Daily General Studies Quiz

General Studies Quiz : March 1, 2019

The following quiz will have 15 General Studies Multiple Chose Questions for WBPSC (West Bengal Civil Service, Miscellaneous Service, Clerkship etc.) and other State PSC (BPSC, JPSC, MPSC, OPSC, RPSC, PPSC, UPPSC etc.) exams, UPSC (CDS and NDA), Railway Recruitment Board (RRB) exams, Staff Selection Commission exams (CGL, CHSL and MTS) and other competitive exams.
Hope this quiz will be helpful to you all.

Daily GK and GS Quiz : March 1, 2019

1. What had the Sir Charles Wood Despatch of 1854 primarily dealt with?

[A]  Social reforms

[B]  Educational reforms

[C]  Administrative reforms

[D] Political consolidation

Correct Answer: [B]  Educational reforms

Explanation: Wood’s Despatch is the event observed in History of India under British Rule. Sir Charles Wood was the President of Board of Control of the British East India Company. In 1854 he sent the Despatch to the then Governor Lord Dalhousie regarding the education in India.
Wood suggested that primary schools must adopt vernacular languages, high schools must adopt Anglo vernacular language and on college level English medium for education. This is known as Wood’s despatch.

2. The bone of contention between Vijayanagar and Bahmani Kingdom was

[A]  Krishna – Tungabhadra Doab

[B]  Malabar Coast

[C]  Tungabhadra –  Kaveri Doab

[D] None of above

Correct Answer: [A]  Krishna – Tungabhadra Doab

Explanation: The reasons for the conflict between the Vijayanagar and Bahamani kings the following: (1) Both the kindoms claimed Raichur doab lying between Krishna and Tungabhadra because of its fertile and rich land. (2) Both wanted to conquer Golconda because of its diamond mines. and (3) Both of them were ambitious and wented to control the whole inusila-peninsula.

3. One Carbon credit is accepted equivalent to

[A]  100 kg of Carbon

[B]  100 kg of Carbon dioxide

[C]  1000 kg of Carbon

[D] 1000 kg of Carbon dioxide

Correct Answer: [D] 1000 kg of Carbon dioxide

Explanation: A carbon credit is a generic term for any tradable certificate or permit representing the right to emit one tonne of carbon dioxide or the mass of another greenhouse gas with a carbon dioxide equivalent (tCO2e) equivalent to one tonne of carbon dioxide.

4. As per Central Statistics Office (CSO), which is the present base year of IIP?

[A]  2008-09

[B]  2009-10

[C]  2010-11

[D] 2011-12

Correct Answer: [D] 2011-12

Explanation: The Central Statistics Office (CSO) revised the base year of the all-India Index of Industrial Production (IIP) from 2004-05 to 2011-12 on 12 May 2017.

5. A situation where high inflation and high unemployment co-exist is called as

[A]  Recession

[B]  Stagflation

[C]  Depression

[D] Hyper inflation

Correct Answer: [B]  Stagflation

Explanation: In economics, stagflation, a portmanteau of stagnation and inflation, is a situation in which the inflation rate is high, the economic growth rate slows, and unemployment remains steadily high.

6. The earlier name of WTO was

[A]  UNCTAD

[B]  OECD

[C]  GATT

[D] UNIDO

Correct Answer: [C]  GATT

Explanation: The World Trade Organization (WTO) is an intergovernmental organization that regulates international trade. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement, signed by 124 nations on 15 April 1994, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948.

7. Which act created the first ‘official legislature’ in India?

[A]  Indian Councils Act of 1861

[B]  Indian Councils Act of 1861

[C]  Charter Act of 1833

[D] Charter Act of 1853

Correct Answer: [A] Indian Councils Act of 1861

Explanation: The Indian Councils Act 1861 was passed by British Parliament on 1st August 1861 to make substantial changes in the composition of the Governor General’s council for executive & legislative purposes. The most significant feature of this Act was the association of Indians with the legislation work.

8. UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) entered into force from

[A]  21 March 1994

[B]  12 May 1991

[C]  5 June 1992

[D] 5 June 1993

Correct Answer: [A] 21 March 1994

Explanation: The United Nations Framework Convention on Climate Change (the “Convention”) was adopted at the United Nations Headquarters, New York on the 9 May 1992. In accordance with Article 20, it was open for signature at Rio de Janeiro from 4 to 14 June 1992, and thereafter at the United Nations Headquarters, from 20 June 1992 to 19 June 1993. By that date, the Convention had received 166 signatures.

Pursuant to Article 22, the Convention is subject to ratification, acceptance, approval or accession by States and by regional economic integration organizations. States and regional economic integration organizations that have not signed the Convention may accede to it at any time.

The Convention entered into force on 21 March 1994, in accordance with Article 23, after the 50th instrument of ratification, acceptance, approval or accession had been deposited.

Currently, there are 197 Parties (196 States and 1 regional economic integration organization) to the United Nations Framework Convention on Climate Change.

9. Child sex Ratio (0-6 years) of India as per 2011 census is

[A]  943

[B]  933

[C]  905

[D] 919

Correct Answer: [D] 919

Explanation: As per the Census, 2011 the child sex ratio (0-6 years) has shown a decline from 927 females per thousand males in 2001 to 919 females per thousand males in 2011.

10. Which of the following can be considered as the birthplace of south Indian architecture and sculpture?

[A]  Madurai

[B]  Kanchi

[C]  Mahabalipuram

[D] Kaveripattinam

Correct Answer: [C] Mahabalipuram

Explanation: Mahabalipuram is a temple town situated along the shores of the Bay of Bengal in the southern state of Tamil Nadu. The sheer sculptural extravaganza of the rock-cut temples is not only reflective of the artistic tastes of the erstwhile Pallava rulers: the temples are also regarded as the birthplace of an entirely new style of architecture, which came to be known as the South Indian temple architecture.

11. The excretory system of human beings does not include

[A]  Pair of kidneys

[B]  Pair of ureters

[C]  Pair of eyes

[D] Urinary bladder

Correct Answer: [C] Pair of eyes

Explanation: The excretory system is the system of an organism’s body that performs the function of excretion, the bodily process of discharging wastes. The Excretory system is responsible for the elimination of wastes produced by homeostasis. There are several parts of the body that are involved in this process, such as sweat glands, the liver, the lungs and the kidney system. There are various organs that help in excretion of such wastes from our body but not include the human excretory system. They are skin, eyes, etc.

12. Which among the following is the chief natural source of Tartaric acid?

[A]  Tomato

[B]  Tamarind

[C]  Orange

[D] Vinegar

Correct Answer: [B] Tamarind

Explanation: Tartaric acid is a white crystalline diprotic organic acid. The compound occurs naturally in many plants, particularly in grapes, bananas, and tamarinds. It is also one of the main acids found in wine.

13. The Article 40 of the Indian Constitution is related to

[A]  Promotion of Cooperative Societies

[B]  Free legal Aid

[C]  Panchayati Raj

[D] Environment Conservation

Correct Answer: [C] Panchayati Raj

Explanation: Article 40 – The State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self government.

14. Which of the following countries is not a member of BIMSTEC?

[A]  China 

[B]  Bhutan 

[C]  Nepal 

[D] Myanmar

Correct Answer: [A] China

Explanation: The BIMSTEC(Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) member states—Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand , Nepal and Bhutan—are among the countries dependent on the Bay of Bengal. BIMSTEC established in 1997.

15. Neora Valley is located in which state of India?

[A]  Sikkim

[B]  Uttar Pradesh

[C]  West Bengal

[D] Karnataka

Correct Answer: [C] West Bengal

Explanation: Neora Valley is situated in the Kalimpong district, West Bengal.

About the author

admin

Exam Prostuti is an educational web portal which completely government exams preparation oriented.

error: