey National Park

[B]  Victoria National Park

[C]  Lord Curzon National Park

[D] Himalaya National Park

Correct Answer: [A] Hailey National Park

Explanation: Jim Corbett National Park is the oldest national park in India and was established in 1936 as Hailey National Park to protect the endangered Bengal tiger. It is located in Nainital district of Uttarakhand and was named after Jim Corbett who played a key role in its establishment. It is also being honored as the place where Project Tiger was first launched in 1973.

13. As per Indian Protocol, who among the following ranks highest in the order of precedence?

[A] Deputy PM

[B]  Former President

[C] Governor of a state within his state

[D] Speaker of Lok Sabha

Correct Answer: [C] Governor of a state within his state

Explanation: The Order of precedence is the protocol list in which the officials and functionaries are listed as per their rank and office in the Government of India.
1.President
2.Vice-President
3.Prime Minister
4.Governors of States within their respective States
5.Former Presidents
5A.Deputy Prime Minister
6.Chief Justice of India
   Speaker of Lok Sabha

14. Which of the following Unemployment cannot be eliminated?

[A]  Disguised Unemployment

[B]  Cyclical unemployment

[C]  Under employment

[D] Natural Unemployment

Correct Answer: [D] Natural Unemployment

Explanation: Natural unemployment is often defined as the lowest rate of unemployment an economy will reach. It is “natural” because its causes are things other than the problems caused by a bad economy. For instance, one part of natural unemployment is frictional unemployment. This type of unemployment is caused by situations like new graduates just starting their search for a job, people leaving a job to move to another city, or people quitting their jobs to look for a better one.

15. Nubra Valley is located in which state of India?

[A]  Andhra Pradesh

[B]  Uttarakhand

[C]  Sikkim

[D] Jammu and Kashmir

Correct Answer: [D] Jammu and Kashmir

Explanation: Nubra Valley is located to the north east of Ladakh valley in Jammu and Kashmir.

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

About Us

Exam Prostuti is an Educational web portal which completely Government Exams oriented. Our motto is to create an online one stop destination for State Public Service Commission Examination like West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service Examination preparation

Free Online Mock Test

error: